Engebeli şapkasının altında sığır diline benzeyen pütürlü yüzeyi nedeniyle bu isimle anılan sığı dili mantarı, farklı çevrelerde yetişebilen bir mantar türüdür. Genelde lekesiz olan sığır dili mantarının sap kısmında ve şapkasında nadiren kızıl ile kahverengi lekeler bulunabilir.
Sığır dili mantarının faydaları
-Demir acısından zengin olan sığır dili mantarı, kansızlığa ve halsizliğe iyi gelir.
-Sığır dili mantarı diğer mantar türleri gibi çok az yağ içerdiği için kalorisi düşüktür, bunun için diyet yaparken kullanılır.
- B, D ve P vitamini acısından zengin olan sığır dili mantarı, vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Bununla beraber K vitamini acısından zengin olan sığır dili mantarı, kılcal damarları güçlendirir ve kanın pıhtılaşmasını hızlandırır.
- Potasyum, bakır, kalsiyum ve fosfor içeren sığır dili mantarı, bedensel gelişime yardımcı olur. Bununla birlikte protein acısından oldukça zengin olan bu mantar, çocukların gelişimin, destekler.
Sığır dili mantarı nasıl tüketilir?
Hoş kokulu gevrek bir mantar olan sığır dili mantarı mutfakta farklı şekillerde tüketilebilir. Sebze yemeklerinde veya pilav yapımında kullanılır. Makarna gibi yemeklerin yanına sos olarak hazırlanabilir ve sade olarak da tüketilebilir. Bunun yanında sığır dili mantarının özellikle büyük olanları keskin bir tada sahiptir. Yemeklerde kullanmadan önce tadını yumuşatmak için mantarı haşlamak gerekir.
Sığır Dili mantarı nasıl temizlenir?
Uzun süre tazeliğini koruyabilen sığır dili mantarı oldukça kolay temizlenir. Sığır dili mantarı, çam mantarı ve istiridye mantarı gibi sinekleri ve böcekleri üzerine çekmez. Bunun için temizleme işlemi sırasında mantarı kesmeye gerek yoktur. Sap kısmından döndürülerek koparılan mantarın topraklı kısmı bıçakla kesilerek atılır. Dikenleri dökülüyorsa bir fırça ile temizlenir. Dikenli yüzeyinde herhangi bir dökülme yoksa bu kısımlar etli yüzeyler gibi yenir.
Sığır dili mantarının mevsimi
Sığır dili mantarı, çok farklı çevrelerde büyüyebilen bir mantar türüdür. Karışık ormanlarda, iğne yapraklı ormanlarda ve huş ağacı ormanlarında yaz ortasından sonbahar sonuna kadar yetişebilir. Özellikle temmuz ayı ile kasım ayının sonuna kadar otlar ve yapraklar arasında kümeler halinde bulunabilirler.
Yorumlar
0