Shiitake Mantarı

Favorilerime
Ekle

"Şitaki" olarak telaffuz edilen shiitake mantarı, Polyporaceae familyasından gelen ve iyileştirici özellikleri ile tanınan bir mantar türüdür. Latince adı Lentinus Edodes olan mantar, Çin ve Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilir. Yabani olarak ise, Asya'nın tropikal bölgelerinde yetişen huş ağacı kütüklerinde doğal olarak büyür.

Halk arasında lezzetli ve hoş kokulu bir mantar olarak tanınan shiitake, “kara orman mantarı” olarak da adlandırılır. Hayat enerjisini arttırma ve canlılık verme özelliği ile ön plana çıkan shiitake, genelde reishi mantarı ile karıştırılır, fakat reishi mantarının aksine yenilebilen bir mantar türüdür.

Shiitake mantarı nerede bulunur?

Shiitake mantarı, yemek yapımında da kullanılan bir mantar olduğu için büyük marketlerde kültür mantarı gibi taze olarak satılmaktadır. Tıbbı amaçla kullanılacak shiitake mantarı ise kurutulmuş olarak ya da çay halinde aktarlardan satın alınabilir. Bunun yanında gıda satışı yapan internet sitelerinde küçük paketler halinde shiitake mantarı bulunabilir. Shiitake mantarı ülkemizde doğal olarak yetişmediği için toplanması mümkün değildir.

Shiitake mantarının faydaları nelerdir?

- Shiitake mantarının kansere karşı beyaz kan hücrelerini harekete geçirdiği düşünülmektedir. Bu özelliği ile tümörlü hücrelerin büyümesini yavaşlatan shiitake, kemoterapinin olumsuz etkilerini de azaltmaya yardımcıdır.

- Shiitake mantarı, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı iyileştirici özelliğe sahiptir. Aynı zamanda bu hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Shiitake mantarı tirmit mantarı gibi kolesterolü düşürür ve tansiyona iyi gelir.

- Şeker hastalığında da iyi gelen shiitake, kan sulandırıcı etkiye sahiptir.

- Shiitake mantarı AIDS gibi virütik hastalıkların tedavisinde de destekleyici olarak kullanılır.

Shiitake mantarı nasıl pişirilir ve püf noktaları nelerdir?

Genellikle soğanla sotelenerek kavurması yapılan shiitake mantarı, farklı baharatlar ile birlikte makarna sosu hazırlarken kullanılır. Çorba yapımında kullabılabilen, ızgarada, tavada ve fırında pişirilen shiitake mantarı, biberiye ve sarımsak ile tatlandırılabilir. Fırında pişirilen shiitake mantarı, üzerine zeytinyağı ve limon suyu dökülerek yenir.

Shiitake mantarı çok çabuk pişen bir mantar olduğu için fazla pişirmek mantarın hem lezzetini kaybetmesine yol açacak hem vitaminlerini öldürecektir. Yemek yapımı dışında, aktarlarda satılan kurutulmuş shiitake mantarından çay yapılabilir.

Görselin kaynağı: http://www.ragmans.co.uk


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?