istridye mantarı

İstiridye Mantarı

Favorilerime
Ekle

Ticari üretimi yeni yeni yapılan istiridye mantarı, lezzeti ile ünlü, besin değeri yüksek bir mantar türüdür. Halk arasında yaprak mantarı, kayın mantarı veya kavak mantarı gibi isimler ile adlandırılır.

İstiridye mantarının faydaları nelerdir?

-İstiridye mantarı doğal antibiyotik özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile kanser tedavisinde kullanılır.

-Düşük sodyum ve nişasta oranı ile kan şekerini düşürür, kolesterolü düzenler.

-İçerdiği B, B1 ve B2 vitaminleri ile zihinsel dinçliği ve canlılığı sağlar.

-B5 vitamini sayesinde yaraların iyileşmesini hızlandırır ve depresyona iyi gelir.

-D vitamini ile hücrelerde büyümeyi destekler ve kemiklerin güçlendirir.

-Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini arttırır.

-Düzenli tüketimde alzheimer hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.

-İstiridye mantarının kalp hastalıklarına iyi geldiği ve tansiyonu dengeleyici özellikte olduğu bilinmektedir.

İstiridye mantarı nasıl tüketilir?

Hoş bir kokuya ve güzel bir tada sahip olan istiridye mantarı, taze ve kurutulmuş olarak tüketilebilir. Kurutulmuş istiridye mantarı çay ve çorba yapımı dışında öğütülerek de kullanılır. Öğütülerek un elde edilen istiridye mantarından bisküvi ve ekmek yapılır. Taze olarak ise tavada, ızgarada ve fırında pişirilmeye uygun olan istiridye mantarı, ketçap ve mayonez ile servis edilebilir.

İstiridye mantarı hazırlamanın püf noktaları nelerdir?

Farklı pişirme yöntemlerine sahip olan istiridye mantarı, tavada pişirilmeden önce limonlu ve tuzlu suda bekletilmelidir. Bekletme işlemi en fazla 15 dakika olmalıdır, aksi halde mantarlar limonun asidi yüzünden lezzetini kaybedecektir. Bunun yanı sıra mantarı suyla yıkamadan bir fırça yardımı ile temizlemek ve elle parçalamak gerekir.

İstiridye mantarı nasıl saklanır?

Raf ömrü yüksek olmayan istiridye mantarı kurutulup saklanabileceği gibi buzdolabında da saklanabilir. İstiridye mantarı kurutulacağı zaman önce temizlenmelidir. Temizlenen mantar 2 veya 5 cm büyüklüğünde kesilir ve elek üzerinde veya ipe dizilerek kurutulur. Hazırlanan mantarlar açık havada güneş almayan ve nemli olmayan bir ortamda kurutulmalıdır. Buzdolabında istiridye mantarı saklanacağı zaman ise mantarları önce temizleyip suyunu salana kadar sotelemek gerekir. Sotelenen mantarların üzerine limon suyu eklenip suyu tamamen çekinceye kadar tekrar kavurmak gerekir. Kavrulan mantarlar saklama kabında önce soğutulur ardından kapağı kapanarak dolapta saklanır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?