Rezene

Rezene Çayı

Favorilerime
Ekle

Maydanozgiller ailesinden gelen rezene, boyu iki metreye kadar uzayan çok yıllık, aromalı bir bitkidir. Rezenenin gövdesi, tüysüz ve içi boş bir yapıdadır. İnce dallara benzeyen yapraklara sahiptir. Çiçekleri uzun saplı ve şemsiye şeklindedir. Rezenenin ana vatanı Yakın Doğu ve Akdeniz'dir. Tohumları protein ve yağ bakımından zengin olan bu bitki; yol kenarları, kırlar ve kayalıklarda yetişir.

Rezene çayı nasıl demlenir?

Bir su bardağı kaynamış suya bir-iki çay kaşığı kurutulmuş rezene eklenerek beş-on dakika boyunca demlenmeye bırakılır. Bu süre ne kadar uzun tutulursa çay o kadar etkili olmaktadır. Demlendikten sonra süzülerek limon, portakal, elma gibi meyvelerin kabukları, tarçın ya da balla tatlandırılabilir. Rezene hazırlanırken porselen demlik kullanılmalıdır. Metal demlikler, suya metal tadı verebilmekle birlikte, porselenden çok daha çabuk soğuduğu için çayı istenilen şekilde demleyememektedir. Rezene çayı demlerken musluk suyu yerine içme suyu tercih edilmelidir. Rezene kaynamış su içine atıldıktan sonra demlik ateşten alınmalıdır. Rezene çayının şifalı etkilerinden yararlanmak için günde iki bardak içilmesi önerilmektedir.

Rezene çayının faydaları nelerdir?

- Bağırsak ve mide gazlarına karşı rahatlatıcı etkisi bulunan rezene çayı, bebeklerin gaz şikayetleri için de kullanılmaktadır.

- Tıpkı ıhlamur çayı gibi östrojeni artırdığı için; süt azlığı, adet düzensizlikleri, menopoz etkileri gibi sorunların tedavisinde etkilidir.

- Ağrılı ve iltihaplı gözlere kompres olarak uygulanması faydalıdır. Papatya çayı gibi dezenfekte edici etkisi bulunan rezene çayı, pamuğa dökülerek göz üzerinde on dakika bekletilebilir.

- Metabolizmayı hızlandıran rezene çayı, hem kilo vermek hem de vücutta bulunan toksinleri atmak için önemli bir yardımcıdır.

- Boğaz ağrılarına karşı etkilidir ve iyi bir ateş düşürücüdür.

- Bağışıklık sistemini güçlendiren rezene, sindirimle ilgili şikayetleri azaltmaktadır.

Rezenenin yan etkileri nelerdir?

Baharat olarak yemeklerde de kullanılan rezenenin yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat; rezene ekstresi, çayı ve yağı kullanmaya başlamadan önce olası zararlı etkilerden korunmak adına mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Yüksek dozda rezene tüketimi, mide bulantıları ve ağrılarına sebep olabilmektedir. İlerleyen vakalarda ise; nefes darlığı, kusma, kalp çarpıntısı, akciğer ödemi ve cilt sorunları ortaya çıkabilmektedir. Östrojen yükseltici etkisiyle anne sütünü artırdığı bilinen rezene, gebelik ve emzirme dönemi içinde doktora danışmadan tüketilmemelidir. Aksi halde kan şekeri dengesini olumsuz yönde etkileyebilir. Böbrek, karaciğer rahatsızlıkları ve safra kesesiyle ilgili şikayetleri olanların rezene çayı içmesi tavsiye edilmemektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?