Güney Amerika kökenli bir bitki olan ve ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen mısır, günlük hayatta çorbalardan salatalara kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu faydalı besin, aynı zamanda içerdiği vitamin ve minerallerle de pek çok rahatsızlığın tedavisine yardımcı olmaktadır.
Mısırın faydaları nelerdir?
-Hamilelikte artan folik asit ihtiyacı için mükemmel bir kaynak olan mısır, zengin lif içeriğiyle sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olur.
-Kalbi güçlendirici etkisinin yanı sıra, kan şekeri oranını düzenler. Yüksek kan seviyesi, kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıkların oluşmasını engeller.
-Yüksek oranda demir içerdiği için kansızlık yaşayanların tedavisine destek olur.
-Şeker hastalığı olanlar için son derece yararlı bir besin olan mısır, enerjinin kana yavaş bir şekilde geçişini sağlayarak, ani şeker yükselmelerini engeller.
-Kolon kanseri riskini minimum seviyeye indirmesinin yanı sıra, içinde bulunan yüksek miktardaki magnezyum sayesinde depresyon etkilerine karşı savaşır.
-Besin ve oksijenin dengeli bir şekilde dağıtımını sağlayarak, vücut fonksiyonlarını iyileştirir.
-Astım ve migrenin tedavisine yardımcı olurken, akciğer kanserine karşı direnç sağlar.
-İçeriğinde bulunan B1 vitaminiyle hafızayı güçlendirirken, alzheimer hastalığına karşı da koruyucudur.
-Mısır püskülü, böbrek hastalıklarında tedaviyi destekleyici bir öge olarak kullanılmaktadır.
-Kolesterol seviyesini düşüren mısır, karaciğer fonksiyonlarını iyileştirir.
-Mısırın yağı cilt için oldukça faydalıdır. Mısır özü yağı, tahriş ve döküntülerin iyileşmesine destek olur.
-Mısır nişastası ishali kesmek için kullanılırken, mısır koçanı da kaynatılarak suyunun içilmesi suretiyle vücuttan ödem atılmasını kolaylaştırır.
Mısırın içerdiği vitamin ve mineraller
Her tanesinde sağlık saklı olan mısır, vitamin yönünden oldukça zengin bir besindir. B1, B3, B5, folat, folik asit ve C vitaminlerinin yanı sıra diyet için destekleyici lifler, fosfor, demir ve magnezyum mineralleri içermektedir. Bir bardak dolusu mısır, günlük lif gereksiniminin % 23'ünü karşılayacak niteliğe sahiptir.
Mısır nerelerde kullanılır?
Çorbalarda, pilavlarda, ana yemeklerde ve salatalarda kullanılan mısırın; haşlama, ızgara ve patlamış mısır gibi çeşitleri bulunmaktadır. Diyet yapanlar için destekleyici bir besin olan mısır, düşük kalorisiyle de ara ve ana öğünlerde sıklıkla tercih edilebilmektedir.
Yorumlar
0