İrmik

İrmik

Favorilerime
Ekle

İnsanoğlu için çok önemli bir besin maddesi olan makarnanın ham maddesidir. Protein değeri yüksek olduğu için değerli bir tahıl türüdür.

İrmiğin faydaları

- İrmik hem protein, yağ ve karbonhidrat hem de mineral ile vitamin açısından zengin bir besin maddesi olduğundan ötürü vücudumuz için oldukça besleyicidir.

- Besin değerlerinin yüksek oluşu büyümeyi desteklediği için özellikle büyüme ve gelişme çağında olan çocuklar için sıklıkla tercih edilmesi gerekir.

- Kemik ve diş sağlığı için çok önemli olan kalsiyum ile kas ve sinir sistemi için gerekli olan magnezyumu içerir.

- Kandaki oksijeni taşıyan hemoglobinin yapı taşı olan demir, irmikte bol miktarda bulunur.

- Kilo problemi yaşadığı için diyet yapmak isteyenler, bol lifli ve proteinli yapısı olan irmiği tercih edebilirler.

- Glisemik indeksinin düşük olmasından dolayı, insülinin kana yavaş karışmasını sağlar. Böylece vücuttaki şeker dengesinin korunmasına yardımcı olur. Bu yüzden şeker hastalarının beyaz un yerine irmik kullanması tavsiye edilir. 

- Sindirim sistemine katkıda bulunur.

- Yetişkin ve genç sağlığı için önem arz eden E ve B vitaminleri, irmikte bol miktarda vardır. İrmiğin içerdiği B vitamin kompleksi olan B-1, B-2, B-3, B-6 ve B-9 merkez sinir sistemine katkıda bulunur.

- Vücudun su dengesini sağlayan sodyum, bağışıklık sistemi için oldukça önemli olan çinko da irmikte bulunur. Elektrolit bir mineral olan ve kalp- böbrek sağlığı açısından önem arz eden potasyumu içerir.

İrmik nasıl pişirilir?

İrmik, aslında makarnanın ham maddesi olduğu için en sık kullanıldığı alan makarna üretimidir. Haliyle irmiğin, doğrudan pişirildiği yemeklere rastlamak güçtür. Genel olarak tatlılar için tercih edilen ve son derece sevilen bir besin maddesidir. En sık pişirme yöntemleri ise helva yapımı ve sütlü tatlı şeklinde yapımıdır. Meşhur irmik helvası, irmiğin kavrulup şekerle birlikte pişirilmesiyle hazırlanırken irmik tatlısı denilen sütlü tatlıda irmik yoğurt ile birlikte çırpılır.

İrmik nasıl saklanır?

İrmik; un ve pirinç gibi cam kavanozda ve oda sıcaklığında muhafaza edilebilir. Saklanması oldukça zahmetsiz olan irmiği mutfak tezgahına veya rafa koyabilirsiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?