Baklagiller familyasına ait çemen otunun kahverengimsi sarı renkte tohumları bulunur. Boyu 60-100 santimetreye kadar uzayabilen çemen otu, sulak bölgelerde sıklıkla yetişmektedir. Dünyada yarı kurak iklimlerde de yaygın olarak görülen çemen otu, beyazımsı sarı tonlarda çiçekler verir. Bitkinin tohumlarından elde edilen çay, yağ ve baharat geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Çemen otu tohumu nerelerde kullanılır?
Şifalı özellikleriyle geçmişten günümüze tüketilen çemen otu tohumu, eski çağlarda Asya ülkelerinde şehveti artırmak ve savaşlarda cesaret vermek için kullanılırdı. Acımsı bir tadı bulunan çemen otu tohumu, ülkemizde özellikle pastırma imalatında tercih edilmektedir. Çemen otu tohumu; su, kırmızı biber, tuz ve sarımsakla karıştırılarak pastırmanın dışını kaplamak için kullanılır. Buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen otu tohumu, çoğunlukla çeşni olarak tüketilir.
Antik çağlarda oldukça değerli bir baharat olan çemen otu tohumu; soslara, çorbalara, turşulara, sebze, tavuk ve et yemeklerine hoş bir aroma katmaktadır. Yozgat ve Tokat yörelerinde salçayla karıştırılmak suretiyle kahvaltılık olarak tüketilen çemen otu tohumu, Hint ve Ortadoğu mutfağında da önemli bir yere sahiptir.
Çemen otu tohumunun faydaları nelerdir?
- Tıpkı muskat gibi sindirim sistemini düzenleyici özelliktedir. Mide ve bağırsak gazlarını giderir, hazmı kolaylaştırır.
- Öksürük ve bronşit gibi rahatsızlıkların tedavisini destekler. Boğaz ağrılarını dindirir, göğsü yumuşatır.
- Kandaki şeker oranını dengeleyici etkisiyle şeker hastalığına karşı fayda sağladığı düşünülmektedir. Anne sütünü artırır.
- Vücudu kuvvetlendirir, cinsel gücü artırır.
- Adet düzensizliklerini ortadan kaldırır. Regl ağrılarını dindirmeye yardımcı olur.
- Yüksek miktarda demir ihtiva ettiği için kansızlığa karşı koruma sağlar.
- İştah açıcı ve iltihap kurutucu niteliğe sahiptir.
- Kalp çarpıntısına karşı etkili bir destek olan çemen otu tohumu, aynı zamanda iyi bir ateş düşürücüdür.
Çemen otu tohumunun zararları nelerdir?
Bazı maddelerle etkileşime girerek ilaçların etkisini azaltabilen çemen otu tohumu, ilaç kullanımından en az iki saat önce tüketilmelidir. Aşırı miktarda çemen otu tüketimi, mide rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Karaciğer hastalığı olanlar ile gebelik ve emzirme dönemindeki kadınların, çemen otu tohumu kullanmadan önce bir uzmana başvurması gerekmektedir. Düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin de mutlaka doktora başvurarak çemen otu tohumu tüketmesi önerilmektedir.
Görselin kaynağı: http://www.bitkiblog.com
Yorumlar
1