cam-mantari

Çam Mantarı

Favorilerime
Ekle

Anadolu’da farklı isimlerle anılmasına rağmen genellikle Kanlıca mantarı olarak bilinen çam mantarı, sarı ve turuncu arasında bir renge sahiptir. Acı ve sert tadına rağmen olukça lezzetli olan çam mantarı, 10 cm'e kadar büyüyebilir, fakat küçük olanları daha lezzetli olduğu için en fazla 7-8 cm boyunda olanları toplanır.

Çam mantarının faydaları

-Çam mantarı kansızlığa iyi gelir, vücut direnci arttırır.

- B, B1 ve C vitaminleri açısından zengin olan çam mantarı; kalsiyum, demir, fosfor, protein ve karbonhidrat içerir.

-Yağ oranı düşük olduğu için diyet yaparken rahatlıkla tüketilebilir.

-Zihinsel yorgunluğa iyi gelir, zihin üzerinde canlandırıcı etkisi vardır. Düşünme ve öğrenme yetisini arttırır.

Çam mantarının mevsimi

Genellikle Batı Karadeniz’de bulunan çam mantarı, sonbahar yağmurlarından sonra yetişir. Sonbahar yağışlarından sonra eylül ve kasım ayları arasında toplanan çam mantarı, sulak ve gölgelik alanlarda da büyüyebilir. Sulak alanlarda mart ve haziran ayları arasında yetişir. Sonbahar sonlarında ise nemli ormanlarda çam ve köknar ağacı çevresinde gruplar halinde veya tek tek bulunabilir.

Çam mantarı pişirme yöntemleri ve püf noktaları

Ekonomik değeri yüksek olan çam mantarı, yağda kızartılarak veya ızgara yapılarak tüketilir. Bunun yanında suda haşlanarak bol sağanla kavurması da yapılan çam mantarının özellikle küçük olanları tercih edilir. Küçük çam mantarını kavururken dikkat edilmesi gereken nokta mantarı kendi suyunda pişirmektir. Çünkü pişirilirken mantarlara su eklemek, mantarın lezzetini kaybetmesine neden olacaktır. Küçük mantarlardan ziyade büyük çam mantarları daha acı ve sert bir tada sahip olur. Büyük çam mantarlarının acılığını almak için ise mantar küçük parçalara bölünür ve birkaç dakika haşlanır.

Çam mantarının temizlenmesi

Çam mantarı genellikle sulak alanlarda yetiştiği için sinekleri üzerine çeker. Bunun için elle toplanan mantarları boydan boya keserek dikkatlice kontrol etmek gerekir.

Marketten alınan çam mantarını temizlemek ise oldukça kolaydır. Mantarın gövdesi çevrilerek koparılır ve şapkası yapışkan olmadığı için ayrıca temizlemek gerektirmez. Gevrek bir yapıya sahip olduğu için elle parçalara bölünerek hazırlanır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?