borazan mantari

Borazan Mantarı

Favorilerime
Ekle

Latince adı Craterellus Cornucopioides olan borazan mantarının, külaha benzer koyu gri ve siyah renklerin hakim olduğu dış çeperi kadifemsi dokudadır. Görüntüsü ve koyu rengi nedeniyle “ölüm borazanı” olarak da isimlendirilmesine karşın, yenilebilir ve lezzetli mantar türlerinin içinde yer alır.

Borazan mantarı nerede yetişir?

Boyutları 6 - 15 cm’ye ulaşabilen borazan mantarları genellikle kayın, meşe gibi geniş ve yayvan yapraklı ağaçların yer aldığı ormanlarda bulunurlar. Siyah yapıları sayesinde orman içlerinde iyi gizlenebilirler. Mantar toplayıcıları, kuru ve dökülmüş yapraklar arasına saklanmış bu mantarı bulmanın ormanda küçük kara delikler aramaya benzediğini söyler. Doğru yetişme ortamları yakalandığında ise çokça ve yüksek sayılı gruplar halinde bulmak mümkündür. Dünya genelinde yaygın olarak Kuzey Amerika ve Avrupa ayrıca Uzak Doğu bölgesinde Japonya ve Kore’de bulunur. Yetiştiği bölgelerin mutfaklarında kendine yer edinmeyi başarmıştır.

Borazan mantarının faydaları nelerdir?

-Borazan mantarı, tam bir protein deposudur. İçeriğinde yaklaşık %70 oranında protein bulundurur.

-Faydalı karbonhidratlara ve düşük yağ oranına sahiptir.

-Bol lifli yapısı sindirim sistemin hızlı çalışmasına yardımcıdır.

-Yüksek yoğunlukta C vitamini içerir ve doymamış yağ asitleri açısından zengin bir besindir.

Borazan mantarı nasıl pişirilir?

Ekonomik değeri yüksek olan borazan mantarının pişirilmeden önce dikkatlice temizlenmesi gerekir. Konik şekli nedeniyle kir, toprak ve fark edilmesi zor atıklar barındırabilir. Bu nedenle temizlemek için en doğru yol mantarı
uygun şekilde ikiye ayırmaktır. Bu işlem mantarın tepe kısmını farklı yönlere çekerek, kolayca ve parçalamadan yapılır. Aromaları en iyi alınacak şekilde; sote edilerek, tempura olarak ya da kurutularak pişirilebilir. Tempura yapılacaksa üst katmanın ince olmasına dikkat edilmelidir.

Borazan mantarı neyle iyi gider?

Borazan mantarının başka mantar türleriyle karıştırarak yenilmesi lezzet açısından tavsiye edilmez. Genel olarak beyaz şarapla eşleştirilen yemeklerle doğru bir uyum yakalayan borazan mantarı, deniz mahsülleri, tavuk, pirinç, makarna gibi yemeklerle oldukça dengeli bir lezzet sağlar. Hamur işlerine aromatik tatlar katar ve gurme pizza yapımında da kullanılır. Genellikle domates sosu eklenmeden hazırlanan beyaz pizzalarda tercih edilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?