backyardriches

Aslında Düşündüğünüzden Çok Daha Kolay: Saksıda Havuç Yetiştirme

Favorilerime
Ekle

Evinde saksılarca çiçek yetiştirmekten hoşlananlar, biberini, domatesini, salatalığını kendi elleriyle yetiştirmek isteyenler buraya!

Belki kış geldi, havalar soğudu diye hiçbir şey yetişmez sanıyorsunuz ama aslında şu sıralar da evde, saksı içinde yetiştirebileceğiniz bitkiler var: Mesela havuç!

Kış salatalarının renkli simalarından havucu alıyor, büyük bir kısmını kullandıktan sonra kalan kısmıyla yeniden bir havuç elde ediyoruz. Üstelik bunu yapmak için öyle çok zahmetli yöntemler de kullanmıyoruz.

Büyümesi için biraz sabır göstermeniz gerekecek tabii ama verdiğiniz tüm emeğe değecek.

Unutmadan, evde havuç yetiştirme yöntemleri içinden tohumdan havuç yetiştirmeyi merak ediyorsanız, onu da anlatıyoruz, baştan söyleyelim.

Önce malzemeleri bir araya getirelim: Evde havuç yetiştirmek için ihtiyacınız olan malzemeler

  • Bir tabak ya da kase (Tercihen cam)
  • En az 30 santimetre derinliğinde saksı (Genişliğini yetiştirmek istediğiniz havuç sayısına göre ayarlamalısınız)
  • Keskin bir bıçak
  • Kompost ile zenginleştirilmiş toprak (Çiçekçilere ya da yapı marketlerin bitki reyonlarında çalışan uzman kişilere havuç yetiştireceğinizi söyleyerek en doğru toprak türünü temin edebilirsiniz.)
  • Çakıl taşları
  • Ve havuç (Miktarını kendiniz belirleyebilirsiniz)
  • Peki ya nasıl yapılır: Evde, saksıda havuç yetiştirme

    1. adım

    Öncelikle kullanacağınız kadar havucu alın. Eğer üst kısmında yapraklar varsa bu yaprakları havucun üstüne asla kesmeden temizleyin. Ardından bu üst kısmı, birkaç parmak kalınlığında olacak şekilde keskin bir bıçakla tek seferde kesin. Havucun arda kalan uzun kısmını yemeklerde ya da salatalarda dilediğiniz gibi kullanmayı da ihmal etmeyin.

    2. adım

    Havucun kesip kenara ayırdığınız küçük kısımlarını, kestiğiniz taraf altta kalacak şekilde bir tabak ya da kaseye yerleştirin. Ardından tabağa havuç parçalarının yarısına gelecek kadar temiz su koyun ve bu şekilde beklemeye koyulun. Havuçları ışık alan ama güneş ışığına doğrudan maruz kalmayan bir yere yerleştirin.

    3. adım

    Havuçlara koyduğunuz suyu her gün değiştirerek havuç parçalarının üst kısımlarının yeşermesini, alt kısımlarında da saçaklar oluşmasını sağlayın. Yaklaşık bir hafta içinde farkı görebilirsiniz.

    4. adım

    Yeşeren havuç parçalarının çürümesini önlemek için onları suda çok uzun süre bekletmeyin ve saksıya aktarın. Seçtiğiniz saksının en alt kısmına küçük çakıl taşları yerleştirerek drenaj imkanı tanıyın. Ardından toprağı saksının 3/4'üne dek doldurup üzerine saçaklanan ve üstleri yeşeren havuçları dikkatli bir şekilde yerleştirip üzerine yine bir miktar toprak ekleyin. Bu ekim işlemi sırasında yeşeren kısımların toprağın altında kalmamasına dikkat edin.

    5. adım

    Haftada 1 ya da 2 kez sulayarak havuçlarınızın büyümelerini bekleyin. Elbette elde edeceğiniz havuçlar, şekil ve büyüklük olarak dışarıdan aldıklarınız gibi olmayacaktır, endişelenmeyin. Daha ufak, yuvarlak hatlı havuçlar elde edebilirsiniz.

    Havuçlarınızın büyümesini beklerken uzadıkça uzayan ve şahane gözüken yapraklarıyla evinizin havasını değiştirebilir, hatta dilerseniz bu yaprakları bitkiye zarar vermeyecek şekilde budayarak salatalarınızda kullanabilirsiniz, bizden söylemesi.

    "Ben tohumdan yetiştirmek istiyorum" derseniz: Tohumdan havuç yetiştirmeye dair bilmeniz gerekenler

    backyardriches

    backyardriches

    Eğer tohum alıp bu tohumlardan bol bol havuç elde etmek istiyorsanız bilmeniz gereken çok şey var:

  • Öncelikle elde ettiğiniz tohumları toprağa ekmeden bir gece önceden nemlendirdiğiniz bir peçeteyle ya da pamukla sarıp sarmalayın ki her birinin çimlenme ihtimali artsın.
  • Ardından torf adı verilen zengin topraktan edinin ve pet bardakların içine torfu az miktarda pay edip tohumları üzerine koyun. Son olarak tohumların üzerlerine yine biraz torf koyun.
  • Tohumlarınız çimlenmeye başladıktan sonra kullanacağınız saksının dibine önce çakıl taşlarını ardından da üzerine toprağını yerleştirin ve çimlenen tohumları zarar vermeden saksıya taşıyın.
  • Bu aşamadan sonra toprağın nemli kalmasına ama çok da ıslak kalmamasına dikkat ederek haftada 1 ya da 2 kez sulamanızı yapın. Yaklaşık 3-4 ay sonra havuçlarınız toplanacak boyutlara gelmeye başlayacaktır.
  • Ancak dikkat, havucu tohumdan yetiştirmek için en uygun zamanlar şubat ve kasım ayları arasıdır. Bu nedenle zamanlamayı iyi ayarlamanızda fayda var, bizden söylemesi.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?