Ekmek Kırıntısından Çok Daha Fazlası: Panko Nedir?

Favorilerime
Ekle

Japon mutfağına özgü bir lezzet olsa da mutfağımızda sıklıkla kullandığımız panko, tariflerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor. Özellikle fırın ve kızartma yemeklerine kıtır bir doku sağlayarak lezzet veriyor. Marketlerde bulabileceğiniz pankoyu aynı zamanda evinizde de hazırlayabilirsiniz. Sözü fazla uzatmadan sizleri panko ile tanıştıralım. Panko nedir, panko nasıl yapılır, panko nasıl kullanılır ve panko tarifi tüm detaylarıyla sizlerle, buyursunlar.

İçindekiler

  • Panko nedir?

Japon mutfağında sıklıkla kullanılan panko aslında bir çeşit ekmek kırıntısı. Özellikle kızartma tariflerinde sıklıkla kullanılıyor. Tavuk, et, sebze ya da köfte yemeklerini kızartırken panelenerek kaplandığında daha çıtır olmasını sağlıyor. Önce yumurtaya bulayıp daha sonra ekmek kırıntısıyla kaplanmış her türlü sebze, tavuk ya da et yemeğinin çıtırtısı uzaklardan duyuluyor. Büyük marketlerde ya da online alışveriş sitelerinde pankoyu kolaylıkla bulabilirsiniz. Daha ekonomik olması için evinizde de panko hazırlayabilirsiniz elbette. O zaman gelsin panko tarifi!

  • Panko tarifi, nasıl yapılır?

Mutfağınızda artan ekmeklerle ya da bayatlamış ekmeklere panko hazırlayabilirsiniz. Beyaz ekmek ile panko hazırlayabileceğiniz gibi farklı çeşitlerinden tam buğday ekmeği, kepekli ekmek ya da çavdar ekmeği ile de aynı yöntemle hazırlayabilirsiniz.

Panko yapımı

  • Öncelikle ekmeklerin kabuk kısımlarını kesip kenara ayırın ve beyaz kısımlarını dilimleyin.
  • Ardından ekmekleri mutfak robotunun haznesine yerleştirip incecik ufalana kadar robotta çekin ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine eşit şekilde serin.
  • Önceden ısıtılmış fan ayarlı 100 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Pişirme süresinin 10. dakikasında karıştırıp tekrar pişirmeye devam ederseniz eşit şekilde kurumuş olacaktır.
  • Tamamen kuruduktan sonra fırından çıkarıp oda ısısında güzelce soğutun.
  • Hazırladığınız ev yapımı pankoyu hemen kullanmayacaksanız kavanoza aktarın. Ağzı kapalı kapta ve oda sıcaklığında 3 ay kadar muhafaza edebilirsiniz.
  • Panko nasıl kullanılır?

Mutfağınızda et, tavuk, sebze ve köfte tariflerinde sıklıkla kullanabileceğiniz pankoyu özellikle pişirme yöntemi olarak kızartma ve fırın tercih ettiğinizde kullanabilirsiniz.

  • Köfte tariflerini yaparken köfteye eklediğiniz ekmek kırıntısı miktarı kadar ekleyip şekil almasını sağlayabilir ya da şekil verip yumurtaya bulayıp, ardından panko ile kaplayıp kızgın yağda kızartabilirsiniz.
  • Kızartmaya uygun balıkları pişirirken dışını un yerine panko ile kaplayıp kızarttığınızda çok daha çıtır olduğunu göreceksiniz. Tavuk tariflerinde ve özellikle şnitzel yaparken sıklıkla kullanılan panko, yemeğinizin çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
  • Aynı şekilde mantar, bamya, patlıcan, kabak gibi sebzeleri panko ile kaplayıp fırında ya da kızartarak pişirebilirsiniz.
  • Çıtır tuzlu atıştırmalıklar hazırlamak için de panko kullanabilirsiniz. Özellikle çıtır peynir çubuklarını kaplarken ya da ev yapımı soslar hazırlarken pankodan yardım alabilirsiniz.

Evinizde ekmek kırıntısı yoksa hemen marketten panko alarak birbirinden leziz yemek tarifleri yapabilirsiniz. Tariflerde panko ya da bayat ekmek kırıntısı olarak göreceğiniz bu malzeme en yaygın olarak tavuk şinitzel, çıtır tavuk tariflerinde ve paneli sebze tariflerinde kullanılıyor. Tavuk nugget tariflerinde olmazsa olmaz malzemesi olarak karşımıza çıkan panko, tuzlu atıştırmalıkları çıtır çıtır yapıyor. Çıtır tavuk tarifleri ya da köfte tarifleri hazırlarken de panko yemek tariflerine bağlayıcı bir malzeme olarak dahil olabiliyor. Panelemek için kullandığınızda ise dış kaplamasının çıtır çıtır olmasını sağlıyor. Fırınlanmış yemeklerin üzerine serpiştireceğiniz panko ise yemeğinizin üzerinin kıtır kıtır olmasını sağlıyor.

Pankolu tarifler

  • Peynir köftesi tarifi

Panko ya da ekmek kırıntısı kullanarak hazırlayabileceğiniz, dışı çıtır, içi peynir dolgulu köfteler ile sofralarda yeni nesil tuzlu atıştırmalıklara yer açın. Yanında ev yapımı özel soslarla servis ediniz.

Panko ile çıtır çıtır: Peynir köftesi tarifi

  • Mozzarella sticks tarifi

Peynirin en çıtır halini bizlerle buluşturan o özel malzeme panko. Dışını kaplayıp kızgın yağda kızartınca içi akışkan, dışı çıtır çıtır peynir çubuklarınız hazır!

Akışkan peynirin sırrı: Mozzarella sticks tarifi

  • Avokadolu vejetaryen burger tarifi

Bu kez çıtırtı katmak için değil, köfteye kıvam vermek ve bağlayıcı görevi almak için pankoyu kullanıyoruz. Etsiz burger tariflerinin sırrı pankoda saklı.

Bu burger başka burger: Avokadolu vejetaryen burger tarifi

  • Nugget tarifi

Tavuk nuggetları panko ile kaplayıp çıtır çıtır tavuk parçaları elde ediyoruz. Dışarıda yediklerinizde hiçbir farkı yok.

Dış kaplamasıyla çıtırtısı uzaktan duyulur: Nugget tarifi

  • Çıtır mantar tarifi

Çıtır Mantar Tarifi

Çıtır Mantar Tarifi

Et, tavuk ve balıklar panko ile çıtır çıtır olurken sebzelerin neyi eksik! Mantar tariflerini farklı bir şekilde sunmak isteyenlere çıtır mantar tarifi. Sofranızda sebzeli çıtırlar için yer açın.

Çıtır sebze olmaz demeyin: Çıtır mantar tarifi


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?