mutfak-dolaplari-nasil-temizlenir-one-cikan

Kapakları Sararan, İçi Rutubetlenen Mutfak Dolapları Nasıl Kolayca Temizlenir?

Favorilerime
Ekle

Ocak üzerinde pişen yemeklerden yükselen su ve yağların lekeleri aspiratörü ne kadar çalıştırırsanız çalıştırın tamamen yok olmuyor, mutfağın dört bir yanına siniveriyor, biliyoruz. Aslında bunu birçoğumuz yaşıyoruz.

Özellikle küçük mutfağı olanlar, mutfağı havalandıracak yeterince alan bulamayanlar, mutfak dolapları sık sık sararıp lekelenenler ve en önemlisi mutfak dolaplarının içi sık sık rutubetlenenler ne demek istediğimizi çok iyi anlamıştır.

E peki yok mudur bunun doğal bir çözümü?

Çok eski olmamasına rağmen yüz yıllıkmış gibi duran, ne kadar sık temizlerseniz temizleyin yine kısa sürede lekelenip sapsarı olan o mutfak dolaplarıyla nasıl başa çıkılır dersiniz?

Buyurunuz, doğal malzemelerle yapacağınız bu temizlik sonrası çok daha uzun süre lekesiz mutfak dolaplarınızın, rutubetsiz dolap içlerinizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Mutfak kapaklarını lekelerden arındırmanın kolay yolu: Kabartma tozu ve su karışımı

Yapıldığı malzemeden malzemeye göre fark gösterse de mutfak dolaplarının birçoğu nemden, yağdan, sert cisimlerin temasından kolayca etkilenebilir. Bu nedenle yemek lekeleriyle dolan ve sararan mutfak dolaplarını temizlerken bilmeniz gereken ilk şey temizleme için kullanacağınız bez ya da süngerin oldukça yumuşak dokulu olması.

Temizlik süngerlerinin yumuşak tarafları ve mikrofiber bezler, mutfak dolaplarını temizlemek için kullanabileceğiniz en ideal ürünlerden.

Geçelim temizlik ürünlerine. Mutfak dolaplarının kapak ve yan kısımlarına sinen yemek kalıntılarını ve diğer lekeleri çıkarmak için yalnızca 2 basit malzemeye ihtiyacınız var: 1 paket kabartma tozu ve yaklaşık 5 yemek kaşığı kadar su. Bu miktarı dolaplarınızın büyüklüğüne göre aynı oranlarda çoğaltmanız gerekiyor tabii, hatırlatmış olalım.

Bu iki malzemeyi hazır ettikten sonraysa tek yapmanız gereken temiz bir kase almak ve bu iki malzemeyi birbiriyle karıştırıp sünger ya da beze alarak mutfak dolaplarını yavaş hareketlerle ovmak. Bu sayede hem dolaplarınız çizilmeyecek, zarar görmeyecek hem de lekelerden eser kalmayacak.

Eğer çok daha inatçı lekeler söz konusuysa su yerine 3 yemek kaşığı kadar taze sıkılmış limon suyu ve hatta kabartma tozu yerine de karbonat kullanabilirsiniz.

Ancak söylemeden geçmek olmaz, limon suyu ve kabartma tozu karışımını kullanırsanız mutlaka sonrasında temiz suda yıkadığınız bir bezle güzelce durulama işlemi yapın.

İkinci adım: Limon ya da portakal yağı ve su karışımı

Lekelerden sadece yukarıdaki uygulamayla kurtulabilirsiniz ama bunun daha kalıcı olmasını ve mutfak dolaplarınızın daha uzun ömürlü olmasını sağlamak için şimdi anlatacağımız ikinci adımı da mutlaka uygulayın deriz.

İkinci adımda da yalnızca 2 malzemeye ihtiyacınız var aslında: Limon ya da portakal yağı ve yine su.

Temiz bir sprey şişenin içine 1 su bardağı kadar temiz su koyun, ardından içine aldığınız limon ya da portakal yağından birini, 10-15 damla kadar damlatın. Bu miktarları da yine temizleyeceğiniz mutfak dolaplarının boyutlarına göre artırabilirsiniz. Ardından sprey şişesinin kapağını kapatıp güzelce çalkalayın ve mutfak dolaplarınızın dış kısımlarını bir mikrofiber bezden de yardım alarak bu karışımla zarif hareketlerle ovup temizleyin. Işıl ışıl mutfağınızın tadını çıkarın.

Peki ya içindeki nemden, rutubetten nasıl kurtulacağız: Çay ağacı yağı, su ve karbonat karışımı

dreamingearth

dreamingearth

Geldik en önemli kısımlarından birine. Mutfak dolaplarının içine koyduğumuz tüm malzemeleri kötü kokudan ve mikroplardan arındırmak için dolapların içine giren nemden, o nemin neden olduğu küften, rutubetten de kurtarmak şart.

Mutfak dolaplarınızın içindeki tüm malzemeleri çıkarın, ardından en az 10-15 damla çay ağacı yağınızı ve 1 su bardağı temiz suyunuzu hazır edin. Çay ağacı yağı da nereden çıktı derseniz, sizi önce şu yazımıza ardından da güvenilir aktarlara doğru alabiliriz.

Çay ağacı yağını bulup aldıktan ve temizliğe giriştikten sonra yapacağınız ilk iş, yine temiz bir sprey şişesi alıp içine önce suyu sonra da çay ağacı yağını eklemek. Eğer gözünüze az geldiyse ya da etkili sonuç alamamaktan endişelenirseniz yağın miktarını biraz daha artırabilirsiniz.

Ardından sprey şişesindeki karışımı mutfak dolaplarının iç kısmında gördüğünüz tüm rutubetli alanlara püskürtün. Hemen ardından da temiz bir bezle güzelce temizlemeyi ihmal etmeyin.

Eğer mutfak dolaplarınızın içinde büyük ve kolay çıkmayacak rutubetli bölgeler, küfler varsa bu karışımın içine 1/4 su bardağı karbonat da ekleyebilir, macun kıvamına gelecek olan bu karışımla rutubetli bölgelerin kökünü kazıyabilirsiniz.

Son olarak, biliyoruz siz zaten yapmazsınız ama biz de yeniden hatırlatmış olalım: Mutfak temizliği için hangi yöntemi denerseniz deneyin sonrasında kuru bir mikrofiber bezle dolaplarınızı bir güzel kurulayın. Islanan dolapların kendi kendine kurumasını beklerseniz o süre içinde dolaplarda kabarmalar meydana gelebilir, aman diyelim.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?