Çay Ağacı Yağı Faydaları

Onunla Tanışmak İçin Daha Fazla Vakit Kaybetmeyin: Çay Ağacı Yağı

Favorilerime
Ekle

Son yıllarda adını çok duymaya başladığınız ama enine boyuna tanımadığınız bir yağı tanıyalım diyoruz bugün: Çay ağacı yağı.

Siz de doğanın bize sunduklarını değerlendirme konusunda pek bir meraklıysanız ama çay ağacı yağının adını henüz hiç duymadıysanız ya da karşınıza çıktığı için öylece aldıysanız ama onunla tam olarak ne yapacağınızı bilemiyorsanız yaklaşın bu tarafa.

Çay ağacı yağı nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır ya da bir yan etkisi, zararı var mıdır bir bir anlatıyor, artılarını eksilerini enine boyuna masaya yatırıyoruz.

E hadi o zaman onu yakından tanımaya başlayalım!

İçindekiler

  • Çay ağacı yağı nedir?

cay-agaci-yagi-faydalari-3

Çay ağacı yağı, melaleuca alternifolia ya da daha anlaşılabilir şekliyle Hint defnesi adlı bir bitkiden elde ediliyor. Avustralya'da yetişen bu yassı yapraklı bitkinin faydaları, özellikle Avustralya'da yaşayanlar tarafından yüzyıllardır biliniyor aslında.

Son zamanlarda iyiden iyiye popüler olmasının nedeniyse bilim insanlarının çay ağacı yağının etkileri üzerine yaptıkları çalışmaların olumlu şekilde sonuçlanmaya başlaması aslında.

Özellikle cilt üzerinde mucizevi etkiler yaratabilen bu bitkisel yağ, ne işlere yarıyor bir de ona bakalım.

  • Çay ağacı yağının faydaları nedir?

  • Çay ağacı yağı, antibakteriyel ve antiviral özellikler göstererek virüs ve bakterileri vücuttan uzaklaştırıyor, bu sayede bizi hastalıklardan koruyor.
  • Akne ve sivilce gibi cilt sorunlarının oluşumunu engelliyor, oluşmuş olanlarınsa iyileşme sürecini hızlandırıyor.
  • Aynı şekilde sivilce izlerinden muzdarip olanların yardımına koşuyor, izlerin azalmasına hatta düzenli kullanımında yok olmasına yardımcı oluyor.
  • Sinek ve böcek sokmalarında kaşıntı ve kızarıklığın çabucak geçmesini sağlıyor.
  • Çay ağacı yağıyla buhar banyosu yapıldığında soğuk algınlığı, grip, nezle, bronşit, kesilmeyen öksürük ve burun tıkanıklığı gibi sorunlara çare oluyor.
  • Antiviral özelliğiyle virüs kaynaklı en yaygın sorunlardan olan uçuğun hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlıyor.
  • Ağız ve diş sağlığına katkıları uçukla sınırlı kalmayan çay ağacı yağı, diş eti iltihaplanmalarına, ağız içinde oluşan iltihaplı yaralara da iyi geliyor.
  • Saç derisinin kuruluğu ve ona bağlı olarak oluşan kepek sorununun çözümünde de önemli roller oynayan çay ağacı yağı, saç sağlığına da destek oluyor.
  • Tırnak batması gibi ciddi rahatsızlıklar nedeniyle oluşan iltihaplanmalara karşı olumlu etkiler gösteriyor.
  • Çay ağacı yağı bir antifungal olduğu için özellikle ayakların en büyük sorunlarından olan mantara da çare oluyor.
  • Önemli cilt hastalıklarından siğillere karşı kullanıldığında olumlu etkiler gösteren bu bitkisel yağ, siğillerin yayılmasını önlemekle kalmıyor, aynı zamanda hızlıca iyileşmelerinde de önemli rol oynuyor.
  • Tüm bu bakteri, mantar ve virüs karşıtı özellikleriyle çay ağacı yağı, evde kullanabileceğiniz en doğal dezenfektanlar arasında sayılıyor, temizliğin bir numaralı isimlerinden oluyor.
  • Son olarak, çay ağacı yağı kabuklu meyve ve sebzeleri yıkarken de en çok başvurulan doğal dezenfektanlardan.
    • Çay ağacı yağı nasıl kullanılır?

    zeytinyaginin-saca-faydalari-shutter-4

    Çay ağacı yağının bunca faydasından yararlanmak isterseniz onu nerede bulacağınızı ve nasıl kullanacağınızı da bilmelisiniz tabii.

    Öncelikle nerede bulacağınızdan bahsetmek gerekirse, güvendiğiniz aktarlardan ya da kozmetik marketlerden kolayca elde edebilirsiniz.

    Nasıl kullanacağınız ise kullanacağınız bölgeye göre farklılık gösteriyor.

    Örneğin, cildinizde oluşan sivilce, akne ya da çıban gibi bir soruna çay ağacı yağı uygulayacaksanız önce uygulayacağınız bölgeyi güzelce temizlemeli ve ondan sonra sürmelisiniz.

    Ayak mantarı içinse çay ağacı yağını yine doğrudan mantarlı bölgeye sürerek uygulayabileceğiniz gibi ayaklarınızı sokabileceğiniz bir suyun içine çay ağacı yağından 5-6 damla damlatıp ayaklarınızı 20 dakika kadar içinde bekleterek uygulayabilirsiniz.

    Grip, nezle, soğuk algınlığı, öksürük, bronşit ve burun akıntısı gibi sorunlarla mücadele etmek içinse çay ağacı yağıyla buhar banyosu yapmanız uygun olacaktır. Buhar banyosu için genişçe bir kabın içine kaynattığınız suyu döküyor, üzerine yine 5-6 damla kadar çay ağacı yağı damlatıyorsunuz. Ardından başınızın arkasına havlu koyuyor ve suyun yükselen buharını burnunuza çekiyorsunuz. Bunu en az 5-6 kez tekrar ederek çay ağacı yağından faydalanıyorsunuz.

    Ağız ve diş sağlığı, diş eti iltihaplanması ya da ağız içinde oluşan iltihaplı yaraların daha hızlı iyileşmesi için yarım su bardağı suya 2 damla kadar çay ağacı yağı damlatın ve bu karışımla gargara yapın. Ancak dikkat, karışımı asla yutmayın.

    Son olarak, saç sağlığınızı desteklemek ve kepek sorunundan kurtulmak için çay ağacı yağı kullanmak isterseniz, saçlarınızı duruladığınız suyun içine birkaç damla çay ağacı yağı damlatabilirsiniz. Çay ağacı yağı ile karıştırdığınız suyu kullandıktan sonra temiz suyla saçlarınızı son bir kez durulamayı ihmal etmeyin tabii.

    • Çay ağacı yağının zararları nedir?

    cay-agaci-yagi-faydalari-2

    Çay ağacı yağının faydalarını, kullanımını öğrendiğimize göre, onu kullanmaya karar verenler için son bir konu kaldı: Çay ağacının yağının zararları. Her ürün gibi çay ağacı yağını kullanmadan önce de bu konuyu mutlaka bilmeli, yan etkilerini tek tek öğrenmeli.

  • Çay ağacı yağı cilde uygulanarak kullanıldığında, özellikle hassas ciltlerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Uygulanan bölgede kuruluk, kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissi oluşabilir. Bu nedenle uygulamadan önce mutlaka doktora danışmak ve doktor onayı alınırsa küçük bir bölgeye uygulayarak etkilerini gözlemlemek en doğrusu oluyor.
  • Ağız yoluyla doğrudan tüketilmesi ya da çocukların kullanması da tavsiye edilmiyor.
  • Önemli bir not: Daha önce de söylediğimiz gibi, çay ağacı yağı da dahil olmak üzere herhangi bir ürünü tedavi amaçlı kullanmak isterseniz, kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın ve doktorunuzun onay vermediği hiçbir ürünü kullanmayın. Sağlığınızı ihmal etmeyin, aman diyelim.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0 yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?