Bahar kendisini göstermeye başladığında evdeki son durum daima şöyledir: Bahar temizliği yapmak lazım! Haklısınız. O kışın rehavetini üzerinizden atıp tertemiz bir şekilde yaza girmek, mis kokan mutfakta yemek yapmak dünyanın en lezzetli işlerinden bir tanesidir.
Biz de bu nedenle önce mutfak temizleme, sonra da buzdolabı temizleme yöntemlerini sizin için yazmıştık. Sıra geldi o kazulet gibi, dünyayı içine sığdıran mutfak dolaplarını düzenlemeye. Aslında o kadar zor değil. Bir gününüzü yalnızca onlara vermenize gerek de yok. Oldukça basit ve etkili.
Hadi başlayalım, yoksa yaz gelecek!
İlk adım: Temizliğe ön hazırlık
Her zaman olduğu gibi ilk işimiz dolapta yer alan gereksiz ve tarihi geçmiş ürünlerin atılması. Bazılarımızın içinden atmak gelmese de hatta bazılarımız bir koleksiyoner gibi her şeyi biriktirmeye çalışsa da atılması gereken şeyleri atmak en önemli noktalardan bir tanesi.
İkinci adım: Mutfak dolabının temizlenmesi
Mutfak dolaplarını nasıl temizlemeniz gerektiğini "7 Adımda En Etkili Şekilde Mutfak Temizliği" yazımızda anlatmıştık. Bulaşık deterjanı ya da diğer kimyevi maddelerin mutfak dolabına zarar verebileceğini unutmayın. Onun yerine sirke ve suyla hazırlayacağınız karışımı kullanın.
Karışımınız tam olarak şöyle: Küçük bir kovaya 1 çay kaşığı kadar bulaşık deterjanı ve 1 su bardağı sirke dökün. Ardından yarısını biraz geçecek şekilde su koyun. Bu karışımı bezle ya da süngerle tüm dolaplara uygulayın. Islak bir bezi bol bol durulayarak tüm dolapların içini tekrar silin. Bezi iyice sıktığınıza emin olun.
Son olarak kuru bir bezle ahşabın kabarmaması için tüm ıslaklığı alın.
Üçüncü adım: Dolapların içinin mis gibi kokması
Küçük ancak en önemli detaylardan bir tanesi de budur. Mutfak dolabınızı temizledikten sonra dolabın içine koyabileceğiniz küçük koku torbaları hazırlayabilirsiniz. Bunun için kendi sevdiğiniz bitkileri de seçebilirsiniz.
Koku torbalarını hazırlamak için: Bir karış büyüklüğünde bir tül ya da bez parçası kesin, içine dilerseniz kurutulmuş lavanta, dilerseniz de manolya koyun. Ardından bezi bir iple tutturup eğer dolabınız müsaitse asın. Değilse dolabın arka bölümlerinde bir yere konuşlandırabilirsiniz.
Dördüncü adım: Küçük eşyaların düzenlenmesi
Satın alacağınız küçük düzenleyicilerle en temelden düzenleme işlemine başlayabilirsiniz. Örneğin çatal ve bıçakları ayırarak koyabileceğiniz bir düzenleyici, kahve bardaklarını asabileceğiniz bir askı ve son olarak kuru bakliyatları düzenli bir şekilde sıralayabileceğiniz askılı kaplar.
Böylece ilk çekmecede çatal, bıçak ve kaşıklarınız, lavabonun üzerinde ya da sürekli kullandığınız kapaklı bölmede asılı ve dizili şekilde bardaklarınız, bir diğer bölmede ise cam kavanozlarda saklanan kuru bakliyatlarınız olacak.
Beşinci adım: En çok kullanılanların en öne çıkarılması
Aslında çok basit bir mantıkla iç güdülerinizi dinlemeniz yeterli. Çok kullandığınız tava ve tencereler fırın ya da ocağınıza en yakın bölgede iç içe geçirilmiş şekilde beklemelidir. Bu konuda dikkat etmeniz gereken nokta teflon tavalarınızın çizilmemesi.
Teflon tavaların çizilmesini önlemek için: İki kat şeklinde hazırlayacağınız havlu kağıtları kullanabilirsiniz. Böylece birbirine sürtünmeden ve çizilmeden durabilirler.
Altıncı adım: Narin mutfak eşyalarının düzenlenmesi
Sürekli olarak kullanmadığınız, çok daha narin ve kırılabilir mutfak eşyalarınızı ya da setlerinizi mutfak dolaplarının en üst bölmelerinde saklamak çok daha mantıklı olacaktır.
Örneğin seramik çorba takımları, narin çay setleri en üst raflarda saklanabilir. Bunun yanı sıra sıklıkla kullanmadığınız yumurta pişirme aleti, blender ya da mutfak robotu da üst raflardaki yerini alabilir.
Yorumlar
0