Çocukluğumuzun ilk tatlısıdır muhallebiler. Yumuşacık, hafif lezzetiyle yerken bizi hiç yormaz. Sütlü tadı damağımızda kalır ve hep mutlululuk sebebidir. İçine meyveler girer, güzelleşir. Sade hali başka nefistir, bisküvilisini de yemelere doyamazsınız. Her haliyle çok sevdiğimiz bu tatlının kıvamını tutturmak mühim mesele. Un koysanız, pirinç unu koysanız ya da nişasta koysanız farklı etkileri olur. Bazen her şeyini tam koysanız da kıvamı bir türlü tutmak bilmez, cıvık bir şekilde kalır ya da kaskatı kesilir.
Muhallebinizin kıvamı hep mükemmel kalsın, kesilmesin, yiyenleri kendine hayran bıraksın diye bizim size bir sürü önerimiz var. Bundan sonra hiç kıvam problemi yaşamayacaksınız. En önden buyurun.
Muhallebinin kıvamı sıvı olursa ne yapmalı?
Tüm malzemeleri tencereye aktardınız. Güzelce karıştırarak pişirmeye başladığınız muhallebiniz göz göz olup kaynamaya da başladı. Ancak bir terslik var. Kıvamı gözünüze çok da olmuş gibi gelmiyor. Ocağın altını kapatıp soğudukça kıvamının yoğunlaşmasını da beklediniz. O kıvam bir türlü koyulaşmadı... Eee, ne yapacaksınız bu durumda?
Eğer henüz yapım aşamasındayken muhallebinizin kıvamının dilediğiniz gibi olmadığını farkettiyseniz, muhallebiye bağlayıcı bir malzeme eklemeniz gerekiyor demektir bu. Ocağınızın altını en kısığa alın. Bir kabın içerisine ılık su ya da oda sıcaklığında süt alın. İçerisine en hızlı çözümlerin başında gelen nişastayı ilave edin ve nişastanın tamamen dibe çökmesini sağlayın. Ardından kaşık yardımıyla yavaş yavaş karıştırarak nişastanın su ya da sütle bütünleşmesini sağlayın. Nişastanın tamamen dibe çökmesini beklememizin sebebi sütün ya da suyun içerisine doğrudan ilave edildiğinde tortu olma riskinin önüne geçmek. Tortu olursa muhallebiniz pürüzsüz bir kıvamda olmayacaktır.
Nişastalı karışımı hazırlarken ara ara muhallebinizi karıştırmayı ihmal etmeyin. Aksi takdirde dibi tutabilir ve lezzeti bozulabilir. Hazırladığınız bu karışımı azar azar muhallebinizin içerisine aktarmaya başlayın. Diğer taraftan da karıştırmaya devam edin. Karışımın tamamen muhallebiyle bütünleştiğini gördüğünüzde ocağın altını orta ateşe alın ve karıştırarak yoğunlaşmasını sağlayın.
İlave ettiğiniz nişasta muhallebinizin koyulaşmasına yardımcı olacaktır. Eğer ocaktan aldıktan sonra muhallebinizin sıvı olduğunu farkederseniz de yeniden ocağa alın. Karıştırarak yeniden orta sıcaklığa gelmesini sağlayın ve yukarıda belirttiğimiz işlemleri yapın.
''Ne kadar nişasta ilave etmeliyiz?'' diye soranlarınız olacaktır. 1 litre sütten yaptığınız ve kıvamı cıvık kalan muhallebinize 2,5 yemek kaşığı kadar nişasta ilave etmeniz yeterli. Bu oran sütün miktarına göre ve sululuğuna göre değişkenlik gösterebilir. Muhallebinizin tam kıvamında olduğunu anlamanın ise kolay bir yolu var. Tahta kaşığınızın üzerinde katılaşıyorsa olmuş demektir. Akıyorsa olmamış demektir.
Muhallebinin kıvamı katı olursa ne yapmalı?
Bazen de muhallebiniz inanılmaz koyu bir hale gelir. Neredeyse kek kıvamında olan bu muhallebiyi açmanın yolu ise içerisine su ya da süt eklemek ve bunu yedirerek kıvamının açılmasını sağlamak. Muhallebinizi yeniden ocağa alın ve karıştırarak eski ısısına gelmesini sağlayın. Ardından içerisine azar azar süt ilave ederek çırpma teliyle pürüzsüz bir kıvam oluşturana kadar karıştırın.
Kıvamı bu şekilde açılacaktır. İlave ettiğiniz süt muhallebiyle iyice bütülenleştiğinde ve kremamsı bir kıvam aldığında ocaktan alın ve dinlendirin. Ardından da servis edin.
Yorumlar
0