tasteofhome.com

Hep Ağızda Dağılsınlar Diye: Kurabiye Sert Olursa Ne Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Bazen olur ya elinizin ayarı kaçar, canınız sıkkındır ya da tarifteki ölçüler şaşmıştır. O kurabiyenin unu fazla oluverir. Bazen de tüm şartlar gerektiği gibi ilerler ama o kurabiye fırından çıkınca taş gibi semsert olur. Lezzeti şahanedir ama kıvamı için aynı şeyi söyleyemezsiniz. Eee, bu durumda ne yapacaksınız? Güzelim kurabiyelerinizi çöpe atacak değilsiniz ya...

Bu zamana kadar dibi tutmuş pilavınıza da çare olduk, kabarmak bilmeyen hamurlarınıza da... Ekşiyen yoğurtlarınızı değerlendirdik, kalıptan çıkmak bilmeyen keklerinizi de çıkardık. O yüzden hiç merak etmeyin, bunun da bir çözümü var.

Kurabiye neden sert olur? Kurabiyenin sertleşmemesi için ne yapılmalı?

''Ne yaparsam yapayım kurabiyelerim hep sert oluyor'', ''Kurabiyem sert oldu, düzeltmenin bir yolu var mı?'' diyenler... Hepinizi bu tarafa alalım. O kurabiyenin sert olmasının nedeni henüz siz hamurunu hazırlarken ortaya çıkıyor aslında. Un miktarı, içindeki tereyağı ve kurabiyelerinizi pişirdiğiniz fırının sıcaklığı... Kurabiyenizin kıvamındaki en önemli üç etken bunlar.

Kurabiyenin çok lezzetli, ağızda dağılan bir kıvam almasının en önemli nedeninin başında tereyağı geliyor. Tereyağının oda sıcaklığında ya da eritilmiş halde kullanılması gerekiyor. Çok soğuk şekilde kullanılmaya çalışıldığında ya da eritilmiş tereyağı henüz sıcakken ilave edildiğinde hamurun sertleşmesine neden olabiliyor.

İkinci neden ise gereğinden fazla un ilave etmek. Kurabiye hamuru yumuşak, ele yapışmayan, hafif yağlı olması gereken bir hamur çeşidi. Bu nedenle kurabiye hamuru yaparken unu azar azar ilave etmeye özen gösterin. Hamurunuz sert olursa kurabiyeniz de piştikten sonra sertleşir.

kurabiye-hamuru-yapimi

Kurabiye hamuru, hamurun yapısı ve kurabiyenin kalınlığına bağlı olarak 160-170 ya da 180 derecede pişmesi gereken bir tatlı. Çok ince bir kurabiye hamurunu 180 derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir. Orta kalınlıkta bir kurabiye hamurunu 200 derecede pişirirseniz hem yanmasına hem de çok sert olmasına neden olursunuz. Bu nedenle hamurun yapısına ve kalınlığına bağlı olarak bu derecelerde, kontrollü bir şekilde pişirmeye özen gösterin.

kurabiye-sert-olmamasi-icin

Fırının içerisinden de pişer pişmez alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Kurabiye hamuru fırından aldığınızda yumuşacık bir yapıdadır. Soğudukça, dinlendikçe kıvamı oturur. Bu nedenle çok pişirmemeye özen gösterin. Tereyağı kıyırlık veren özeliğini de bu sayede korumuş olur.

Kurabiye sert olursa ne yapılır?

tasteofhome.com

tasteofhome.com

İş bu ya, bazen öyle şeyler oluyor ki kurabiye hamurunuz henüz yaparken de semsert bir hale geliyor. Böyle durumlarda içerisine eritilmiş tereyağı ya da margarin ilave edin ve yoğurun. Diyelim bu sert olma durumunu kurabiye piştikten sonra yaşadınız. Hiç merak etmeyin onun da şahane bir çözümü var!

Kurabiyenizin pişerken giderek sertleştiğini farkettiğinizde fırından alın. İlk sıcağını atmasını bekleyin. Ardından kurabiye kutusunun ya da kavanozunun içerisine keten bir bez koyun. Kurabiyelerinizi güzelce sarın. Kapağını sıkıca kapatın. Bu şekilde bir gün kadar dinlendirin. Hava almamasını sağlayarak yumuşatmış olursunuz. Bir diğer yöntem ise kavanozun içerisine elma koymak. Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.

Kurabiyeleriniz çok sert olduğunda rondodan geçirerek ve eritilmiş tereyağı ile karıştırarak cheesecake tabanı olarak da değerlendirebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?