Manolya, çiçeklere meraklı olan herkes için baharı müjdeleyen bitkiler arasında yer alır. Geniş yaprakları, hoş kokusu ve canlı renklerdeki çiçekleriyle manolya, balkonlarda ve bahçelerde güzelliği ile dikkat çeker. Her mevsim yeşil kalma özelliği olan manolya bitkisini, eviniz ve bahçeniz için siz de kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.
Evde manolya bakımı nasıl olur?
Manolya çiçeği ne zaman açar?
Manolya her mevsim yeşil kalan bir bitki olsa da çiçek açma mevsimi mayıs ve ağustos ayları arasına rastlar. Manolya çiçeği fidanını ilkbahar aylarında dikerseniz bir sonraki yıl yine aynı aylarda çiçek açar. Çiçekler manolyanızın cinsine göre; sarı, beyaz, kırımızı ve mor renklerde açabilir. Bu narin çiçekler, hoş kokularıyla evinize ve bahçenize canlılık katar.
Manolya nasıl çoğaltılır?
Manolyayı çoğaltmak ve başka saksılara ekmek için çiçeklenme mevsiminin bitmesini beklemelisiniz. Manolyayı çiçeklenme mevsimi bitmeden budamanız, bitki köklerine zarar verebilir. Keskin bir alet yardımıyla budadığınız dalları, başka saksılara manolya fidanı ektiğiniz yöntemle ekebilirsiniz. Bitkinin ilk çiçeklenmesinden sonra kırılan, birbirine dolaşan dalları ve yıpranan sürgünleri budayarak, manolyayı daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz.
Manolya ağacı nasıl yetişir, özellikleri nelerdir?

Manolya bitkisini saksıda yetiştirebileceğiniz gibi, manolya ağacını da bahçenizde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Güzel kokulu iri çiçekleriyle manolya ağacı, bahçenize renk katar. Tıpkı bitkisi gibi manolya ağacı da ılıman iklimi sever. Kışın yapraklarını dökmez.
Manolya ağaç fidanı tohum, çelik ve aşı ile üretilir. Manolya ağacı için bahçe toprağının kireçsiz olması çok önemlidir. Manolya fidanını dikmeden önce, fidanın köklerinin 3-4 katı genişliğinde çukur açmalısınız. Manolyayı, köklerinin bir kısmı dışarıda kalacak şekilde diktikten ve gübreledikten sonra, toprağın nemli kalmasına dikkat ederek büyümeye bırakabilirsiniz.
Manolya fidanını diktikten sonraki ilk üç yıl boyunca toprak yüzeyini ara ara tırmıkla eşeleyerek, dibine ve çevresine kendi toprağından ince bir tabaka halinde ekleme yaparsanız, manolya ağacının köklerini korumuş olursunuz.
Yorumlar
0