roshaa

Ayda Sadece Bir Kez Sulamanızın Bile Yeterli Olacağı 8 Bakımı Kolay Bitki

Favorilerime
Ekle

Eğer evde bitki yetiştirme konusunda çok hevesliyseniz ancak bugüne dek sulamayı unuttuğunuz için aldığınız tüm çiçekleri soldurup tüm bitkilerin boyunlarını bükmesine sebep olduysanız mesela az su isteyen bitkilerle tanışmanızın vakti gelmiş de geçiyor bile diyebiliriz.

Mutlaka hatırlayanlar olacaktır, daha önce sizinle Az Işık Alan Evlerde Bile Kolayca Yetiştirebileceğiniz 8 Bakımı Kolay Bitki başlıklı yazımızı paylaşmış, evinin herhangi bir köşesinden bile yeterince güneş gelmeyenlere müjdemizi vermiştik.

Bu kez de sırada fazla sulanmaya gerek duymayan, bu nedenle bakımı kolay bitkiler arasında kendine yer bulan bitkiler var. Buyurunuz, her biriyle sizi tek tek tanıştıralım.

Nolina

Yurt dışında "ponytail palm" olarak anılan, çiçekçilerden ve yapı marketlerin bitki reyonlarından "nolina" ismiyle bulabileceğiniz bu şık bitki, az su isteyen ev bitkilerinin başında geliyor Suyu soğan kısmında hapsedebildiği için uzun süre sulanmaya ihtiyaç duymayan bitkiyi ayda bir sulamanız yeterli olabileceği gibi sulama zamanını saptamak için yapraklarını da gözlemleyebilirsiniz. Eğer yapraklarının rengi kahverengileşmeye başlıyorsa susuz kalmış, sararmaya başladıysa da çok sulamışsınız demektir.

Kurdele çiçeği/bitkisi

Kurdele çiçeği ya da kurdele bitkisi olarak anılan bu sevimli bitki de bakımı en kolay bitkilerden biri. Susuzluğa toleransı oldukça yüksek olan bitki, toprak altındaki gövdesinde suyu biriktirebilmesi sayesinde uzun süre susuz kalmaya dayanabiliyor. Öyle ki bu bitkiyi banyonuza bile koyabilirsiniz çünkü gövdesi nemden bile su kapabiliyor ve bu sayede ekstra bir sulanmaya ihtiyaç duymuyor.

"Ne zaman sulamam gerektiğini nasıl anlayacağım?" derseniz onu da hemen açıklayalım: Yaprakları karardıysa su vermeyi düşünebilirsiniz ama bu kararma aynı zamanda sudaki florürden de kaynaklanıyor olabilir. Temiz su veya yağmur suyu verip hangisinden olduğuna karar verebilirsiniz.

Sukulent

Son zamanların en gözde isimlerinden, nişandan doğum günü kutlamalarına kadar birçok özel günde hediye olarak dahi sunulan bu minnoş bitkiler de susuzluğa uzun süre dayanabiliyor. Zaten halihazırda kaktüsgiller ailesinden olan, dolayısıyla çöl bitkisi olarak da bilinen sukulentlerin susuzluğa dayanması da oldukça normal.

Üstelik bu bitkilerin toprakları da susuz kalmayı çok sever. Su verdiğinizde bol bol verebilirsiniz ama sulamadan önce toprağının kuru olmasına dikkat etmeli, kurumadan tekrar sulamamalısınız. Sukulentler, haftalarca, hatta belki aylarca susuz durabilirler.

Kauçuk ağacı

Kauçuk ağacı ya da kauçuk bitkisi olarak bulabileceğiniz bu bitkinin susuzluğa karşı çok iyi bir dayanma gücü var. Yaz aylarında tabii ki daha çok suya ihtiyaç duyuyor ama bu zamanlarda bile ayda 1 kez sulamanız yeterli olabiliyor. Kışın aylarca susuz yaşayabildiği söylenen bitkinin susuz kaldığını anlamanızın yoluysa yine yapraklarından geçiyor. Eğer minik ağacınız yapraklarını dökmeye başlarsa hemen sulamanız gerekiyor, bizden söylemesi.

Zamioculcas, Zeze bitkisi ya da ZZ bitkisi

Halk arasında zeze bitkisi ya da ZZ bitkisi olarak anılan, bilimsel ismi ise zamioculcas olan bu narin ve zarif bitki de az sulamanın yeterli olduğu bitkilerden. Tıpkı yukarıdaki diğer bitkiler gibi bu bitkiler de suyu biriktiriyor ve ihtiyaçları olduğunda kullanıyorlar. Zamioculcas bitkisinin en büyük düşmanının ise fazla sulama olduğu söyleniyor, aklınızda bulunsun.

Parlak aralya

İsmi oldukça şaşırtıcı olsa da çiçeğe benzer şekildeki parlak yaprakları sayesinde görür görmez tanıyacağınız bu şık bitki de az su isteyenlerden. Fazla sulamadansa az sulamayı tercih eden bu bitki ıslaklığı sevmiyor. Su vermeden önce toprağının kontrol edilmesi ve kuru değil de nemliyse sulama işleminin ertelenmesi gerekiyor.

Salon yaprağı bitkisi

Adı salon yaprağı olan bu bitki, neredeyse her türlü ihmale dayanabilecek bir bitki desek yeri. Az ışık, az nem, düzensiz sulama, sıcaklık değişimleri gibi birçok olumsuz sayılabilecek durumun hepsine katlanabiliyor. Kuru olmasının ıslak olmasından çok daha iyi olduğu söyleniyor. Sulamalar arası toprağın tamamen kuruduğuna dikkat etmeniz önemli.

Paşa kılıcı

thekitchn

thekitchn

Evlerde en çok yetiştirilen bitkilerden olan, sizin de kendinizden değilse bile annenizden, anneannenizden, en olmadı komşularınızdan mutlaka hatırlayacağınız bir bitki paça kılıcı. Bu denli çok yetiştiriliyor olmasının nedenlerinden biri de bakımının kolay olması ve az su istemesi tabii. Özellikle kış aylarında çok az sulanmaya ihtiyaç duyan paşa kılıcı, çok sulandığında kökünde çürümeler meydana gelebilir, aman diyelim.

Önemli bir not: Her bitki aynı türde olsa dahi birbirinden farklıdır ve ihtiyaçları değişir. Bu ihtiyaçlar bitkinin büyüklüğüne, mevsime, evin durumuna, saksısına ve daha birçok değişkene bağlıdır. O yüzden önce bitkinizi tanımanız gerekir. Yumuşak yapraklar ve/veya toprak bir bitkinin suya ihtiyacı olduğunu gösteren en önemli etkenlerdir mesela. Siz, siz olun yukarıda ismi olan bitkileri dahi ayda 1 kez sulamaya karar vermeden önce iyi gözlemleyin, bitkinizin ve toprağının tamamen susuz kalıp solmasına izin vermeyin, aman diyelim.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?