Kullanımı 3000 yıl öncesine uzanan lavanta, gerek yağı gerek çayı gerekse kurutulmuş çiçekleriyle bin bir derde şifa, aromatik ve tıbbi bir bitki.
Eski Mısırlıların mumyalamada, Arapların vücut kokularında, Romalıların banyo sularında, Kleopatra’nın ise Sezar ve Antonius’u baştan çıkarmakta kullandığı lavanta, geniş kullanım alanıyla çekmecelere hapsedilemeyecek kadar değerli. Ülkemizde başta Isparta olmak üzere ağırlıklı olarak Batı Akdeniz bölgesinde yetiştirilen lavantayı tüm mucizevi etkileriyle yeniden keşfetmenin tam zamanıdır.
Mucize be: Uykusuzluk ve stresi giderir, rahatlatıp gevşetir
İçerdiği etken maddeler sayesinde merkezi sinir sistemini uyaran lavanta, uykusuzluk, stres ve migren dâhil olmak üzere çeşitli türdeki baş ağrılarını gidermekte oldukça etkilidir.
Kurutulmuş çiçeklerini çay olarak demleyip, uyumadan yarım saat önce içebilirsiniz ve burada da tarifini bulabilirsiniz mesela: Lavanta çayı
Elde dikebileceğiniz uzun dikdörtgen keselere doldurup göz yastığı yapabilir, uyku öncesi gözleriniz üzerinde 15-20 dakika bekleterek uykuya dalabilirsiniz. Hazır satılan lavanta yastıklarından alabilir ya da tül kumaşından elde dikebileceğiniz keselere doldurup yastığınızın içine de atabilirsiniz.
Bir sprey şişesinin 3’te 1’ine içme suyu doldurup, içine 15 damla lavanta yağı ekleyebilir, bu karışımı her gün yatmadan evvel yastığınıza, yorganınıza ya da odanıza sıkabilir, böylece derin uykular uyuyabilirsiniz.
Son olarak mesela 2 yemek kaşığı lavantayı, 1 litre kaynamış suda 20 dakika demleyip, bu suyu son banyo suyunuz olarak kullanabilirsiniz. Rahatlatıcı etkisiyle bedeninizi gevşetir ve uykuya hazırlar.
On yaprağında on marifet: Oda kokusu olarak idealdir
Yatak odanız müsaitse, uygun bir köşesine saksıda lavanta koyabilir, böylelikle odanızın her daim lavanta kokmasını sağlayabilir, üstelik sineklerden de korunabilirsiniz.
Bak sen: Baş ağrılarını hafifletir
Ağrının geleceğini hissettiğinizde, lavanta çayı içebilir, ayrıca lavanta yağından da faydalanabilirsiniz. 1-2 damla lavanta yağını burun deliklerinize sürüp, ayrıca şakak ve bileklerinizi ovmanız, baş ağrınızı hafifletecektir.
Tatil sonrası derdimiz: Güneşten kurumuş cildi nemlendirir
Lavanta, cildin temizlenmesi ve nemlendirilmesi için de son derece uygun bir bitkidir. Güneşten ya da soğuktan kurumuş cildinize süreceğiniz her tür nemlendiriciye birkaç damla lavanta yağı karıştırıp teninize öyle uygulayın. Farkı hissedeceksiniz. Üstelik nefis kokusuyla rahatlayıp gevşemenizi sağlayacaktır.
Her gün kullandığınız vücut ve yüz nemlendiricinizin şişe veya kutularına, miktarlarına göre göz kararı birkaç damla lavanta yağı karıştırıp öyle kullanabilirsiniz.
Kışın soğuğunda derdimiz: Çatlamış dudaklarınızı onarır
Çatlamış dudaklarınızı 1-2 damla lavanta yağı ya da 1 çay kaşığı bala eklenmiş 2 damla lavanta yağıyla ovun. Çatlamanın derecesine göre 10-20 dakika arası bekletip ılık suyla yıkayın. Ardından yeniden az miktar lavanta yağı sürebilir ya da dudak nemlendiricinize ekleyebilirsiniz.
Sivilcelere de düşman: Tonik olarak kullanılabilir
Çay şeklinde demlediğiniz lavantayı, düzenli olarak cilt toniği şeklinde kullanmanız, antiseptik özelliği nedeniyle sivilcelerinizi azaltır, sivilce izlerinin giderilmesine yardımcı olur ve gözeneklerinizi temizleyerek cildinizi ferahlatır.
Erkeklerin de dostu: Saç dökülmesini engeller
1 litre kaynamış suda demleyeceğiniz 2 yemek kaşığı lavanta kurusuyla, saç diplerinizi ovar ve yıkanmış saçlarınızın son durulama suyu olarak düzenli şekilde kullanırsanız, saç dökülmenizi azaltırsınız.
Saç dökülmesini önlemek için ayrıca şampuanınıza 5-10 damla arası lavanta yağı da ekleyebilirsiniz.
Kadınların kankası tabii: Manikür suyu olarak kullanılabilir
Çay şeklinde demlediğiniz lavantayı, manikür suyu olarak kullanabilirsiniz. Cildinizi düzgünleştirir ve tırnak etlerinizi yumuşatır.
Daha etkili bir nemlendirme için manikür sonrasında ellerinizi lavanta yağıyla ovabilir, birkaç dakika beklettikten sonra ılık suyla yıkayabilirsiniz.
Yorgun ayakları dinlendirmekte çok etkilidir
Ağrıyan, yorgun ayaklarınızı dinlendirmek için 2 litre kaynamış suda 2 yemek kaşığı lavantayı demleyin, ılıdığında içine yarım çay bardağı süt veya birkaç dilim limon atın. Bu karışımda ayaklarınızı 20-25 dakika beklettikten sonra avuçlarınızda ısıttığınız lavanta yağıyla taban dâhil ayaklarınızı ovun.
Çorabınızı giyip, uzanın ve ayaklarınızı yüksek bir yastığın üzerine uzatarak yarım saat kadar dinlenin. Lavanta yağı, sertleşmiş tabanlarınızı da yumuşatacaktır.
Hem görev adamı: Sinek ve böcekleri defeder, ısırıkların kaşıntısını dindirir
Antiseptik niteliği sayesinde kesik ve yanıklara, ayrıca sinek ve böcek ısırıklarına lavanta yağı sürülerek cildin mikrop kapması ve enfeksiyonlar engellenebilir.
Hem de zevkli: Ev ve ofis dekorasyonunda harikalar yaratır
Maviden mora uzanan çiçekleri, uzun koyu yeşil saplarıyla hem kurutulmuş hem de taze lavantalar, yerleştirildikleri mekâna neşe ve hoş kokular taşır.
Saplarıyla birlikte kurutulmuş lavanta demetlerini, hasır iplerle bağlayıp ev ve iş yerinizde uygun noktalara asabilir ya da cam vazolarda sergileyebilirsiniz. Ayrıca metal renkli saksılara ekeceğiniz fidan şeklindeki lavantaları da dekorasyon amaçlı kullanabilirsiniz.
Lavanta bahçe ve balkon bitkisi olarak da idealdir. Bahçede çiçek aranjmanları yapmakta kullanabilir ya da balkonunuzun muhtelif köşelerinde şık saksılar içinde yetiştirebilirsiniz.
Doğru duydunuz efenim: Yemek soslarında kullanılabilir
Bir tutam lavantayla, bildiğiniz tatları yepyeni deneyimlere dönüştürebilirsiniz. Özellikle balık ve kırmızı et çeşitleri için yaptığınız soslara ekleyeceğiniz bir tutam kurutulmuş lavanta, ferah tadıyla sosunuzu zenginleştirir.
Yorumlar
0