Son birkaç yıl içerisinde yüzlerce insan Karatay diyetini uyguladı. İnanılmaz kilolar verildi, Karatay diyetini denemeyen de duymayan da kalmadı. Peki hikmetini bu kadar duyduğumuz, her yerde haberlere konu olan, insanların dilinden düşmeyen Karatay diyeti nedir? Yine hepimizin yakından tanıdığı, doktor kimliğiyle ve hazırladığı diyet listeleriyle hatta yaptığı açıklamalarla her daim gündem konusu olmayı başaran Prof. Dr. Canan Karatay’ın bizlerle tanıştırdığı bir diyet o aslında.
Uzun yıllar ve araştırmalar sonrasında kendi soyadı ile oluşturduğu diyet programı doğal hayata yakın, her gün semt pazarlarında bulunan yiyeceklerin sağlıklı bir şekilde hazırlanıp, tüketilmelerinin planlanması için bir kılavuz niteliğinde. Sadece o da değil, deneyen ve çok fazla kilo verenler için de adeta bir beslenme ve yaşama düzeni diyebiliriz. Lafı fazla uzatmadan Karatay diyeti nedir, ne değildir, nasıl uygulanır gibi sorularınıza yanıt verelim. Buyursunlar, bu serüvenin en ön koltuğuna konuk edelim sizi.
İçindekiler
Karatay diyetinde hangi yiyecekler tüketilir? Karatay diyeti nasıl yapılır?
Karatay diyetinde ne yenmeli, ne yenmemeli?
Karatay diyeti sağlıklı mı? Karatay diyeti zayıflatır mı?
-
Karatay diyeti nedir?
Çok merak edilen o sorunun yanıtını vererek başlayalım. Karatay diyeti aslında birçoğumuzun yaşam tarzını tamamen değiştirecek bir diyet türü. Diyetin içerisinde özellikle günlük 40- 50 dakikalık egzersiz programının öneminin vurgulanıyor. Diyetin temel amacı ise çok net. Biraz komplike olacak ama en sade haliyle anlatmaya çalışalım. Vücudumuzda yakıt ve enerji düzeyini idare eden ve diğer tüm hormonları kontrol altında tutan leptin hormonu mevcut. Bu hormonların yardımı ile insülin direncini kırarak, karaciğer yağlanması dolayısı ile göbek yağlarının ilerlemesinin önüne geçmek ve geriletmek ana hedeflerin başında geliyor.
Bu nedenle Karatay diyeti boyunca glisemik indeksleri düşük, yani açken yediğinizde kan şekerinizi birden yükseltmeyen ve uzun süre tok kalmanızı sağlayan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi öneriliyor. Diğer birçok diyetin aksine Karatay diyeti süresince sağlıklı yağların da belli oran ve sıklıklarda tüketilmesi de söz konusu.
Diyetin temelinde bu yağların tüketiminin kilo verme sürecinde çok önemli bir rol oynadığı da vurgulanıyor. Çünkü sağlıklı yağlar tüketilmedikçe vücudumuzdaki depolanmış ve kanımızda birikmiş yağların yıkılması mümkün olmuyor. Karatay diyetinde rafine şeker tamamen yasak. Kısacası Karatay diyeti gücünü sağlıklı yağlardan ve proteinden alan, egzersizlerle sağlıklı yaşam alışkanlığı kazandırmaya odaklı, şeker, tahıllarda bulunan gluteni hayatımızdan ve beslenmemizden uzak tutmaya çalışan ve bu yöntemlerle istenilen kilolara ulaşmanızı sağlayan bir diyet çeşidi.
-
Karatay diyetinde hangi yiyecekler tüketilir? Karatay diyeti nasıl yapılır?
"Karbonhidrat yok, şeker de yok. Eee bu diyette neler yeniyor?" diyenleriniz olacaktır. Onlar için hemen ne tüketilip, tüketilmediğini anlatalım.
Diyetin ana besin gruplarından ilkini düşük kalorili, bol miktarda protein içeren yiyecekler oluşturuyor. Bunların içerisinde karbonhidrat bulunmadığı için glisemik indeksleri de oldukça düşük. Bu nedenle Karatay diyetinin en önemli noktasını oluşturuyorlar.
Hemen ardından çiğ ya da doğru pişirme yöntemleri kullanılarak tüketilecek sebzeler yerini alıyor. ''Karatay diyetinde hangi sebzeler ve meyveler tüketiliyor?'' mevsimindeki karnabahar, lahana, bamya, taze fasulye, enginar, domates, biber, zeytin, limon, greyfurt bunların başlıcalarından sayılıyor.
Üçüncü sırada ise glisemik indeks değeri düşük baklagil grubundan buğday, bulgur, kuru fasulye grubu, mercimeğin her türlüsü, fındık, fıstık, ceviz, özellikle badem (hem karbonhidrat, hem protein, potasyum kalsiyum, demir vb. minarel ve omega- 3 içeriği ile) gibi kuru yemiş ve meyvelerden az miktarda tüketilen armut, ahududu, greyfurt, böğürtlen oluşturuyor.
- Karbonhidrat ve işlenmiş herhangi bir ürünün yer almadığı zengin bir kahvaltının öneminin sıkça vurgulanıyor bu diyette.
- Güne böyle sağlam bir kahvaltı ile başlanıyor ardından en az dört beş saat sonrasında protein, sebze, baklagil, evde pişirilmiş her türlü çorbanın yanında tüketilebilecek ana seçenekten biri yanında yoğurt, mevsim salatası, bol sirkeli, az tuzlu ev turşusundan oluşacak öğle yemeği geliyor.
- En geç 19:00- 20:00 saatleri arasında yenilecek öğlen yemeğine benzer yemekler arasından seçenekli akşam yemeği olmak üzere üç ana öğünü kapsıyor. Çok fazla açlık hissedilmediği takdirde sağlam yapılan bir kahvaltı sonrası öğlen yemeğinin yenmemesi, bunun yerine kuru yemiş tüketilmesini destekliyor.
-
Karatay diyetinde ne yenmeli, ne yenmemeli?
Karatay diyeti aslında tamamen hayatımızı daha sağlıklı bir hale getirme odaklı şekilde işliyor. Rafine şekerli ve karbonhidrat içeriği çok yüksek hiçbir besin Karatay diyetinde tüketilmiyor. Her türlü işlenmiş, işlem görmüş hazır içecek, doğal olmayan zararlı trans yağ, protein, şeker, diyet ve karbonhidrat grubu yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğinin ısrarla altını çiziliyor. Meyveler kısıtlı oranda tüketiliyor. Yemeklerin zamanı ve sağlığımız açısından önemi ise çok vurgulanıyor.
Bu zamana kadar bilinenin aksine ara öğünlerin şeker direncimiz ve sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsediyor. Yemeklerin düşük ısıda ve uzun süre pişirilmesi de diyetin en çok altını çizdiği konuların başında geliyor. Yemeklere pişirildikten sonra baharat eklenmesini, az tuz, günde en 2- 3 litre su tüketilmesini, Omega- 3 zengini beslenme ve takviye alınmasını, yemek ve salatalarda sadece soğuk sıkım sızma zeytinyağı ve tereyağı kullanılması gerektiği de Karatay diyetinde dikkat edilmesi gerekenlerin başında.
Hava kirliliği, sigara dumanı, tüm tütün mamulleri, boya ve kimyasal maddeler, maruz kalınan elektromanyetik alanların sağlık üzerindeki olumsuz etkisine değinildiğini ve doğala yakın organik bir hayatın sağlık müjdecisi olduğunu söylediğini de not düşelim.
-
Karatay diyeti sağlıklı mı? Karatay diyeti zayıflatır mı?
Yorumlar
0