dusuk-karbonhidrat

Yapılabilecek En Etkili Diyetlerden: 12 Günlük Düşük Karbonhidrat Diyeti

Favorilerime
Ekle

Diyet listeleri, sporlar, zayıflama çayları ve daha neler neler... Uzunca bir süredir fit olmak ve zayıflamak gündemimizin en tepesinde. Neredeyse konuştuğumuz her birimizin bu dertten muzdarip olduğu zayıflamada en önemli konu ise yediklerimiz, içtiklerimiz. Söz konusu zayıflamak olunca en yüksek enerji kaynaklarının başında olan karbonhidratlara karşı bir tık daha mesafeli kalıyoruz. Bu şekilde olduğunda çok daha hızlı ve olumlu sonuçlar elde ediliyor. Bu prensiple ortaya çıkan ''12 gün diyeti'' diğer adıyla ''düşük karbonhidrat diyeti'' tam da bu sonuçları bir an önce almak isteyenlere uygun.

12 gün diyeti olarak da adlandırılan bu diyet, düşük karbonhidrat esasına dayanıyor. Dolayısıyla diyet reçetelerinde şekerli ve nişastalı besinler yer almıyor. Bu diyeti 12 gün uyguladıktan sonra 2 gün ara verip, 2 günün ardından tekrar başlayabilirsiniz. O iki günlük sürede istediğiniz her şey serbest ancak kontrolü elden bırakmayın! Böyle de sempatik bir diyet. Gelin onu tüm detaylarıyla inceleme altına alalım.

İçindekiler

Düşük karbonhidrat diyeti nedir ve kimler yapabilir?
Düşük karbonhidrat diyetinde neler tüketilir, neler tüketilmez?
Düşük karbonhidrat diyetini uygularken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
  • Düşük karbonhidrat diyeti nedir ve kimler yapabilir?

dusuk-karbonhidrat

Düşük karbonhidrat diyeti, yüksek kalorili ve karbonhidratlı besinlerin, rafine şekerin ve işlenmiş tüm gıdaların asla tüketilmediği, vücudun karbonhidrat harici enerji kaynaklarına yönelmesini sağlayarak kalori yakmasına ve zayıflamasına yardımcı olan bir diyet çeşididir diyebiliriz. Bu diyet çeşidi genel olarak süt ve süt ürünleri, et ve sebze içermesi nedeniyle günde en az 1 saat spor yapan insanlara önerilmektedir. Doyuruculuğunu proteinlerden alan bu diyet, az hareketli insanların uzun vadede kilo vermesine çok da yardımcı olmayabilir. Bu nedenle bu diyetle birlikte bol bol yürümeli ve hareket etmelisiniz.

Diyeti sadece 12 gün uygulamaya da özen gösterin. Aksi taktirde farklı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Aklınızda bulunsun. İstediğiniz kiloya indikten sonra da haftanın 5 günü uygulayıp, 2 gün ara vererek bu diyeti uygulamaya devam edebilirsiniz.

  • Düşük karbonhidrat diyetinde neler tüketilir, neler tüketilmez?

Greyfurt Suyu

Diyeti uygulamak aslında çok ama çok kolay. Hayatınızdan rafine şekeri ve işlenmiş gıdaları çıkararak başlayın. Ardından yüksek karbonhidratları da bir bir çıkarın ve diyete kulak verin. Bu diyette yatmadan önce atıştırmak için sadece su ya da yağsız süt ve domates suyu öneriliyor. Greyfurt yağ yakma görevini üstlendiği için reçetesinde belirtilen miktarlarda tüketiliyor.

Fasulye filizi, domates, karnabahar, kereviz, mantar, dolmalık biberler, yeşil soğan, turp, lahana, brüksel lahanası, şalgam, karahindiba, brokoli, salatalık, ıspanak, yeşil fasulye, patlıcan, hardal bitkisi, kabak, bamya, kıvırcık salata, salata sosu (sosun karbonhidrat miktarı düşük olmalı ve mayonez benzeri bir sos olmamalı), biftek, pirzola, karbonhidrat miktarı düşük sosis, tavuk, hindi, balık, ton balığı, ciğer ve diğer iç organlar, çöp şiş, kavurma, karides, ıstakoz, yengeç... Bu besinler ve tarifler süreç boyunca en yakınlarınızdan olsun.

''Düşük karbonhidrat diyetinde ne yenmemeli?'' sorusunun da hemen cevabını verelim. Süt ürünleri, peynir, tatlı, ekmek, patates, havuç, kuru fasulye, bezelye, pancar, soğan, mısır gevreği, mısır, nişastalı sebzeler, patates cipsi, makarna, mısır cipsi, jöle, reçel, fındık, meyve, düşük kalorili, yağsız ya da diyet hazır salata sosları... Bu besinlerden de uzak durmanızda fayda var.

  • Düşük karbonhidrat diyetini uygularken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

dusuk-karbonhidrat-diyet

Greyfurt, bu diyetin en önemli besinlerinden. Yağ yakma görevini üstlendiği için reçetede belirtilen greyfurt miktarını yemeli ya da suyunu içmelisiniz. Öğün aralarında herhangi bir şey yememelisiniz. Eğer çok acıkıyor ve dayanamıyorsanız; öğünlerdeki et, sebze, salata miktarlarını arttırabilirsiniz.

Çay, kahve ya da sodalı içecekler, içeriğindeki kafein nedeniyle yağ yakma işlemini yavaşlatıyor. Dolayısıyla hiç içmemek gerekiyor. Kaçamak yapacaksanız da günde en fazla bir çeşit ve bir adet. Her gün 8- 10 bardak su içmeyi ihmal etmeyin. Diyeti uygulamadan önce mutlaka bir doktora ya da diyetisyene danışmayı ihmal etmeyin.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0