Sabah uyanıyorsunuz, güne güzel başlayabilmek, belki uykunuzu açabilmek için kendinize nefis bir kahve yapıyorsunuz. Tam evden çıkacağınız sırada bir bakıyorsunuz ki o kahve bir şekilde giysinizin üzerinde yer etmiş kendine...
Bu ve benzeri birçok senaryo size de tanıdık geliyorsa, özellikle özene bezene giyindiğiniz, beyaz rengi tercih ettiğiniz günler bir kahve ucundan kıyısından da olsa bir şekilde giysinizde yer ediyorsa ya da halınızda çok uzun zaman önce kuruyup kalmış kahve lekeleri varsa yaklaşın böyle.
Bu inatçı, inatçı olduğu kadar da üzücü kahve lekeleriyle el birliğiyle savaşalım.
Dökülür dökülmez yapabileceğiniz müdahalelerden tutun da kurumuş olanlara dek her türlü kahve lekesinden kurtulalım.
Bu yöntemleri öğrendikten sonra "Kahve lekesi nasıl çıkar?" diye kara kara düşünmek zorunda kalmayacak hemen onlardan kurtulmak için harekete geçmek isteyeceksiniz.
Kahve dökülür dökülmez müdahale hayat kurtarır: Giysideki kahve lekesi nasıl çıkar?
Evet, "Dökülür dökülmez müdahale etmek hayat kurtarır" derken biraz mübalağa ettik tabii ama inanın, elinizi çabuk tutmanız hayat kurtarmasa da çok giysi kurtarır.
Kahve dökülen giysinizi ters çevirin ve soğuk suyun altında bir süre tutun. Bu sayede kahvenin derinlere nüfuz etmesini önler, yoğunluğunu epey azaltmış olursunuz. Ardından temizlik için kullandığınız sıvı deterjandan yardım alın ve lekeyi bu deterjanla en 5-10 dakika zarifçe ovarak lekenin dağılmasını bekleyin. Kahve lekesi geçecektir.
Eğer kahve lekesinden hala izler kaldıysa sıvı deterjanladığınız giysinizi, el yakmayacak sıcalıkta olan ılık bir suya yatırın ve bu şekilde yaklaşık 20-30 dakika dinlendirin. Kahve lekesinin çıktığını göreceksiniz.
Peki ya söz konusu halı olduğunda: Halıdaki kahve lekesi nasıl çıkar?
Eğer kahve dökülen alan bir halıysa, doğru mutfağa. Önce beyaz, pamuklu ve temiz bir bez ya da beyaz kağıt havlularla halıya dökülen kahvenin fazlasını aldırın, kahvenin halının diplerine doğru gitmesini elinizden geldiğince engelleyin.
Halıdaki fazla kahveyi aldırdıktan sonra 1 ölçü suya 1 ölçü sirke gelecek şekilde sirkeli suyunuzu hazırlayın ve yine beyaz, temiz bir bezi bu karışıma batırın. Sirkeli suyla güzelce ıslattığınız ve fazla suyunu süzdürdüğünüz bu bezle, halıdaki lekeli bölgeyi zarifçe ovalamaya başlayın.
Lekenin yok olduğunu gördükten sonra başka temiz bir bez alın ve duru suya batırdığınız bu bezle halıdaki sirkeli su karışımını tamamen durulayın. Halınız kuruduktan sonra hala az da olsa leke duruyorsa endişe etmenize gerek yok, bu işlemi tekrar ederek lekeden tamamen kurtulmak elinizde.
Tam bir "inatçı": Kurumuş kahve lekesi nasıl çıkar?
Ne yazık ki lekelere anında müdahale edemediğimiz zamanlar da oluyor. İşte bu gibi durumlarda "Kurumuş kahve lekesi nasıl çıkar?" diye dertlenebilirsiniz, aman diyelim, hiç gerek yok.
Kurumuş lekeyi daha kolay temizlenebilir bir hale getirmek için lekeli giysinizi ya da halınızı el yakmayacak sıcaklıkta, ılık bir suda bekletin. Bu aşamada sadece lekeli olan bölgeyi suda bekletmeniz de yeterli olacaktır.
En az 20 dakika bekletip yumuşamasını sağladığımız kahve lekesinin üzerine, lekenin büyüklüğüne göre değişecek miktarda bolca karbonat dökün. Islatıp fazla suyunu süzdürdüğünüz bulaşık süngeri ya da ona benzer yapıda bir bezle lekeli bölgeyi ovalamaya başlayın.
Ovalarken dairesel ve sert hareketlerden kaçının ki eşyalarınız bu temizlik işleminden zararlı çıkmasın, leke daha çok yayılmasın. Karbonatla ovduğunuz lekenin çıktığını göreceksiniz. Ardından giysinizi/halınızı duru suyla güzelce temizleyebilir, karbonattan da kurtulabilirsiniz.
Meyvelisi değil sadesi: Sodayla kahve lekesi çıkarma
Temel sorunlardan, evde kolayca yapabileceğiniz temizliklerden bahsettik, sırada farklı alternatiflerden söz etmek var. Olur da evinizde sirke-karbonat yoktur ama soda vardır örneğin, kahve lekesi olan bölgeyi sodanın içinde yaklaşık 5 dakika kadar bekletip ardından durulamayı da deneyebilirsiniz.
Özellikle dökülen kahveye anında müdahale edebilecek fırsatınız varsa bu yöntem oldukça işe yarayacaktır.
Burada lekelere geçit yok: Limonlu suyla kahve lekesi çıkarma
İnatçı lekeleri sevmeyiz, onlar inatçıysa biz onları çıkarmak için daha çok inat edebiliriz. Bir su bardağı suya yarım limon suyu gelecek şekilde karışımı hazırlayın. Ardından temiz ve beyaz bir bezi bu karışıma batırıp ıslatın ve fazla suyunu süzdürün. Lekeli bölgeyi bu şekilde güzelce temizleyin.
Eğer yeterli gelmediyse limonlu su karışımına biraz sıvı deterjan ekleyin ve bir kez de bu karışımla ıslattığınız bezle lekeli bölgeyi hafifçe ovalayarak temizleyin. Lekelerin yok olduğunu göreceksiniz.
Yorumlar
0