banyoda-ilac-saklama-aralik-2020

Neden İlaçlarınızı Asla Banyo ve Mutfakta Muhafaza Etmemelisiniz?

Favorilerime
Ekle

Eğer düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız ya da geçirdiğiniz bir rahatsızlık nedeniyle ilaç kullanmak zorunda kaldığınız bir dönemden geçiyorsanız ve size ilaçlarınızı nerede muhafaza ettiğinizi sorsak eminiz birçoğunuz banyo dolabında ya da mutfakta diye cevap verecektir.

Eğer bu alışkanlığa sahip olanlardansanız size kötü bir haberimiz var. Zira banyo ve mutfak ilaçların saklanabileceği en kötü yerler.

Neden mi?

Banyo ilaçların saklanması için en elverişsiz ortam

banyoda-ilac-saklama-aralik-2020

Çoğu kişi ilaçlarını banyo dolabında saklar. Bazıları ise erişimi kolay olsun, alınması unutulmasın diye ilaçlarını mutfakta tutmayı tercih eder. Bu yıllardır öğrenegeldiğimiz bir alışkanlık. Ama doğru mu? Eczacılara göre hayır.

Banyoyu ele alalım. Banyodaki yüksek nem oranı aslında ilaçlar için bir dezavantaj. Sıcak suyun etkisiyle de oluşan ısı değişimleri ve banyo ortamındaki nem ilaçların dayanıklılığını doğrudan etkileyebiliyor. Bununla da kalmayıp nem ilaçların etkisini de azaltıyor. Ara sıra alacağınız hapların hafif ıslandığını fark ettiyseniz bunun tam olarak sebebi de neme maruz kalmış olmaları.

Banyoda küfün de oluşması sıkça rastlanabilen bir durum olduğunu unutmamak ve burada saklanan ilaçların kaderinin de bu olabileceğini göz ardı etmemek gerekiyor.

Peki ya mutfak?

mutfakta-ilac-saklama-aralik-2020

Banyodan sonra evde ilaçları saklayabileceğiniz en kötü ikinci yer mutfak. Zira mutfakta ocaktan, fırından yayılan sıcaklık ve hızlı ısı değişimleri de ilaçları olumsuz etkiliyor. Onların dayanıklılığını azaltıp son kullanım tarihlerini değiştirebiliyor ve ilaçların iyileşmeniz üzerindeki etkilerini azaltıyor.

Mutfak demişken ilaçları aldığı gibi buzdolabında saklayanlara da bir sözü var eczacıların. Bu konuda Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay şöyle diyor:

"İlaçların çoğu buzdolabında saklanmaz, içlerinde buzdolabında saklanması gerekenler var, saklanmaması gerekenler var. Eğer, ilaçların hepsi buzdolabında saklansaydı eczaneler şarküteri reyonları gibi her tarafı buzdolabıyla donatılmış olurdu.

İlaçlar, 15-25 derece arasında oda sıcaklığında saklanmalıdır. Ağrı kesiciler, özellikle çocuklar için kullanılan ateş düşürücü şuruplar, toz biçiminde ve su ile sulandırılmayan antibiyotikler ve bunun gibi ilaçlar ağızları tam olarak kapatıldıktan sonra güneş görmeyen serin bir yerde ve kutusunda saklanmalıdır."

Ayrıca direkt güneş ışığına maruz kalan arabanızda ya da evinizin pencerelere yakın bölgelerinde de ilaçları saklamamalısınız. Kısacası nem ve sıcaklık yani ani ısı değişimleri ilaçlar için çok zararlı.

Öyleyse nerede saklamalı bunları?

cekmece-ilac-shutter

Eczacılar ilaçları saklamak için en uygun bölgenin yatak odasındaki komodin ya da sehpaların çekmeceleri olduğunu söylüyor. Nitekim bu çekmeceler çoğunlukla kuru olan bölgeler ve çok ani ısı değişimlerinden uzaklar.

Tabii eğer küçük çocuğunuz varsa ya da evde evcil hayvan besliyorsanız bu çekmecenin kilitli olmasına dikkat etmeniz gerektiğini de belirtmeden geçmeyelim.

İlaç kullanmak zorunda kalmadığınız, sağlık dolu günler dileğiyle...

Kaynak: 1, 2

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?