Şöyle bol baharatlı bir kavurma yapmaya heveslenip mutfağa giriyorsunuz. Ancak her seferinde tabağınıza koyduğunuz et sert olup dilediğiniz yumuşaklıkta ve lezzette olmayan etlere dönüşüyor. O kadar hazırlığın, o kadar malzemenin boşa gittiğini düşünüp üzülüyorsunuz ya hani bu gidişata gelin şimdi hep beraber bir dur diyelim.
Et kavurmanın belli başlı kuralları var. Birçoğumuz bu hataları yapıyor ve bunları doğru kabul ediyoruz. Ama aslında çok yanlış yapıyoruz. Örneğin eti yıkamamak, güzelce mühürleyerek kavurmak şart. Şimdi gelin doğru bildiğimiz yanlışların üzerinden geçelim, bunları yapmayarak yumuşacık, lokum gibi etlerin keyfini doya doya çıkaralım.
Kırmızı eti yıkıyorsunuz
Kuşbaşı etinizi aldınız. Alıp eve gelir gelmez ilk yaptığınız iş onu bir güzel soğuk sudan geçirmek ya da sıcak suyun içinde bekletip iki kere sudan geçirmekse, durun! Özellikle profesyonel mutfaklarda usta şefler etlerin yıkanmamasından yana. Bu işlem hem etinizin tadını etkiliyor hem de özellikle sıcak suda bekleyen etler pişme aşamasında daha sert bir kıvama geliyor. Bu nedenle kırmızı eti yıkamamak oldukça önemli.
Yumuşacık etleri elde etmek daha pişirme aşamasının öncesinde başlıyor. Ancak eti yıkayıp yıkamamak sizi hala ikna etmediyse ya da yıkamak istiyorsanız onun da daha sağlıklı yöntemleri var. Buradan buyurun: Kafalardaki O Soru: Kırmızı ya da Beyaz Et Aslında Yıkanmalı mı, Yıkanmamalı mı?
Buzlukta beklemiş etleri düzgün çözdürmeden pişiriyorsunuz
Buzlukta bekleyen etlerinizi kavurmaya karar verdiniz diyelim. Bu etleri yanlış çözdürmek ve tam, düzgün bir şekilde çözülmelerini sağlamadan pişirmeye çalışmak tadını ve kıvamını etkiler. Buzlukta duran etlerinizi mutlaka bir gece öncesinden buzluktan buzdolabına indirerek çözdürün. Pişirmeye başlamadan öncesinde de mutlaka oda sıcaklığında bir müddet dinlendirin. Hala soğuk bir haldeyken sıcak bir tava ya da tencere ile buluşturmayın. Bu onların sertleşmesine neden olabilir ve lezzetini kaybetmesinin en önemli etkenlerinden birine dönüşebilir.
Etlerinizi de mutlaka düzgün bir biçimde çözdürün. Sağlık açısından da bu nokta oldukça önemli. Ancak etleri bu şekilde çözdürmeye vaktiniz yoksa başka bir yöntem daha var. O yöntem için ise buradan bekleniyorsunuz: Bildiğiniz Yöntemleri Unutmanın Vakti Geldi: Donmuş Et Aslında Nasıl Çözülür?
Eti pişirmeden önce marine etmiyorsunuz
Zeytinyağı, karabiber, karbonat, soda, süt, yoğurt ve daha farklı baharatlar... Aromatik malzemelerin ve sıvı malzemelerin bir araya gelerek eti marine etmesi mühim. Bu işlemin mantığı etin pişerken daha yumuşak ve daha lezzetli olmasını sağlamak. Birçoğumuz özellikle kuşbaşı etleri pişirirken bu hataya sıkça düşüyor. Her ne yemek yapıyor olursanız olun, biraz zeytinyağı, biraz karabiber ya da kekik, biraz karbonat ya da daha farklı marinasyon malzemeleriyle etinizi marine edin. Pişirirken farkı göreceksiniz.
Nasıl marine edileceğini merak edenlerinizi şöyle alalım: Daha Lezzetli Etler İçin: Kırmızı Et Nasıl Marine Edilir?
Farklı marinasyon çeşitleri arayanlar için ise büyük bir hizmetimiz var: Kırmızı Eti En İyi Şekilde Lezzetlendirmek İçin 5 Özel Marinasyon Sosu
Pişirme sırasında tavayı ya da tencereyi iyice ısıtmıyorsunuz
Eti yıkamadınız. Buzluktaysa bir güzel çözdürdünüz. Marine de ettiniz. Sıra geldi pişirmeye. Bu aşamada yapılan en büyük hata hiç ısıtmadan ya da çok ısıtarak tava ya da tencerenin içerisine etleri atmak. Pişirme aşamasına geldiğinizce kullanacağınız tencere ya da tavayı orta ateşte birkaç dakika ısıtın. İsterseniz içine çok minik bir yağ ilave edin. Bu şekilde ısındıktan sonra etlerinizi içine atarak hızlıca mühürleyin. Mühürledikten sonra yapmak istediğiniz işleme devam edin.
Eti çok pişiriyorsunuz
Et kavurma yaparken etin sert olmasının en başlıca nedenlerinden biri eti sürekli bir biçimde karıştırarak pişirmek ve çok pişirmek geliyor. İlk aşamada ısıttığınız tava ya da tencereye etlerinizi aktarın. Ardından mühürleyin. Bu şekilde sularını içlerine hapsedecek ve yumuşacık kalacaklardır. Normalde sularını salmalarını bekleriz ancak bu çok da doğru değil. Sularını saldıkça etleriniz sertleşecektir. Bu aşamadan sonra bir süre kavurun ve soğan, domates gibi malzemeleri hemen ardından üzerine ekleyerek pişirin. Eti mühürleyerek kavurma yaptığınızda aslında yumuşacık etlerin de sırrını öğrenmiş olacaksınız. Bizden söylemesi.
Yorumlar
0