Kahve dünyada en çok ticareti yapılan, en çok tercih edilen içecek. Bana sorarsanız aşk demek. Uzmanlar, bugün dünyada insanların günde yaklaşık 2,25 milyar fincan kahve tükettiğini tahmin ediyor. Bugün dünyada kahveye dair radyo programları, kahveyle ilgili yüzlerce bilimsel makale, video, kitap var. Kahve kültürü ülkeden ülkeye değişiyor elbette ama ortak olan tek bir şey var ki; kahve dostluğun, arkadaşlığın, aşkın, vefanın, keyfin, huzurun, okumanın, çalışmanın kısacası hayatın en önemli motivasyon taşı. Kahve hayatın en keyifli dinamiklerinden biri.
Biliyor musunuz? Kahvenin ilk olarak bir keçi çobanı tarafından keşfedildiğine inanılıyormuş, çoban keçilerin bazı meyveleri yedikten sonra çok daha hareketli ve enerjik olduğunu görmüş, o da kahve meyvesiymiş.
Webcam’in icat edilmesi de kahve sayesinde olmuş. Cambridge Üniversitesi’ndeki çalışanlar kahve makinesindeki demliği boş bulmaktan sıkıldıkları için onu sürekli gözlemleyebilecekleri bir sistem geliştirmişler, bu icadın adı da webcam!
Mesela espresso kelimesi, İtalyancada “dışa doğru itilen, çıkış gücü” anlamına geliyormuş. Hayat enerjisi yani.
Bu arada biraz da kahve - kadın ilişkisinden bahsedelim. Biz kadınlar günde kaç fincan ve ne tür kahve içmeliyiz. Örneğin aşırı derecede kahve içmek kan basıncını arttırıp, çarpıntı, endişe, uykuya dalmada sorun yaratabiliyor.
Amerikalılar için Diyet Rehberine göre, çoğu kadının günde üç ila beş fincan kahve içmesi ve maksimum 400 miligram kafein alması güvenli.
Ancak hamile ya da bebekli kadınlar için durum biraz farklı. Günde bir fincan kahve, hatta kafeinsiz kahve içmek hamile ve emziren anneler için daha güvenli.
Uzmanlar ayrıca kahvemizi içerken, kahvemize eklediklerimizin kahvenin sağlıklı yapısını arttırabildiğini ya da azaltabildiğini belirtiyorlar. Kahvemizi krema veya şeker yerine iki yemek kaşığı kadar süt ve doğal tatlı baharatlar eklemek kahvemizi daha sağlıklı hale getiriyormuş. Örneğin; vanilya, kakule, tarçın ya da kakao gibi.
Kahve hayat motivasyonumuzun en önemli parçası olsa da, dengeli beslenme, egzersiz yapma ve sağlıklı kiloyu koruma gibi sağlığınızı daha büyük etkileyen başka faktörler de önemli tabii. Ancak hepimizin kabul ettiği bir gerçek var ki; kahve ruhumuza iyi gelen güzelliklerin en başında geliyor.
Ben de aklımın erdiği günden itibaren beni kahveyle tanıştıran ve okul hayatım boyunca hasta olduğu zamanlarda bile kahvemi pişirip çalışma masamı şenlendiren anneannemin anısına saygıyla, özlemle onun güzel ruhuna değsin diye içiyorum bu sabah zencefilli sütlü kahvemi...
Kahve aşkına.
Yorumlar
0