Tek başına bir kültürdür Türk mutfağı. Neredeyse tüm mutfakların muadillerini bünyesinde barındırır. Üzerinde bulunduğu toprakların tarihçesinden dolayı üç kıta, onlarca farklı kültürden etkilenmiştir. Şerbet bulsa tatlıya döker, süt bulsa tatlı yapar. Saray mutfağı diye bir başlı başına bir külliyatı vardır. Hamur işlerinde kimse eline su dökemez. Pilavı, Asyalılar kadar sever. Kıyma bulsa köfte yapar, et bulsa içine su katar. Güzeldir, samimidir, bereketlidir, orijinaldir.
Orijinaldir çünkü yeri gelir bisküvinin arasına lokum koyar, yeri gelir patlıcanlı bir yemeğin adını "İmam Bayıldı" koyar. Neyi neden yaptığını asla bilemezsiniz!
"Bir Yemeği İlk Kez Yapan Acaba Nasıl ve Neden Yaptı Derneği" olarak geçtiğimiz haftalarda Ezogelin Çorbasının Hikayesiyle başladık yemeklerin hikayelerini araştırmaya. Hiçbir şeylere değişmeyeceğimiz lezzetlerin tarihlerini öğrenmeye. Bu hafta sıra imam bayıldıda.
İmam bayıldı ismi itibariyle, imam sarığıyla birlikte din ve mutfak işlerinin birbirinden ayrılamadığı lezzetlerimizdendir. Şu ana kadar hayatında bir kere bile olsa yiyenler arasında "Ya arkadaş bu yemeğe de neden imam bayıldı deniyor acaba?" diye sormayan yoktur. Bu sorunun cevabı ise, iki farklı rivayette saklıdır.
Yorumlar
0