Halk arasında emzirme sürecindeki kadınların hamile kalamayacağı yönünde yaygın bir inanış bulunuyor. Fakat araştırmalar, kadınların doğum yaptıktan sonraki ilk altı ayda %2 oranında tekrar hamile kalma olasılığı olduğunu gözler önüne seriyor.
Emzirme sürecinde hamile kalan anneler, her iki çocuğu için endişeleniyor. "Hamileyken emzirmek sakıncalı mı?" ve "çocuğumu sütten kesmeli miyim?" GİBİ sorular annelerin akıllarını kurcalıyor.
Aklınızda soru işaretleri varsa: Hamileyken emzirmeye devam edilir mi?
Emzirme döneminde hamile kalan kadınların çoğu, yaygın inanışların etkisiyle karnındaki bebeğe zarar vermekten korktuğu için emzirme dönemini sonlandırması gerektiğini düşünüyor. Emzirme esnasında salgılanan oksitosin hormonunun doğum sürecini başlatmada da etkili olması bu korkunun temel nedeni oluyor.
Oysa 2009 yılında Japonya'da ve 2012 yılında İran'da yapılan çalışmalar, gebelik süresince emzirmenin düşük ve erken doğumu tetiklediği yönündeki inanışların asılsız olduğunu gözler önüne seriyor. Yapılan araştırmalar, riskli bir gebelik geçirilmediği taktirde, gebelik süresince emziren ve sıradan bir gebelik dönemi geçiren kadınların aynı oranlarda düşük ve erken doğum tehlikesi yaşadığını gösteriyor.
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Alper Mumcu, halk arasında yaygın olan gebe kalan kadının sütünün kalitesinin düştüğü, bebek için zehirli olabileceği inanışının tümüyle yanlış olduğunu savunuyor. Gebeliğin ikinci ile üçüncü ayına girildiğinde süt salgılarında azalma olmasının normal olduğunu dile getiriyor, anne ve bebeklerin sağlığı için bu dönemin doktor gözetiminde geçirilmesini tavsiye ediyor.
Bebekleri için endişelenenler buraya: Hamileyken emzirmek bebeğe zarar verir mi?
Uluslararası emzirme kuruluşu Le Leche League ile anne sütü ve emzirme konusunda araştırma yapan uzmanlar, bebeğe iki yaşına kadar anne sütü verilmesini savunuyor. Tekrar hamile kalındığı için emzirmenin sonlandırılması büyük çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Yar. Doç. Dr. Erhan Karaalp, hamileyken emzirmenin bebeğe herhangi bir zararı dokunmadığını fakat annenin artan beslenme ihtiyaçlarına dikkat etmesi gerektiğini savunuyor.
Yetersiz beslenme hem anne hem de bebeklere büyük zararlar veriyor. Annenin besin değeri yüksek sağlıklı gıdalarla beslenmesi, kalori alımını belirli ölçülerde arttırması, bol su tüketmesi ve bazı durumlarda çinko ve demir takviyeleri kullanması tavsiye ediliyor. Gebelik esnasında annenin kilo artışının sıkı bir şekilde takip edilmesi, doktorunun görüşleri doğrultusunda beslenmesini düzenlemesi ve gerekli durumlarda bir beslenme uzmanından tavsiye alması sağlıklı bir gebelik ve emzirme süreci geçirmesini garanti altına alıyor.
Yorumlar
0