anne-sutunden-kesme

En Zor Dönemi Bile Sıkıntısız Atlatın: Bebeği Anne Sütünden Kesme Yöntemleri

Favorilerime
Ekle

Bebeğin sütten kesilmesi, bebeğin hem fiziksel hem de ruhsal gelişimi açısından önemli eşiklerden biridir. Dünya Sağlık Örgütü ve La Leche League gibi derneklere göre, bebeklerin doğumu takip eden 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi oldukça önemlidir. Ancak anneye ya da bebeğe bağlı sebeplerden dolayı bu süreç daha erken bitebiliyor. Ayrıca bebeğin sütten kesilme zamanı konusunda birçok uzman farklı fikirlere sahip.

Bebek anne sütünden ne zaman kesilir?

manset-anne-sutunde-gaz-yapan-yiyecekler

Bebeğin anne sütünden kesilme sürecini zamana yaymak gerektiği konusunda bütün uzmanlar hemfikir. Bebeğin bir anda sütten kesilmesi fiziksel ve sosyal gelişimini olumsuz etkiliyor. Dr. Uğur Ateş’e göre, bebeğin emme isteği devam ettiği sürece sütten kesilmemesinde herhangi bir sorun yok. Bebekler ilk 12 ay boyunca anne sütü ile beslendikten sonra, anne emzirmeye devam edebilecek durumdaysa bebeğe 3 yaşına kadar anne sütü verilebilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı bebeklerin ilk 6 ay boyunca mutlaka anne sütü ile beslenmesi gerektiğini belirtiyor. 6.aydan sonra ise annenin süt salgısına ve bebeğin beslenme durumuna göre 24.aya kadar bebeğin emzirilmesinde herhangi bir sakınca yok.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Çelikkol, bebeklerin ilk 6 ay boyunca anne sütü ile beslenmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, bebeğin hangi ayda sütten kesileceğine karar verilmesinin yanı sıra, sütten kesilme sürecinin nasıl gerçekleşeceği konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Bebeği sütten kesme yöntemleri

anne-sutunden-kesme

Bebeği sütten kesmek için genellikle azaltarak sütten kesme ya da bir anda sütten kesme yöntemleri tercih ediliyor. Bir anda sütten kesmek, bebeğin güvensiz hissetmesine ve travmatik bir durum yaşamasına neden olabiliyor. Prof. Dr. Elif Dağlı, meme ucuna acı ya da kötü tada sahip bir besin sürerek bebeğe anne sütünün bıraktırılmaya çalışılmasının yanlış bir yöntem olduğunu vurguluyor. Bebeğin sağlıklı şekilde sütten kesilmesi için anne sütü miktarını azaltmak ve bebeği ek gıdalara yöneltmek gerekiyor.

Bebeği sütten keserken dikkat edilmesi gerekenler

anne-sutunden-kesilmenin-yolu

- Bebeğiniz emmek istediği durumlarda ilgi odağını değiştirin ve unutmasını sağlayın.
- Yaşına uygun ek besin takviyeleri yaparak emzirmeyi azaltın.
- Kestiğiniz her öğünün üzerinden 3 gün geçmesini bekleyin ve diğer öğünü öyle kesin.
- Bebeğiniz huzurlu ve sakin bir uyku uyumak için emmek isteyecektir, bu nedenle gece emzirmeyi kesmeyi en sona bırakın.
- Bebeğinizi aniden emmeden uzaklaştırmanız bebeğinizi mutsuz edebilir ve huysuzlanmasına sebep olabilir. Beslenmeyi reddedip hasta olabilir.
- Bütün denemelerinize rağmen bebeğiniz emmeyi bırakmıyorsa doğru zamanı seçmemiş olabilirsiniz, bir süre sonra tekrar deneyin.

Bebeği sütten keserken yapılmaması gerekenler

annelutfen

annelutfen

Memeye ekşi ya da acı gıdalar sürerek emmeyi bıraktırmayı denemeyin. Bebeğiniz korkabilir ve beslenmeyi reddedebilir. Bebeğinizi memeden kestikten sonra tekrar emzirmeye kalkışmayın, bu sizinle kurduğu bağı zedeleyebilir. Aniden sütten kesmek son derece yanlış bir karardır, bebeğinizi kademeli


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?