bebegin-zeki-olmasi-icin-hamilelikte-nasil-beslenmeli

Her Şey Sizin Elinizde: Bebeğin Zeki Olması İçin Hamilelikte Nasıl Beslenmeli?

Favorilerime
Ekle

Hamilelik döneminde doğru ve sağlıklı şekilde beslenmenin yanı sıra nitelikli dinlenme ve egzersiz yapmanın bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi üzerinde etkili olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanıyor. Bebeğin daha zeki olması için birçok anne adayı gebelik sürecinde tükettiği besinlere büyük bir özen gösteriyor.

Hamilelik döneminde, beslenme ve egzersiz gibi fiziksel gelişime dayalı süreçler bebeğin hem genel sağlık durumunu hem de zihinsel gelişimini etkiliyor. Ayrıca anne adayının stressiz bir gebelik yaşaması, karın bölgesine dokunarak bebekle iletişim kurma ya da müzik dinleme gibi adımlar da bebeği doğrudan etkiliyor. Yapılan araştırmalar, gebelikte özellikle 2.trimesterdan sonra bebeğin dış sesleri duyabildiğini gösteriyor. Peki bebeğin daha zeki olması için hamilelik döneminde nelere dikkat etmek gerekiyor?

Bebeğin zeki olması için hamilelikte nasıl beslenmeli?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nur Beştay’a göre, bebeğin zekası, genetik faktörler ve çevresel etkilere bağlı olmakla birlikte, annenin hamilelikteki genel sağlık durumuna ve beslenmesine göre de değişiyor. Dr. Nur Bektaş, bebeklerin daha zeki olması için anne adaylarının beslenme süreçlerinde bazı faktörlere dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor.
• Gebelikte ve emzirme döneminde yeterli beslenmek ilk adımı oluşturuyor. Yetersiz ya da eksik beslenme bebeklerde öğrenme güçlüğü ve gelişim geriliği gibi sorunlara neden olabiliyor.
• Çinko, zihinsel gelişim açısından ihtiyaç duyulan besinlerin başında geliyor. Gebelikte yeterli miktarda fındık ve ceviz gibi kuruyemişler tüketmek gerekiyor.
• Beyin gelişimi açısından elzem olan folik asit tüketimine de gebelikte dikkat etmek gerekiyor. Karaciğer ve böbrek gibi hayvansal ürünlerde folik asit bulunabildiği gibi, ıspanak ve marul gibi sebzeler de bol miktarda folik asit içeriyor. Özellikle vejetaryen ya da vegan anne adaylarının yeşil sebze tüketimine dikkat etmesi gerekiyor.
• Zeka gelişimi deyince akla gelen ilk gıdalardan biri de balık. Balığın içinde bulunan omega-3 miktarı, beyin gelişimi açısından oldukça önemli. Ancak omega-3 yalnızca balıkta bulunmuyor. Hayvansal gıda tüketmeyenler için kenevir, badem, ceviz ve soya omega-3 açısından son derece zengin gıdaların başında geliyor.
• Gebelikte omega 3, çinko ve folik asit içeren besinlerin yeterli tüketilmesi önemli olmakla birlikte toksitlerden de uzak durmak gerekiyor. Alkol ve sigara gibi zararlı maddeler, bebekte zeka geriliğine neden olabiliyor. Hamilelik ve emzirme döneminde alkolü ve sigarayı tamamen bırakmak gerekiyor.

Hamilelikte doğru beslenmenin bebek üzerindeki etkileri

momtricks

momtricks

Hamilelik döneminde yeterli ve dengeli beslenme zeka gelişimi açısından önemli olduğu gibi, annenin genel sağlığı ve doğumsal riskler açısından da kritik bir yere sahip. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Faruk Abike, gebelikte doğru beslenme ve yeterli dinlenmenin gebelik sürecinde oluşabilecek sorunları ve anomali risklerini azalttığını belirtiyor. Gebelikte sağlıklı beslenmenin önemi şöyle:
• Doğumdan sonra sağlıklı kilo vermenizi sağlar ve daha çabuk toparlanmanıza yardımcı olur.
• Hamilelik dönemi boyunca yaşayabileceğiniz gebelik şekeri, anemi ve kabızlık gibi bazı durumları minimuma indirerek hastalık riskini azaltır.
• Bebeğin daha sağlıklı ve risk taşımayan bir ağırlıkta dünyaya gelmesini sağlar.
• Daha sağlıklı bir beyin gelişimi sağlar.
• Duygusal krizleri, gerginlik hassasiyet gibi durumları kontrol edebilmenizi sağlar.
• Erken doğum riskini azaltır, zamanında doğum yapmanızı sağlar.
• Mide yanması, bulantı, yorgunluk, tansiyon gibi bazı hamilelik sendromlarını aza indirerek daha sağlıklı ve dinç hissetmenizi sağlar.
• Oluşabilecek bazı doğum sakatlıkları risklerini azaltır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Fatmanurc4 Mayıs 2021 15:16
Merhaba, hamilelikte bebeğin zeka gelişimi için, iyotun elzem olduğunu okumuştum. İyot eksikliğinde zeka geriliği ve cücelik meydana gelebiliyormış.
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?