hamilelik-siskinlik

Anne Adaylarının Dikkatine: Hamilelikle Şişkinlik Neden Olur, Nasıl Geçer?

Favorilerime
Ekle

Birçok anne adayının karşılaştığı sorunların başında gelen hamilelikte şişkinlik probleminin farklı sebepleri vardır. Kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren bu sebepler anne adayının yaşadığı hormonel ve fizyolojik değişikler nedeniyle oluşabilir. Hamilelik döneminde şişkinlik genellikle ciddi bir sağlık problemi belirtisi değildir.

Hamilelikte şişkinlik neden olur?

bulenttiras.com

bulenttiras.com

Op. Dr. Pınar Tokatlıoğlu'na göre başlıca şişkinlik nedenlerin başında normalden çok daha fazla büyüyen rahmin bağırsaklara mekanik baskı oluşturması gelir. Büyüyen rahmin etkisiyle bağırsaklar yer değiştirir, daralır ve sıkışır. Bu da anne adaylarının hazım problemi yaşamasına ve gaz sancıları çekmesine yol açar. Yaşanan bu fizyolojik değişimin etkisi ise şişkinlik olur. Gebelik döneminde yükselmeye başlayan progeston hormonu hamileliğin on ikinci haftasından itibaren bağırsak faaliyetlerini etkilemeye başlar. Hormonel değişim anne adayında kabızlık, şişkinlik ve gaz problemlerinin oluşmasına neden olur.

Hamileliğin ilk üç ayında mide sıvısının pH değerinde yükselme oluşur. Bu durum mide öz suyunun asit oranının azalması anlamına gelir. Anne adaylarının mide bulantılarının ve hazım problemi çekmesinin temel nedenlerinden birisi olarak pH değişimi gösterilebilir. Hamilelikte şişkinlik problemi bu sebeple de oluşabilir.

Düzensiz beslenme, fazla tuz tüketimi, abur cuburla öğün geçiştirme ve az su tüketimi gibi nedenlerle şişkinlik artabilir. Uzmanlar tarafından tespit edilen bir diğer sebep ise gün içerisinde yeteri kadar protein almamaktır. Tüm bunların yanında havanın sıcak olması, uzun saatler ayakta kalmak, yorucu işler yapmak da anne adaylarının vücudunda şişkinliği oluşturabilecek nedenler arasında sayılabilir.

Hamilelikte şişkinlik için alınacak önlemler

hamilelik-siskinlik

Hamilelik sebebiyle vücudun geçirdiği fizyolojik ve hormonel değişimden kaynaklı şişkinlikler için maalesef tam anlamıyla bir çözüm bulmak güçtür. Ancak bunları en aza indirmek mümkün olabilir. Şişkinlik problemi oluşmadan önce hamileliğin başından itibaren düzenli beslenmeye dikkat etmeli ve doktorunuzun tavsiyelerine mutlaka uymalısınız.

Gebelik döneminde mide pH dengesinin değişmesi farklı beslenme düzenleri oluşturmanızı gerektirebilir. Mide asidinin azaldığı dönemlerde doktorunuza danışarak, sağlıklı olan asitli yiyecek ve içecekleri tüketerek şişkinliği ve gaz problemlerini önleyebilirsiniz.
Gün içerisinde yeteri kadar su içerek oluşabilecek şişkinliklerin önüne geçilebilir. Bunun yanında yeteri kadar protein almalı ve bağırsak faaliyetleri için probiyotik kullanmaya özen göstermelisiniz.

Rafine şeker ve glikoz şurubu gibi gıdalar hem şişkinliği arttırır hem de son derece sağlıksızdır. Bu nedenle şeker ihtiyacınızı taze ve kuru meyvelerle gidermeye çalışabilirsiniz.

Hamilelikte şişkinliği geçirmenin yolları

hamilelik-siskinlik-gecirme

Bağırsak faaliyetlerinin yavaşlaması durumunda oluşan şişkinlikler için mutlaka doktorunuza danışarak eczanelerde anne adayları için satılan film tabletlerden faydalanabilirsiniz. Op. Dr. Zeki Salar'ın tavsiye ettiği bir diğer öneri ise bol yürüyüş yapmak ve probiyotikli gıdaların tüketimi arttırmaktır.

Su tüketimi sanıldığının aksine şişkinliği arttırmaz, aksine azaltır. Anne adayının tükettiği gıdaların suyu fetüsü geliştirmek için kullanılır. Bu da bağırsak tembelliğine ve kabızlık oluşumuna sebep olur. Bu nedenle uzmanların tavsiye ettiği günlük 8-10 bardak suyu mutlaka tüketmelisiniz. Bunun yanında gazlı içeceklerden ve kızarmış gıdalardan uzak durmalısınız.

Lifli besinler bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Lifli gıda alımını arttırmak şişkinlikleri azaltacak ve hazmı kolaylaştıracaktır. Ayrıca düzenli, sık ve az az yemeye özen göstermeli, şeker tüketimini kontrol altında tutmalısınız.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?