Gargara Yapmak Orucu Bozar mı?

Favorilerime
Ekle

Her yıl ramazan ayı yaklaştıkça orucu bozan veya bozmayan durumlarla ilgili birçok soru ortaya çıkar. “Gargara orucu bozar mı?” sorusu da bunlar arasındadır.

Ramazan ayında oruç tutan kişiler, gerek ağız kokusunu önlemek gerekse iyileştirici etkisinden yararlanmak için ağız gargarasına gereksinim duyarlar. Bu nedenle “Gargara orucu bozar mı?” sorusu, orucun bozulup bozulmayacağı açısından son derece mühim bir yere sahiptir.

Oruç tutarken gargara yapmak orucu bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ücretsiz fetva hattı olan “190” tarafından ifade edildiği haliyle oruçluyken gargara yapmak, ağızdaki suyu yutmamak kaydı ile caizdir. Nasıl ki abdest alırken ağza çekilen su ve ağız çalkalamak orucu bozmaz ise gargara yapmak da aynı şekilde orucu bozmaz şeklinde açıklanan bu davranış, orucu bozmayan durumlar arasında yer alsa dahi, yine de yapmaktan kaçınılması gereken hareketlerden biri olarak gösterilir.

Bununla birlikte her ne kadar abdest anında ağıza su almak sünnet olsa da oruç tutan kişilerin bu işlem sırasında abartıdan kaçınmaları gerektiği yaygın bir görüştür.

Oruç tutan bireylerde ağız yarası varsa ve gargara kullanma ihtiyacı gerekli ise bu durumda kişinin gargara yapmasında yutmamak kaydıyla bir sakınca olmadığı yönünde yine diyanet tarafından görüş bildiriliyor. Su, tuzlu su, ilaçlı su ve benzeri muhtelif gargara tiplerinin arasında nitelik açısından bir fark olmadığı da altı çizilmesi gereken hususlardan birisidir. [1]

Ülkemizde diyanetin görüşleri esas olarak alınsa da çeşitli dini kaynaklarda oruçluyken gargara yapmaya yönelik farklı görüşler mevcut. Bazı görüşler orucu bozmayan gargaranın keyfi yapılmasını mekruh davranışlar arasında göstermekte. Keyfi davranışlar arasında ise gerekmedikçe yapılan normal ve tuzlu su gargarası sayılabilir.

Ağız içinde yara olmasından kaynaklanan gargara kullanımında da bazı kaynaklar, yapılan gargaranın yol açacağı hususları yaranın durumuna bakarak açıklamaktadırlar. Eğer yara, namaz esnasında dua okumayı engelleyecek nitelikteyse yutmamak kaydı ile gargara yapmak orucu bozmayacaktır. Yutulduğu takdirde kaza orucu gereklidir ancak kefaret orucu tutmaya gerek yoktur. Yaranın çok hafif olduğu durumlarda gargara yapılması ise mekruh olmakla birlikte yutulduğu takdirde kefaret orucu da tutulması gereklidir.[2]

Son olarak, oruç tutan kişilerin mecbur haller dışında kaçınması gereken davranışlar arasında gösterilen gargaraya Ramazan döneminde ihtiyaç duymamak için, Ramazan ayından önce ağız bakım ve kontrollerini yaptırmak yerinde olacaktır. Yapılan bu kontrol sonrasında gargara kullanımının genellikle sahur ve iftar saatlerine göre yapılabildiği gözlemlenmektedir.

[1] Diyanet İşleri Başkanlığı “Alo 190” Fetva Hattı


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?