Ağza atıldığı anda çıtır çıtır dokusuyla damakta eriyip giden, puf puf kabartmış görüntüsüyle bakınca bile mutluluk veren milföy hamurları... Tatlılarda, böreklerde ve bazen de yemeklerimizde kullandığımız bu hamur, tariflerde mükemmel sonuçlara ulaşmamıza yardımcı oluyor. Ama öyle bir hali var ki, şu zamana kadar yediğiniz milföy hamurlarından çok lezzetli çok daha nefis. Kollarınızı sıvayın, bugün usta şeflerini bile kıskandıracak cinsten, mükemmel kabaran milföy hamurları yapıyoruz.
Bu hamurları börekten tatlıya dilediğiniz tarifte kullanabilir, ''Hamurunu bile ben yaptım'' demenin haklı gururunu yaşayabilirsiniz. Kabul ediyoruz, yapım aşaması bir tık uzun. Ama sonucunda ortaya çıkacak o lezzete değeceğinden emin olabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık diyor, milföy hamuru yapımı ve sırlarıyla baş başa bırakıyoruz.
-
Evde milföy hamuru yapımı ve püf noktaları
Öncelikle milföy hamurunun temelinde tereyağı olduğunu belirtelim. Mümkünse tuzsuz bir tereyağı kullanmaya dikkat edin. Tereyağınız ne kadar kaliteli ve tazeyse milföy hamurlarınızda o kadar lezzetli olacaktır. Milföy hamurlarının en önemli özelliklerinin başında bu geliyor. Aslında hepimizin evinde bulabileceği malzemelerle tarifinizi uygulamak çok kolay. Hemen temel malzemeleri vererek anlatmaya başlayalım.
Tereyağının dışında en önemli malzemeler soğuk su, un ve tuz. Bunun dışında kıvamını güzelleştirmek ya da daha fazla kabarmasını sağlamak için soda, limon suyu veya yumurta kullanılabiliyor. Yapımında ihtiyacınız olan malzemelerden su ve tereyağının özellikle çok soğuk olmasına özen gösterin. Daha fazla kabarması için içerisine soda koymak isterseniz ya da kıvamını güzelleştirmek için yumurta kullanmak isterseniz bu malzemelerin de soğuk olmasına özen gösterin.
Tereyağını da mutlaka küp küp kestikten sonra dondurun ki yapım aşamasında işiniz kolaylaşsın. Yaklaşık 10 yapraklık milföy hamuru için; 350 gram tereyağına, 1/2 su bardağı soğuk suya ve 500 gram kadar una ihtiyacınız olacak. Unu bir tezgahın üzerine alın. İçerisine tuz ilave edin. Su ya da sodayı azar azar ilave ederek hamuru yoğurmadan güzelce toparlayın. İsterseniz bu işlemi hamur yoğurma makinesinin en düşük ayarında içerisine azar azar sıvı ekleyerek de yapabilirsiniz. Hamurunuzu güzelce toparlayın, yuvarlak bir hale getirip streç filmle hava almayacak şekilde sarın ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
Bu sırada soğuk tereyağını merdane yardımıyla iki streç filmin arasında ya da bir buzdolabı poşetinin içerisinde vura vura bütünleştirin ve inceltin.
Ardından hamurunuzu dolaptan alın ve hafif unlanmış tezgahın üzerine koyun. Merdane yardımıyla ortası kalın kalacak şekilde kenarlarından incelterek dikdörtgen şeklini verin.
Hamuru kenarlarından incelttikten sonra, orta ve kalın kısmına hazırladığınız tereyağını koyun ve kenarlarından güzelce katlayın.
Ardından hamuru üçe katlayın. Streç filme sarın ve buzdolabında 40 dakika dinlendirin. Ardından çıkarıp hafif unlu tezgahta yeniden açın ve yeniden üçe katlayın. Bu şekilde ilk turu tamamlamış olacaksınız. Bu işlemi en az 3 tur tekrar edin. Dinlendirip, buzdolabından çıkarıp, açıp yeniden katlama işlemini ne kadar fazla yaparsanız milföy hamurlarınız o kadar kat kat kabaracaktır.
Yorumlar
0