martinfamilystyle.com

Her Tarife Uygun Olanını Bilin Diye: Hangi Yağ Hangi Yemekte Kullanılmalı?

Favorilerime
Ekle

Mevsim sebzeleri, en güzel hallerine zeytinyağıyla pişince kavuşur. Hamur işinin içerisine mis gibi kokusuyla tereyağı girince, hamur işi anlam kazanır. Misler gibi erimiş tereyağı kokusu sarınca mutfağı, günümüz aniden güzelleşir. Yağlar, mutfaklarımızda un kadar, su, tuz kadar önemli bir yer taşıdı hep. Onlar olmadan tatlılarımız olması gereken dokuları kazanamadı. Yemeklerimiz lezzetsiz kaldı. Mutfakta çoğu tarif bir tencereye ya da tavaya yağı koyarak başladı.

Peki mutfağımızda bu denli önemli yer kaplayan yağların aslında nelerde kullanılmasına gerektiğine ne kadar hakimiz? Hangi yemeğe tatlıya hangi yağın daha çok yakıştığını biliyor muyuz? Yaptığınız her tarifin daha lezzetli, daha nefis olması için biz anlatmaya başlıyoruz. Siz de alın notlarınızı, mutfakta yeri geldikçe kullanın bu bilgileri.

Tereyağı nerelerde kullanılır?

Mutfağımızın baş tacı o! Neyin içerisine girse lezzetini güzelleştiriyor. Özellikle ev yapımı olduğunda yemelere doyum olmuyor. Ama tereyağının özellikle kullanıldığı ve lezzetini değiştirdiği şeyler var. Buna hamur işlerini anlatarak başlayalım.

Tereyağı; hamur işlerinin içerisinde enfes bir kıvam verici ve bağlayıcı olarak kullanılıyor. Kurabiyelerde, poğaçalarda aradığınız o kıyır kıyır, ağızda dağılan kıvamının sırrı tereyağından geçiyor. Çünkü tereyağı, gluten oluşumunu yavaşlatarak nemin içeride kalmasını sağlar. Bu şekilde başta kurabiyeleriniz, tart, kiş, turta ve poğaçalarınızdaki o kıyır kıyır kıvamın nedeni olur. Ayrıca tereyağı kekin içerisinde girdiğinde onu daha tok, hafif nemli ve kurabiye benzeri bir dokuda olmasını sağlar. Yedikçe yediren keklerin sırları budur.

muhallebi-puf-noktalari

Ayrıca beşamel gibi sosların temelini de tereyağı oluşturur. Yağ, unun bu tür sosların içerisinde bağlayıcı özellik taşımasını sağlar. Birliktelikleri kıvam vericidir. Bu nedenle soslarınızın içerisinde de tereyağını korkmadan kullanabilirsiniz. Ayrıca sütlü tatlılarınızın içerisinde yine kıvam arttırıcı olarak kullanabilirsiniz. Sütlü tatlıların yapım aşamasında unla tereyağını kavurarak ya da sütlü tatlıyı yaptıktan sonra içerisine henüz sıcakken tereyağı atarak hem içindeki malzemelerin lezzetini ortaya çıkarabilir hem de yoğun bir kıvam yakalamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca pastacı kreması gibi tariflerin de daha mükemmel olmasının yolu tereyağı kullanmaktan geçiyor. Ayrıca tane tane pilavların da sırrı ondan geçiyor.

Kruvasan, katmet poğaça ya da ağızda eriyen poğaçalar... Kat kat kıvamlarıyla bizi çok mu çok mutlu eden bu lezzetlerin sırrı tereyağı kullanmakta saklı. Bu hamur işlerinin içerisine koyacağınız özellikle soğuk tereyağı bu tür hamur işlerinizin kat kat ve çok lezzetli olmasına neden oluyor.

Ete en çok yakışan yağ ne diye sorarsanız hiç düşünmeden tereyağı deriz. Diğer yağlar etle tereyağı kadar lezzet anlamında bir bütünlük yakalayamayabiliyorken tereyağı etle buluşmasında bunu en güzel başaran yağ olarak karşımıza çıkıyor. Bahsettiğimiz bu tariflerde elinizi korkak alıştırmadan tereyağı kullanabilirsiniz.

Tereyağının nasıl saklanması gerektiğini merak edenleri buradan alalım: Bize Hep Yanlış Öğrettiler: Tereyağı Aslında Nerede ve Nasıl Saklanmalı?

Tereyağı yapımıyla ilgili merak ettikleriniz de sizi şurada bekliyor: Tereyağdan Kaymağa, Yoğurttan Peynir Yapımına: Çiğ Süt Nasıl Kullanılır?

Zeytinyağı nerelerde kullanılır?

Şüphesiz mutfağımızın en kıymeli yağlarının başında o geliyor! Tüm yemeklerin içerisine girebiliyor, lezzetlerini kat ve kat arttırıyor. Ancak zeytinyağının yakıştığı tarifler sadece sebzelerle sınırlı değil. Bir kere hepimizin bildiği tariflerle anlatmaya başlayalım. Zeytinyağı, özellikle de sızma zeytinyağı, uzun süre beklemesi ve soğuk tüketmek istenilen tariflerin aranan yüzü. Sebzeleri ya da diğer malzemeleri koruyarak daha uzun süre dayanmalarını sağladıkları için özellikle sebze yemeklerinde sıkça kullanılıyor. Et yemeklerinin içerisinde pişirmek için kullanılmamasının nedeni kokusu ve bir noktadan sonra ete yapışarak donuyor olması.

Zeytinyağı özellikle bir şeyin saklanırken kullanılması konusunda mükemmel bir rol üstleniyor, sosların, peynirlerin uzun uzun süreler dayanmasını istiyorsanız gömün onları zeytinyağının içerisine. Günler sonra baktığınızda tazeliğinden bir şey kaybetmemiş olmaları sizi pek mutlu edecektir.

Özellikle söz konusu sarma, dolma gibi tarifler ya da sebze yemekleriyse hiç düşünmeden eliniz zeytinyağına gitmeli. Farklı zeytinyağı seçenekleriyle ve zeytinyağıyla ilgili uzun uzun anlattığımız içeriğimize de şuradan ulaşabilirsiniz: Yemeklerde Zeytinyağı Kullanımı Hakkında Herkesin Bilmesi Gereken 5 Mühim Nokta

Zeytinyağını başta sebzeli soslarınızın içerisinde kullanabileceğiniz gibi lezzetini hafifletmek istediğiniz tariflerde de kullanabilirsiniz. Bilinenin aksine zeytinyağı çabuk yanmayan yağların başında geliyor. Bu nedenle birçoğunuz başka yağları tercih etse de kızartma için en uygun yağların başında zeytinyağı geliyor. Hem yağ çekmeden pişirebilirsiniz hem de zeytinyağı sayesinde daha lezzetli kızartmalarda yapabilirsiniz.

zeytinyagi-nerelerde-kullanilir-3

Yumuşacık dokulu, daha tok kıvamlı kekler, poğaçalar, kurabiyeler ve tatlılar yapmak istiyorsanız eliniz zeytinyağına gitsin. Daha sünger gibi, hafif lezzetli bir kekin ya da poğaçanın sırrı zeytinyağından geçiyor. Ancak özellikle tatlılar ve kurabiyelerinizin içerisinde daha dikkatli olun deriz. İçlerinde hafif bir zeytinyağı tadı kalabilir.

Tereyağı ve zeytinyağı arasındaki pişirme farklarını merak edenlerinizi de şuradan alalım: Yemek Yapan Herkes Bilmeli: Tereyağı ve Zeytinyağı Arasındaki Pişirme Farklılıkları

Zeytinyağının hikayesi için de sizi şuradan alalım: Efsanevi Öyküsü, Yapımı ve Çeşitleriyle Ölmez Ağacın Mucizesi: Zeytinyağı

Margarin nerelerde kullanılır?

Sirkeli Tuzlu Kurabiye Tarifi

Sirkeli Tuzlu Kurabiye Tarifi

Tereyağının olmadığı noktalarda imdadınıza yetişen margarinler, bitkisel bazlı yağlardan biri. Tereyağıyla aralarındaki farkları uzun uzun anlattığımız şu içeriğe göz atarak bilgi sahibi olmanız mümkün: Hamur İşlerinde Tereyağı ve Margarin Kullanmak Arasında Ne Gibi Farklar Var?

Margarin özellikle hamur işlerinde ve tereyağının kullanıldığı tüm alanlarda kullanılabilir. Ancak özellikle et yemeklerinde kullanılması önerilmez, çok kolay yanabilen bir yağ türüdür. Hamur işlerinde kullanıldığında o tarifin daha geç bayatlamasını sağlar, daha kıyır kıyır ve daha dayanıklı hamurlar yapmanızı sağlar. Özellikle şekil vermek ve daha uzun süre dayanmasını istediğiniz tariflerde margarin kullanabilirsiniz.

Mısır özü ve ayçiçek yağı nerelerde kullanılır?

foodandwine.com

foodandwine.com

Bakliyat yemekleri denilince akla mısır özü ve ayçiçek yağı kullanmak gelir. Diğer yağlara göre daha az baskın tatları oldukları için bu tür tariflerin içerisinde sıkça mısır veya ayçiçek yağı kullanılır. Tavada sotelenmek istenen bir şey olduğunda da elimiz direkt bu yağlara gidiyor. Çünkü sebzelerin tadını bastırmıyor, çabuk yanmadığı için uzun sürede soteleme ya da kavurma şansı veriyor.

Kek, pasta tariflerinin içerisinde yine hafif lezzetleriyle malzemelerin bir araya gelmesini, güzel kabarmasını ve şekerli veya tuzlu tatların ön plana çıkmasını sağlıyor. Mısır ve ayçiçek yağını bu tarz tariflerinizin içerisinde kullanabilirsiniz.

Afiyetler olsun.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?