Dondurma Tarifleri

Sıcaklara Meydan Okuyan Ev Yapımı Dondurmalar İçin 4 Buzlu Öneri

Favorilerime
Ekle

Hava sıcak mı sıcak, nem deseniz fena. Kaldı ki yazı kışı da yok artık onun. Sıcacık evinde lapa lapa yağan karı izlerken onu kaşıklayanlarınız da var aranızda, tanıyoruz (kendini anlattı). Doktorlar da sağlıklı buluyor kendisini, duyuyoruz.

Onunla serinliyor, seviniyor, diyet bozuyoruz. Hadi itiraf zamanı şimdi, onu doya doya yemek için çocukluğunda bademcik ameliyatı olmak isteyenler parmak kaldırabilir mi? Bakıyorum döküldünüz bir bir.

İşte böyle bir şey DON-DUR-MA! Meyvelisi, çikolatalısı, keçi sütlüsü, aromalısı, bisküvi parçacıklısı... Başlı başına yaramazlık, çocukluk, sadelik.

Peki nedir yaz coşkusunu iliklerimize kadar hissettiren klima etkili ev yapımı dondurmaların sırrı? Sütü, kıvamı, malzeme kalitesi... Nedir yani onu böylesine karşı konulmaz yapan alt tarafı süt işte diyenler, kulak kabartabilir mi? Küçük bir saygı duruşu sonrası ev yapımı dondurma tariflerinin püf noktalarını aralıyoruz.

Saksı değil o: Dondurma yapımında süt seçimi

Son yılların gözdesi meybuz olarak bilinen meyve ağırlıklı dondurmalar boğazları serinletedursun, kaliteli, gerçek bir dondurmanın baş kahramanı süttür. Herkes ağırlığını bilsin şimdi. Çikolata alınmasın, mis kokulu çilek darılmasın. Onlar olmasa da süt sayesinde başı diktir, duruşu ağırdır dondurmanın.

Sütün rengi, kalitesi, günlük ve katkısız oluşu önemlidir. Mümkünse dinlenmiş olmalıdır. Kıvamlı bir dondurma için manda ya da keçi sütü kullanılması şükela olur. Gıda intoleransı olanlar için süt seçimi ayrıca önemlidir. Kazan kazan alındıysa sütler, başlıyoruz dondurma yapımına.

Kıvam önemli beyler bayanlar: Sütün koyulaştırılması ve aromalanması

Dondurma kıvamını almış, oturaklı bir tatlı aslında. Sütü koyduk ateşe, tarife sadık kalmak koşuluyla toz şekerini ekledik. Yetti mi? Hayır elbette. Dondurmaya kıvam katan sihirli sözcük salep arkadaşlar. Aslında o tek köklü, yumrulu, salkımlı veya başak çiçekli olan orkideyi andıran bir bitki. Yumru şeklindeki köklerinden dövülerek toz halinde hazırlanıyor salep.

Dünya zıtlıklarla güzel. Kışın bu nefis içeceğine can veren toz, sen kalk yaz aşkı dondurmaya kan ol.

Süt, toz şeker ve salep kısık ateşte kaynar kısaca. Tahta bir kaşıkla karıştırılır sürekli, o toz salep tanecikleri kıvam verir süte. Asıl mesele genellikle aktarlarda satılan gerçek ve organik salebi bulmaktır. Zor elde edildiğinden gerçeği biraz pahalıdır ve piyasada satılanların çoğu nişasta bazlıdır.  Katkılı ve hileli salepten uzak durulmalıdır sayın dondurma yapıcısı.

Salep cepte, anlaştık.

Kıvam ve renk için dondurmaya diğer lezzet katıcı güçler, sıvı krema ve yumurta sarısıdır. Her tarifte bulunmak zorunda değiller ancak davete icabet ederlerse de yerinde olur doğrusu. Genelde benmari usulü pişer yumurta sarıları, önce dikkatlice ayrılır beyazından. Kremayla çırpılır sonrasında hızlı devirde. Kremanın yerini bazen süzme yoğurt alır. Koyar ağırlığını dondurmaya, atar imzasını kıvamına. Çikolatalı dondurma bile yapılır onun katkılarıyla. Böyle böyle, adım adım işlenir ev yapımı dondurma.

Çeki düzen şart doğrusu: Meyvesi, çikolatası, fındığı, fıstığı...

Devir imaj devri ancak onun ötesinde bir isim lazım bu dondişe. Nasıl anılacak kendisi? İnatçı ya da sempatik değil elbette. Çikolatalı, vanilyalı, fıstıklı, karadutlu? Say say bitmez dondurma çeşitleri. Bu yüzden güzeldir, özeldir, pek çok damak tadına hükmedendir.

Meyve ağırlıklı karpuzlu buz örneğin. Çilekli buz da geri kalmasın aman diyeyim.

Meyveler zedesiz, taze, lezzetli olmalıdır. Öyle evde kalan geçkin meyveler kullanılmaz dondurmada, geçinemezler. Çikolata desen kakao oranı yerinde ve taze olmalıdır. Bitter en yakışandır doğrusu. Tamam canım sütlü çikolata hatta çikolata ezmesi de olur. Fındık, fıstık gibi kuru yemişler özenle seçilmeli ve küçük parçalar halinde eklenmelidir buzdolabının yolunu gözleyen dondurmaya.

Sonrasında kurabiyeli sandviç dondurma mı yoksa kızarmış dondurma mı hazırlarsınız ben bilmem. Seçim sizin. Dondurmalı kızarmış ananas ya da meyveli dondurmalı cheesecake'i de şiddetle önerim. Benden fısıldaması.

Sona yaklaşıyoruz, kaşıkları görelim: Derin dondurucuda geçecek sabırsız 3-5 saat

Ve dondurma büyük final öncesi dinlenmeye çekilir. Tüm malzemeler katılmıştır içine. Profesyonel dondurma makineleri (ki son yıllarda çok moda) ya da mikser harman etmiştir onları. Kafa karıştı bir kere, lezzetten döndü başı.

Dondurma dolar kabına ve kapağı kapalı bir şekilde doğru buzdolabına. Smoothie ya da milkshake tarifleri bile onsuz olamıyorken ya ne yapsaydı? Aramızdan ayrılır birkaç saatliğine. Kişi sayısı, oran ve malzeme yoğunluğuna göre netlik kazanır bu süre. Sorbe yapımında olduğu gibi aralarda karıştırmak daha iyi sonuç verir bazı tariflerde.

Sonrası tam anlamıyla görsel bir şölen. Sütlü tatlılar da olamaz onsuz, irmik helvası hüzünlenir, ondan el almayan çikolata sosu hayatın anlamını sorgular.

Böyle geçer gider günler. Bir bakarsın yaz bitmiş. Sonbahar kapıda, kış kendini hissettirir yavaştan. Ama o hep dolaptadır, olmalıdır yani. Güven verir varlığı, tat katar hayatlara.

kayture

kayture

Servis kaselerini görelim hafiften... Kağıt helvalar, külahlar çıksın paketinden.

Biz çekilelim huzurlardan ve sahne dondurmaya kalsın. 

Karşınızda: Her Mutfağa Girip Ferahlık Olmaya Kararlı 12 Ev Yapımı Dondurma Tarifi


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Merve10 Temmuz 2015 03:50
Bu sitenin samimiyetini çok seviyorumm :) Tarifleri deneyeceğim teşekkürler yemek.com!!!!
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?