Kinoa, avokado, amarant derken literatürümüze yeni eklenen bir isim daha var: Chia tohumu. Önceleri çok anlayamasak ve alışamasak da son zamanlarda adından daha çok bahseder olduk. Birçok diyetisyenin de verdiği diyet listelerinde görmeye başladık onu. Minicik cüssesiyle hayatımıza giren bu tohumlar faydalarıyla şaşırtıyor, meziyetleriyle kendine hayran bırakıyor.
Peki aslında o minik minik siyah tohumların faydaları neler? Nasıl yetiştiriliyor ve nasıl tüketiliyor? Tariflerin içerisinde nasıl kullanılmalı? Şu kadar faydasının yanı sıra zayıflamaya da yarıyor mu? Bu ve bunun gibi daha birçok sorunuzun cevabını duymaya hazır olun. Karşınızda A'dan Z'ye tüm detaylarıyla chia tohumu rehberi...
İçindekiler
Chia tohumunun faydaları
Chia tohumu nasıl tüketilir?
Chia tohumu tok tutar mı? Chia tohumu diyeti nedir?
Chia tohumlu tarifler
-
Chia tohumu nedir?
Rotamız Güney Amerika... Güney Amerika'dan çıkıp dünyayı kasıp kavuracak chia bitkisi ile tanışmak için buradayız. Ana yurdu Güney Amerika olan chia tohumu, aslında bir çeşit adaçayı çeşidi olan ve botanik biliminde bilinen adıyla Salvia hispanica'nın tohumları. Salvia hispanica, Chia bitkisi olarak anılıyor. Chia tohumu da bu bitkiden elde edilen minik tohumlar aslında. Bitkinin tohumlarında da tek kelimeyle mucizeler gizli. Maya dilinde ''güç'' anlamına gelmesi de bunun kanıtı. Aztek uygarlığında günde 1 kaşık chia tohumu mutlaka yenirmiş. Bu sayede 24 saat boyunca tok duruluyormuş. O zamanda bu zamana etkisi giderek azalmış, daha az tüketilmiş. Ancak son zamanlarda daha fazla kıymeti bilinmeye ve tüketilmeye başlandı.
Gelelim biraz da nasıl yetiştirildiğini anlatmaya... Chia bitkisinden elde edildiğini belirtmiştik. Bu bitki büyük arazilerde yetişiyor, minik tohumları da afiyetle tüketilebiliyor. Sadece büyük arazilerde değil, bahçe ve saksılarda da yetişebilen bir bitki üstelik. Sıcak ortamını bulduğunda serpilip büyüyor.
Ekim zamanı için ise en uygun aylar şubat, mart, nisan ve mayıs ayları. Bu aylarda ekildikleri zaman ağır ağır büyüyüp yaza doğru ilk tohumlarını vermeye de başlıyorlar. Çimlendirildikten sonra toprağa ekebilir ve kendi evinizde büyüterek de chia tohumunu elde edebilirsiniz.
Tohumlarını evde yetiştirebileceğiniz gibi hali hazırda birçok marketin raflarından paketli halde satın alabilir, organik ürünler satan internet sitelerinden ve dükkanlardan da bu ürüne rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
-
Chia tohumunun faydaları
Chia tohumunun bu denli ünlü olmasının arkasında her derde deva faydaları geliyor. Güney Amerika'dan çıkıp dünyaya yayılan bu ünü sayesinde birçok diyette kullanılmaya başlandı, özellikle sabah kahvaltılarında ve öğle yemeklerinde sıkça tüketiliyor. Minik boyutlarına aldanmayın, onu faydalı hale getiren birçok neden de var. Chia tohumunun faydalarını bir bir sıralamaya başlayalım öyleyse.
-
Chia tohumu nasıl tüketilir?
Chia tohumlarını nasıl tüketilebileceğini de anlatalım. Son zamanlarda biz onu puding halde sık sık görüyoruz ama aslında üç farklı şekilde de gayet lezzetli ve faydalı bir şekilde tüketilebilir. Bu yöntemler; sıvının içinde bekletme, öğütme ve çiğ halde tüketme olarak çeşitlere ayrılıyor.
Bir sıvının içinde bekleterek tüketmek en bilineni. Süt(inek sütü, badem sütü, Hindistan cevizi sütü vb), yoğurt ya da suyun içerisinde bekleterek tohumların şişmesini ve sıvıyı içine çekmesini beklemek. Bu şekilde chia tohumları jel bir kıvam alıyor ve nefis bir şekilde tüketilebiliyor.
Bir diğer yöntem ise onu çiğ çiğ tüketmek. Tıpkı keten tohumu gibi chia tohumlarını da salatalarınızın, tatlılarınızın üzerine, yemeklerinizin içerisine serpiştirirek tüketebilirsiniz. İlla beklemenize gerek olmadan smoothie'lerinizin içerisine ekleyebilirsiniz. Bu şekilde de keyifle yiyebilirsiniz.
Son yöntem ise chia tohumlarını blenderdan geçirerek toz haline getirmek ya da kahve makinesinden geçirerek öğütmek. Bu şekilde tatlıların içerisine konabilir. Çayı yapılabilir, yemeklerin üzerine, salata, smoothie'lerin üzerine konarak afiyetle tüketilebilir.
Ayrıca chia tohumlarını et yemeklerinin üzerine serpebilir, ekmek yaparken hamuruna da ilave edebilirsiniz. Özellikle protein açısından yoğun olan çorbaların üzerine ekleyerek besleyici ve doyurucu bir hale getirebilirsiniz.
-
Chia tohumu tok tutar mı? Chia tohumu diyeti nedir?
Chia tohumu bir sıvı içerisinde şişebilen ve jelleşen bir tohum çeşidi. İçerisinde birçok vitamin olduğu gibi antioksidan, protein gibi zengin olduğu konular var. Hal böyle olunca o minicik gördüğümüz tohumları tükettiğimiz durumlarda uzun süre açlık hissetmiyor ve tok durabiliyoruz. Üstelik yukarıda belirttiğimiz faydaları sayesinde sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı oluyor, kan şekerini dengede tutmaya yardımcı oluyor. Bu şekilde zayıflamaya yardımcı oluyor.
Bu nedenle son zamanlarda diyetlerde sıkça kullanılan bir besine dönüştü. Hem kas gelişimine destek olması sebebiyle sporcuların tercihi hem de tok tutması ve kan şekerini dengelemesi açısından diyet yapan herkesin dostu. Salatalarınızdan çorbalarınıza, tatlılarınızdan ekmeklerinize bu tohumları kullanabilir, diyetinize yardımcı bir besin olarak tüketebilirsiniz.
Yine de miktarlarını bir uzmana danışmadan belirlemeyin deriz biz. Yapacağınız her diyet öncesinde mutlaka bir doktora danışın. Chia tohumu diyeti ile ilgili tüm merak edilenler için de şöyle buyurun: Tok Tutarak Zayıflatan Son Dönemlerin En Popüler Diyeti: Chia Tohumu Diyeti
-
Chia tohumlu tarifler
Chia tohumlarının kullanımından yararlarına birçok hallerini gördük öğrendik. Sıra geldi birbirinden lezzetli tariflerini eve taşımaya ve afiyetle tüketmeye. Karşınızda: Chia tohumlu tarifler. Daha fazla tarif için de bu listemize buyur edelim sizi: İçindeki Chia Tohumu Sayesinde Enerjinize Enerji Katacak 8 Diyet Dostu Tarif
Şekerden yağdan uzak: Muzlu chia puding
Şekeri yok, unu yok, yağı deseniz hiç yok. Bolca lezzet, fayda ve doyuruculuk olan bir tatlı tarifi arıyorsanız tam olarak doğru yerdesiniz. Chia tohumunun tüm doyuruculuğunu aldık, muzun muhteşem kokusu ve lezzetiyle buluşturduk. Onu biraz daha fazla lezzetlendirmek için diğer malzemelerden yardım istedik. Ortaya hem sabah kahvaltılarında keyifle tüketebileceğiniz hem de tatlı ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz şahane tatlılar çıktı.
Tam da diyete uygun: Muzlu chia puding tarifi
Onu bir de böyle deneyin: Chia tohumlu peynirli omlet

Chia Tohumlu Omlet Tarifi
Sabah kahvaltılarının doyurucu tarifi olmaya aday kendileri. Hatta akşam yemeği yerine hafif bir şeyler yemek isteyenlere de çok ama çok uygun. Bildiğimiz omlete boyut atlatan tarifle tanışın. İçine de bolca peynir: Chia tohumlu omlet tarifi
Şahane bir atıştırmalık arayana: Sağlıklı kış kurabiyesi

Sağlıklı Kiş Kurabiyesi Tarifi
''Şöyle çayın, kahvenin yanına hiç pişmanlık yaratmadan afiyetle yenebilecek nefis mi nefis bir kurabiye olsa...'' diyenler! Tam da aradığınız gibi bir kurabiye tarifi biliyoruz. Üstelik yapımı da pek pratik. Buyursunlar: Sağlıklı kış kurabiyesi tarifi
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.
Yorumlar
0