Dünyada tadını bilmeyi bırakın, varlığından bile haberdar olmadığımız o kadar çok yiyecek, içecek, sebze meyve var ki her geçen gün karşımıza çıkanlarla şaşırmamamız, haliyle onları bir de sizle paylaşmadan durmamız imkansız.
Bugünkü konuğumuz boynuzlu kavun olarak anılan, ilk bakışta sadece görüntüsüyle bile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bir meyve: Kiwano.
Tabii kendisinin bu dikkat çekiciliği tadına bakınca, üstüne bir de faydalarını öğrenince katlanarak artıyor.
Kendisini bilmeyen, duymayan kalmasın efendim!
Buyurun, boynuzlu kavunu tüm yönleriyle tanıyalım, kiwano nedir, faydaları nelerdir, nasıl yenir bir bir öğrenelim.
Karşınıza çıkarsa bilin ve mümkünse hemen alıverin diye...
İçindekiler
Boynuzlu kavunun faydaları nelerdir?
Boynuzlu kavun nerelerde bulunur?
Boynuzlu kavun nasıl yenir?
-
Boynuzlu kavun (Kiwano) nedir?
Görmüş olduğunuz bu sıra dışı güzellik, ana vatanı Afrika olan kiwano adlı asma türü bir bitkinin meyvesi. Dolayısıyla kendisine kiwano ya da Afrika salatalığı da deniyor, ancak ülkemizde daha çok boynuzlu kavun ya da Alanya kavunu olarak anılıyor.
Ana vatanı Afrika olsa da Avustralya, Yeni Zelanda, Amerika gibi dünyanın farklı yerlerinde de yetiştirilen bu meyve, birçoğumuzun karşısına belki de hiç çıkmamış olsa da aslında ülkemizde de yetiştiriliyor. Tahmin edebileceğiniz gibi Alanya kavunu olarak anılmasının sebebi de bu. Boynuzlu kavun, ülkemizde en çok Alanya ve çevresinde yetiştiriliyor.
Neden boynuzlu kavun deniliyor derseniz, meyve olgunlaştıkça çevresindeki kabuk, kalınlaşıyor ve turunculaşıyor. Kalınlaşan kabukta da görmüş olduğunuz gibi çıkıntılar oluşuyor. Halk arasında bu çıkıntılar boynuza benzetildiğinden bu şekilde isimlendiriliyor.
İçeriğine gelince, ortalama boyuttaki 1 boynuzlu kavunun içinde %40'a varan oranlarda C vitamini, yaklaşık 1 gram protein bulunuyor. Bunlara ek olarak boynuzlu kavunun içinde bol miktarda A vitamini, kalsiyum, demir ve besin lifi olduğu da biliniyor. İçindeki asıl yenilen kısımsa jölemsi yapısı ve bolca çekirdeğiyle dikkat çekiyor. Tadı muz ve salatalık arası bir lezzete benzetiliyor ve bu nedenle de kendisi çok seviliyor. Anlayacağınız kendisi sadece görüntüsüyle dikkat çekmiyor, içeriğiyle de yüz güldürüyor.
-
Boynuzlu kavunun faydaları nelerdir?
Boynuzlu kavunu, namıdiğer kiwano'yu kısaca bir tanıdık, kimdir nedir öğrendik ama bu kadarla yetinmek olmaz. Asıl faydalarını, ne işe yaradığını öğrenmeli.
- Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, birçok hastalığa karşı vücudu koruyor.
- Güçlü antioksidan özelliği sayesinde birçok kanser türüne yakalanma riskini azalttığı söyleniyor.
- Toksinleri vücuttan uzaklaştırırken idrar yolu enfeksiyonlarının da daha hızlı bir şekilde geçmesine yardımcı oluyor.
- Kemikleri ve dişleri güçlendirmede önemli bir rol üstleniyor.
- Ciltte kırışıklık karşıtı bir etki oluşturarak erken yaşlanmanın önüne geçiyor.
- Aynı şekilde saç sağlığını da olumlu yönde etkileyen boynuzlu kavun, saçların daha güçlü ve parlak olmasını sağlıyor.
- Tırnaklarınız çok güçsüz ve kırılgansa boynuzlu kavun bu konuda da sizi yalnız bırakmıyor, tırnakları sağlığına kavuşturmak için elinden geleni yapıyor.
-
Boynuzlu kavun nerelerde bulunur?
Boynuzlu kavun (kiwano) sıcak iklimlerde yetişebilen, soğuklarda ise ne yazık ki verimli olamayan bir hassas bitki. Dolayısıyla en başta da söylediğimiz gibi ülkemizde Alanya ve çevresinde hakim olan iklim koşullarında yetiştirilebiliyor. Düzenli sulama gerektirdiğinden bakımına da çokça özen göstermek gerekiyor.
Eğer siz de Akdeniz ikliminin hakim olduğu bir alanda yaşıyorsanız büyük ihtimalle boynuzlu kavunla çok önceleri tanıştınız, belki severek tüketiyorsunuz. Eğer bu denli şanslı değilseniz de hemen üzülmeyin, zira boynuzlu kavuna artık güvenilir online alışveriş sitelerinden de ulaşabilirsiniz, bizden söylemesi.
-
Boynuzlu kavun nasıl yenir?
Yorumlar
0