Bebeklerde burun tıkanıklığı, burun içindeki dokular şiştiğinde veya mukus ürettiğinde olur. Bebeklerin burun kanalları erişkinlere göre daha dardır. Bu sebeple tıkanıklık daha kolay oluşur. Üst solunum yolu enfeksiyonları tıkanıklığın en sık nedenidir. Bebeklerde burun tıkanıklığı ciddi sorunlara yol açabildiğinden oldukça önemlidir.
Bebeklerin burunlarından nefes alması neden önemli?
Bebekler emerek beslendiği için burundan nefes alıp vermeleri oldukça önemlidir. Bebeklerde burun tıkanıklığı olduğunda ilk olarak beslenme sorunları ortaya çıkar. Bebeklerin ağız yapıları farklı olduğundan, ağızdan nefes aldıklarında akciğerlere yeterli oksijen gönderilemez. Sonuç olarak da beslenme, solunum ve uyku problemleri gelişir.
Burun, vücuda giren havayı temizler, ısıtır ve nemlendirir. Ağızdan nefes alındığında soğuk, kuru ve kirli hava teneffüs edilmiş olur. Bu da bebeğinizin daha çok enfeksiyon geçirmesine neden olur.
Bebek hastalandığında burun tıkanıklığı nasıl önlenir?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları / Neanotoloji Uzmanı Dr. Burçin İşcan'ın verdiği bilgilere göre; soğuk algınlığı nedeniyle burun tıkanıklığı yaşayan bebeklerin bulunduğu oda aşırı ısıtılmamalıdır. Çünkü aşırı sıcak ortamlarda nem miktarı azalacağından burun tıkanıklığında artış olmaktadır. Bu nedenle oda ısısını 22-24 derecede tutmak ve odayı nemlendirmek tıkanıklığı azaltır.
Nem oranını yükseltmek için soğuk veya sıcak buhar makineleri kullanılabilir. Fakat bunların sürekli kullanımı önerilmez; çünkü uzun süreli kullanım zararlı mikroorganizmaların üremesinde artışa yol açabilir.
Burnu tıkalı bebekler ne gibi risklerle karşı karşıya?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülten Karasu'nun verdiği bilgilere göre; bebeklerde burun tıkanıklığı ciddi bir konudur. Burun tıkanıklığı olan bebeklerin yemek yeme düzeni, nefes alması ve gelişimiyle ilgili problemler ortaya çıkabilir. Bebeklerde görülen ağlama krizlerinin nedeni burundaki tıkanıklık olabilir.
Burnu tıkalı bebekler rahat uyuyamazlar. Derin uykuya geçemedikleri için de yeterince dinlenemezler. Hatta burun tıkanıklığı çok ileri düzeyde ise uyku sırasında apne adı verilen solunum durması dahi olabilir.
Yorumlar
1