Bekledik, sabrettik ve yılın en sevdiğimiz zamanlarından biri geldi. Balık sezonu açıldı, şimdi şöyle enfes balık sofraları kurma, mezelerle, salatalarla püfür püfür esen havaya karşı keyif yapmanın zamanı.
Ama biz istiyoruz ki en güzel balık sofrası sizin olsun. Balık pişirirken onu üzecek, solungaçlarına kadar pişman edecek basit hatalar yapmayın ki sofranız hep iyot kokan bir mutlulukla dolu olsun.
Not: "Hangi mevsimde hangi balık yenir?" sorusunun cevabına bakmanızı da ivedilikle rica ederiz.
Balığı aldığınız gün pişirmiyor, bekletiyorsunuz
hurriyetŞunda önce anlaşalım: Balık taze taze tüketilir. Bu yüzden balığı satın aldığınız gün pişirmeye azami dikkat etmeniz gerekiyor.
Eğer bekletecekseniz en fazla 2 gün dondurucuda tutabilirsiniz. Ama burada dikkat etmeniz gereken nokta balığı çözülmeden pişirmemek. Ama o da kolay değil, zira balığı oda sıcaklığında çözmemek gerekiyor. Bir gece önceden dondurucudan buzdolabına alın ve orada çözdürün.
Tavada pişirirken yağı ya çok sıcak kullanıyorsunuz ya da sıcaklığının azaldığını fark etmiyorsunuz
milliyetTavada balık kızartırken en önemli noktalardan biri yağın sıcaklığı. Zira yağ gereğinden fazla sıcak olursa dışı çok pişer ve yanar. Yağın sıcaklığı gereğinden daha az olursa da balıklar ıslak ıslak, vıcık vıcık ve aşırı yağlı olur. Yani tüm dikkatinizi yağın doğru sıcaklıkta olmasına yoğunlaştırmalısınız.
Balığı gereğinden fazla pişiriyorsunuz
Balığı tavada kızartırken yağ sıcaklığı kadar önemli olan diğer bir nokta balığın ateşte kalacağı süreyi doğru ayarlamak. Balığı aşırı pişirirseniz kuru ve tatsız olacaktır. Balığın rengi hafiften kahverengiye dönene kadar bekleyin, sonrasında ateşten alın. Ayrıca asla çok yüksek ateşte pişirmeyin. Balığın çok hızlı pişen bir ete sahip olduğunu unutmayın.
Balıkları tek tek çevirerek dağılmalarını sağlıyorsunuz
milliyetÖzellikle hamsi, mezgit gibi küçük balıklar tavada kızartılırken çok çabuk dağılabilen hassas balıklar. Eğer onları tek tek çeviriyor ve bunu çok sık tekrarlıyorsanız dağılmalarına da hazır olmalısınız.
Onların dağılmalarına engel olmak için ise tavaya aralıksız olarak tek tek dizin ve çevirirken tavanın üzerine bir tabak kapayarak omlet gibi tek seferde ters yüz edin. Böylelikle hem balıklarınız dağılmayacak, hem de hepsi eşit pişmiş olacak.
Balıkları uzun süre tatlı suda bekletiyorsunuz
go2fishingTabii balıkları yıkarken, ayıklarken musluk suyu kullanmak zorundasınız. Ama tatlı suda çok uzun süre kalan balıkların lezzetinin bozulacağını da unutmamalısınız.
Zaten tam olarak bu yüzden balıkçılar tezgahlarındaki balıkların üzerine sürekli tuzlu su atarlar. Zira ömrü boyunca tuzlu suda yaşayan balıkların tazeliğini ve lezzetini koruyan şey de tuzdur.
Balığı ızgarada pişirirken tele yapışmalarına göz yumuyorsunuz
forbesDedik ya balıklar çok narin etlere sahipler. Dolayısıyla ızgarada balık yaparken balığın tele yapışması ve dağılması çok sıkça rastlanan bir durum. Siz de aynı dertten sahipseniz bir yerde yanlış yapıyorsunuz.
Bunu engellemenin bir yolu şu: Önce balığı kağıt havlu ile kurulayın. Sonrasında bir kap içine tuz, karabiber, zeytinyağı, limon suyundan oluşan bir karışım hazırlayın. Balığı bu karışımda biraz dinlendirin ve sonrasında süzerek ızgaraya alın. Balık böylelikle ızgara tellerine yapışmayacak, hem de daha iyi kızarıp daha lezzetli olacak.
Diğer bir yöntem ise ızgara öncesi telleri mutlaka yağlamak. Hatta soğanın üzerine bir parça yağ döktükten sonra tellere sürerseniz daha kesin sonuç alırsınız.
Izgara yapacağınız balığı una buluyorsunuz
spanishsauceŞu kesin kural: Izgara yapılacak balık asla una bulanmamalı. Zira balıkla ateş aralarında bir engel olmadan buluşmalı. Yoksa yeterince pişmez ve asıl lezzetini kaybeder.
Zira tavada balık kızartırken una bulamamızın nedeni balığın hassas etinin yağdan korunması. Izgarada ise böyle bir durum yok bilindiği üzere.
Balıkları kızartmadan önce iri taneli, topaklanmış una batırıyorsunuz
cookapaloozaKızartma konusunda ise iyi un seçimi önemli. Kullanacağınız unu mutlaka önceden kontrol edin. Eğer un kalınsa onu önce bir elekten geçirin ve öyle kullanın. Yoksa un topakları tavada yanacak ve balığın lezzetini bozacaktır.
Buğulama yaparken balıkları suyun içinde yüzdürüyorsunuz
hamsi.gen.trBuğulama yapacaksanız ve balığın besin değerleri ile lezzeti kaybolmasın istiyorsanız onların su içinde yüzmesine engel olmalısınız. Bu yüzden balıkları kaba koyduktan sonra çok az su ekleyin ve yüksek ateşte pişirin. Böylece balığın besin değerlerini koruyarak sağlıklı bir şekilde balık tüketmiş olacaksınız.
Yorumlar
0