Hep diyoruz ya, ülkemizin dört bir yanından lezzet fışkırıyor diye. Az bile diyoruz aslında.
Adana mutfağından tutun da Gaziantep, Adıyaman, Edirne, İzmir mutfaklarına, nasıl dillere destan lezzetlere sahibiz, bir düşünsenize mesela. Bizdeki kebaplar, köfteler, ekmek arası nice nefis lezzetler, zeytinyağıyla harman olmuş misler gibi sebze yemekleri, şerbetlisinden sütlüsüne bayıla bayıla yediğimiz o tatlılar, başka nerede var?
Üstelik, bu mutfaklar az çok hepimizin fikir sahibi olduklarından. Bir de daha keşfedilmesi gereken niceleri var.
İşte bu kez de karşınızda Aksaray mutfağı mesela...
Küçük bir not: "Aksaray'ın şöyle bir lezzeti de var, onu da listeye eklesek ya" dediğiniz yöresel yemekleri bize yorum olarak mutlaka yazın, hatta elinizde varsa nefis bir fotoğrafını ve tarifini de gönderin, listemizi birlikte güncel tutalım.
Tek başına günü kurtaracak güçte: Sıkma
2lokmaFarklı yörelerde de sıklıkla yapılan lezzetlerden olan sıkma, Aksaray mutfağının da demirbaşlarından aslında. Misler gibi el açması lavaşların içine temel olarak tereyağı, taze çökelek ve peynir konularak hazırlanan sıkmanın içine koyacağınız malzemeleri zenginleştirmek de elinizde üstelik. Özellikle biber, maydanoz gibi tatlar pek bir yakışıyor, bizden söylemesi.
Bir çorbadan çok daha fazlası: Bamya çorbası
ak-sarayÇorba dediğin iç ısıtan bir başlangıçtır sadece diye düşünenleri doyuruculuğuyla, besleyiciliğiyle şaşırtacak bir çorba bamya çorbası.
Çünkü içinde sadece bamyanın o kendine has tadı değil, kuşbaşı doğranmış misler gibi kuzu etinin de lezzeti var. Bu çorbadan sadece bir kase içtikten sonra gözünüz de mideniz de ana yemek aramaz.
Et yemeği sevenlere: Aksaray tava
mehmetdilbazŞehrin adını taşıyan bu lezzet, et yemeği sevenlerin yeni gözdelerinden olacak. Çünkü içinde bolca kuzu eti ve bu eti lezzetlendiren domates, biber, sarımsak ve defne yaprağı gibi tatlar var.
Vazgeçilmeziyse içinde kullanılan kuyruk. En makbulü, toprak çanakta ve meşe odununda pişirileni. Anlatırken bile insanın ağzını sulandıran, iştahını açan bir lezzet anlayacağınız.
Pilavsız olur mu hiç: Mantarlı bulgur pilavı
Mantarlı Bulgur Pilavı TarifiBizim için mutfakta en olmazsa olmaz lezzetlerden biri pilav. Aksaray mutfağında da durum farklı değil haliyle. Farklı ve nefis bir bulgur pilavı var mesela, lezzeti dillere destan.
Eğer bugüne kadar bulgur ve mantarı bir araya getirmeyi düşünmediyseniz bir an önce denemelisiniz. Çünkü Aksaray mutfağının bu alametifarikası, en sevdiğiniz tatlar arasına girmeye hazır.
Bayat ekmekler değerlensin: Papara
beingurmePapara, bayat, kurumuş ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli ve pratik yolu. Soğan ve salçanın yağda kavrulmasıyla oluşan, içine çökelek ya da peynir ilave edilerek lezzeti taçlanan özel sosla buluşan ekmeklerin enfes tadı, damaklarda uzun süre iz bırakır, öyle de iddialıyız.
Kaymağın en güzel hali: Çiğleme
aksarayfx.mekan360Un, su, taze kaymak ve tuz gibi dört basit malzemeyle hazırlanan bu yöresel Aksaray lezzeti, un ve suyla hazırlanan hamurun hem içinin hem de dışının kaymakla doldurulmasıyla oluşuyor aslında. Yapımı öyle pek zor olmasa da en güzelini yemek için Aksaray'a bir uğramak gerekiyor. :)
Menemen sevenler buna bayıldı: Karıştırma
Kavrulan soğan; salça, domates, yeşil biberle buluşuyor, tuz ve karabiberle lezzetleniyor. İyice pişen bu karışım, içinde iki kaşık kadar un olan çırpılmış yumurtayla harmanlanınca tadına doyum olmuyor. Sonunda bir de kuru ekmeklerin üzerine bir güzel yayıldı mı, insan yemekle birlikte parmaklarını da yemek istiyor.
Mantının her hali ayrı bir nefisti zaten: Dolma mantı
En sevdiğimiz lezzetlerden olan mantı, Aksaray mutfağının da vazgeçilmezlerinden. Özenle açılan yufkalar baklava dilimi şeklinde büyükçe kesiliyor, iç harcıyla buluştuktan sonra katlanıp suda haşlanarak pişiriliyor. Sarımsaklı yoğurt ve sosla da buluşunca tabaklar dolusu yeniyor.
Sen ne güzelsin: Sarığı burma (katmer)
yöreseltürkmutfağıEl açması misler gibi yufkalarıyla ünlü olan Aksaray'da bu güzeller güzeli yufkaların değeri de iyi biliniyor tabii. Tıpkı sarığı burma ya da katmer olarak anılan bu lezzette olduğu gibi, nar gibi kızararak karşımıza çıkan yufkalar kestirme denilen şerbetiyle de buluşunca efsane bir tat olup çıkıyor mesela.
Un helvasının seviye atlamış hali: Dolaz
sandyathomeUn helvasına benzerliğiyle dikkat çeken dolaz, unun sararana kadar kavrulması, ardından sütle bir araya gelip muhallebi kıvamını alıp pürüzsüz olana kadar pişirilmesiyle başlıyor yolculuğuna. Servis edilmeden önce üzerine dökülen mis kokulu tereyağıyla seviye atlıyor.
Aksaray mutfağının bir diğer lezzeti pelte de yine dolaza benzer bir şekilde hazırlanıyor ancak içindeki pekmezle bambaşka bir tada kavuşuyor, söz etmeden geçmek olmaz.
Kaynak: aksaraykulturturizm
Not: Aksaray mutfağının bu yöresel lezzetlerinden bazılarının gözlere şenlik fotoğraflarını bulamadığımız için görseller temsilidir. Sizin elinizde nefis fotoğraflar varsa bekleriz.
Yorumlar
1