Bebeğiniz 11 aylık olduğunda, sosyal gelişimi ivme kazanmaya başlar. Eşyaları elle kavrayabilme, yürüme denemeleri gibi fiziksel gelişim özelliklerinin yanı sıra, bazı kelimeleri söyleyebilir ve anlamlandırdığı seslere verdiği tepkilerle karakter özelliklerini de ortaya koymaya başlar.
Beslenme
Bebeğinizin gelişimi açısından 36 aylık döneme kadarki beslenme düzeni oldukça önemlidir. Fiziksel aktivitenin arttığı dönemlerde, bebeğin günlük enerji ihtiyacı da artar. Bebeğin beslenme düzeni gibi, beslenme şekli de bu 10. aydan itibaren önem kazanmaya başlar. Koordinasyon becerisi, refleksler ve motor kabiliyetlerin gelişmesine destek olmak için bebeğin bazı yiyecekleri kendi kendine yemesi teşvik edilmelidir. Muz, çilek ya da salatalık gibi bebeğin eliyle tutabileceği ve çiğnerken zorlanmayacağı besinleri bebek kendi kendine yiyebilir. El ve parmaklarda bulunan küçük kasların güçlenmeye başladığı bu dönemde, bebeğin ince motor becerilerini artırabilmek için kaşığıyla kendi yemeğini yemesine ya da kalem tutmasına da destek olunmalıdır.
Uyku
11 aylık bebeğiniz, gece beslenmesine ihtiyaç duymadığı için 10-12 saat aralıksız uyuyabilir. Bebeğin 12 saatten uzun süre uyuması, fiziksel ve sosyal aktivitelere ayrılan zamanı azaltacağından, gece uykusunun çok uzun olmamasına dikkat edilmelidir. Gün içerisinde 1-1,5 saatlik uykular, bebeğin enerjisini toplamasına yardımcı olur. Gece uykusu süresine bağlı olarak, gündüz uyku saatlerini belirleyebilirsiniz. Bebeğiniz gece 10 saat uyuduysa gün içerisinde 3-4 saatlik uykuya ihtiyaç duyar. 11 aylık bebek gelişimi sürecinde toplam uyku süresi 13-15 saat arasında olmalıdır.
Fiziksel gelişim
Bebeğinizin kas, eklem ve iskelet sistemi 36 aylık dönem boyunca hızlı bir değişim ve gelişim içerisindedir. Kaba motor becerileri ile ince motor becerileri, özellikle 12. aydan itibaren daha hızlı gelişir. Bebeğin dik durması, emeklemesi, tutunarak yürümeye çalışması ve eşyaları kavraması gibi beceriler bu dönemde güçlenir. Bebeğiniz biberonunu ya da kaşığını kolayca ağzına götürebilir, oyuncaklarını rahatlıkla hareket ettirebilir ve düşen eşyayı yakalamak için hamle yapabilir. Refleks becerileri 11 aylık bebeklerde çok fazla gelişmediği için, bebeğinizin kaşığını ya da oyuncaklarını elinden düşürmesi normaldir.
Sosyal gelişim
Fiziksel açıdan daha aktif hale gelen bebeğiniz, 11. aydan itibaren konuşma denemeleri yapmaya başlar. “anne”, “baba”, “bu”, “al” gibi basit sözcükleri söylemeye başlar. Aynı zamanda, sizin söylediğiniz kelimeleri de anlayabilir. Bebekler bu süreçte taklit yoluyla öğrendiğinden, sizin sık söylediğiniz kelimeleri söylemeye çalışabilir. Sosyal açıdan aktif olan bebekler, konuşmaya daha çabuk başlar. Bebeğinizin sosyal gelişimini desteklemek için bebeğinizle vakit geçirmeniz, bebeğinizle sözcükleri tane tane söyleyerek konuşmaya çalışmanız önemlidir.
Yorumlar
0