Önemli not: Evde yapmak istediğiniz yoğurt, peynir, tereyağı gibi süt ürünlerini hazırlarken güvenilir, sağlıklı, taze ve temiz içerikli olduğuna emin olduğunuz yerlerden çiğ süt temin etmeye özen gösterin. Eğer böyle bir süte erişiminiz yoksa ya da o sütlerin tazeliğinden ve güvenliğinden emin değilseniz bu ürünleri hazırlarken taze günlük süt veya pastörize süt kullanabilirsiniz.
Kefir, yüzlerce yıldır sağlıkla özdeşlen bir içecek. Rivayete göre hayvanların evcilleştirilmesiyle yaklaşık 5000 yıl önce bulunmuş. Doğduğu topraklar olan Kafkaslar'da uzun yaşamın sırrı olarak tüketilen, temel besinlerden biriymiş aynı zamanda. Göçebelikle birlikte Avrupa'ya oradan da dünyanın birçok noktasına yayılmış.
Faydalarına gelecek olursak; kefir, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olan bir içecek. Tokluk hissi vermesi de cabası. Birçok faydasının yanında lezzetiyle de kalbimizi çeliyor. Orijinali tulumların sütü fermante etmesi ile elde ediliyor ancak günümüzde kefir taneleriyle evde misler gibi de yapılabiliyor.
Kefir tanesi nedir diyenleriniz için de kısaca anlatalım. Tulumların içinde bekletilen sütlerin üzerine bir kısmı alınıp, taze süt ekleniyor. Fermantasyonları sırasında minik taneler oluşturuyorlar. Bu taneler saklanıp kurutuluyor ve kefirin mayalanmasını sağlıyor. Şimdilerde özellikle taze ve doğal ürünlerin satışını yapan market ve mekanlarda rahatlıkla bulunabiliyor. Ayrıca iyi kefir taneleri olan bir tanıdığınız varsa, ondan alıp kefirinizi mayalayabilirsiniz.
Biz de bu lezzeti kendi ellerimizle hazırlayıp, gönül rahatlığıyla tüketebilmek adına evimize taşıyor, kendi kefirimizi kendimiz mayalıyoruz.
Siz de buyurmaz mısınız?
Yorumlar
2