nar

Nar

Favorilerime
Ekle

Kınagiller ailesinin temsilcisi olan nar, biraz ekşi ve hafif de tatlı karaktere sahiptir. Haziran ve temmuz aylarında kırmızı renkli çiçekler açan nar ağacının bir meyvesinde 600 civarı tohum bulunur. Bu tohumlarının renkleri beyazdan kırmızıya doğru değişiklik gösterir. Türkiye’de yoğunlukla Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilir. Denizli iline bağlı Irlıganlı kasabasında yetiştirilen nar, ihracat için en çok tercih edilen nardır. Ayrıca Doğu Karadeniz’de yabani nar bahçeleri bulunmaktadır. Dünyada İran, Afganistan, Pakistan, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan ve Hindistan nar yetiştiriciliği yapan ülkeler arasındadır.

Narın içerdiği vitamin ve minareller nelerdir?

Nar, C vitamini deposudur. Ayrıca E ve K vitaminleri içerir. Muz ve kivi gibi mineral açısından oldukça zengindir. Kalsiyum, magnezyum, selenyum, potasyum, sodyum, demir, bakır ve çinko içerdiği madensel tuzlardır. Nar içerisinde polifenol, antokyanin ve tanin adında güçlü antioksidanlar bulunur. Antioksidan özelliğiyle tercih edilen yeşil çay, nara kıyasla daha az antioksidan içerir. Ayrıca protein ve karbonhidrat barındırır.

Narın faydaları nelerdir?

-Nar özünde şeker ve katkı maddesi içermez. Bu nedenle çeşitli diyetlerde tercih edilen bir meyvedir.

Çarpıntıya iyi gelir. Kalp krizi riskini azaltır.

-Nar meyvesinin kabuğundan yapılan çay ishale karşı önleyicidir.

Virüs önleyici özelliğinden dolayı diş taşı temizliğinde de kullanılır.

-Damar tıkanıklığı riskini en aza indirmede destek olur.

-Böbreklerdeki iltihaba karşı oldukça etkilidir.

-Mideyi kuvvetlendirir.

-Ciltte pürüzsüz bir görünüm sağlar.

-Göğüs kanseri hücrelerinin üremelerini engellediği bilinmektedir.

Bağırsak parazitlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Nar hangi alanlarda kullanılır?

Meyve olarak yenilmesinin yanı sıra nar suyu olarak da kullanımı vardır. Nar ekşisi olarak salatalara tat vermek için veya et terbiyesinde sos olarak kullanılır. Aşure, güllaç gibi tatlıların içerisine katılan nar, bazı yiyeceklerin görünümünü zenginleştirmek için de kullanılan bir meyve türüdür. Orta Doğu mutfağında domates yerine kullanıldığı görülmektedir. Yunanistan başta olmak üzere bütün Avrupa’da mezelere koyulur. Nardan likör de elde edilir. Tıp alanında takviye tedavi yöntemi olarak yararlanılan nar, endüstri alanında yün ipliklerin boyanmasında kullanılmaktadır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?