Misk Otu

Favorilerime
Ekle

Halk arasında ayvadana, pelin, amber çiçeği olarak da bilinen misk otu, yaklaşık olarak 70-150 cm uzunluğunda gövdesi ve sarı renkli çiçekleriyle hoş kokulu, şifalı bir bitkidir.Aslen Asya ve Kuzey Amerika kökenli bitki, ülkemizde hem kendiliğinden hem tohumdan kolayca yetişir.

Soğuğa dayanıklı oluşu sayesinde uzun süre canlı kalabilir. İçeriğinde bulunan şekerler, uçucu yağlar, A, B ve C Vitaminleri ile sağaltıcı etkisinden faydalanılmaktadır. Doğal sakinleştirici olarak da bilinen misk otunun değerlendirilmesinde toprak üstü parçaları kullanılmaktadır.

Misk otu nasıl kullanılır?

Misk otunun yaprak ve çiçek kısımları toplanarak kurutulur. Bir çorba kaşığı kurutulmuş bitki 150-200 ml kaynar suya atılır, 10 dakika kadar demlenir ve süzülür. Bu şekilde hazırlanan misk otu çayının tadı acıya yakın burukluktadır. Hangi sıklıkta ve ne miktarda tüketileceğine ilişkin mevcut bir veri yoktur. Gün içinde, öğünlerden önce bir bardak (günde 2-3 bardak) içilmesi tavsiye edilmektedir.

Bunun yanı sıra etli fırın yemeklerine hoş koku ve tat vermek amacıyla baharat olarak kullanılmaktadır. Misk otunun ilaçlarla birlikte kullanımı söz konusu olduğunda mutlaka doktora danışılmalıdır.

Misk otunun faydaları nelerdir?

- Düzensiz menstrual süreci kan akışını uyararak dengeleme amaçlı kullanılmaktadır.

- Sedatif etkisi sayesinde doğal sakinleştirici, yatıştırıcıdır.

- Laksatif etkisi sayesinde bağırsak hareketlerine yardımcı olduğu bilinir.

- Sindirim sistemini ilgilendiren rahatsızlıklarda (kolik, kramp, hazımsızlık) tıpkı rezene gibi sağaltıcı özelliğe sahiptir.

- Sindirim kanalındaki sıvıları ve safra salgısını arttırmada fayda sağlar.

- Sinirsel zayıflık, nevroz, depresyon, gerginlik, uykusuzluk, kaygı hali gibi psikolojik rahatsızlıkların giderilmesinde yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Misk otunun zararları nelerdir?

Misk otunun içeriğinde bulunan uçucu yağlar arasında yer alan thujonun rahmi uyarıcı özellik taşıması sebebiyle bu bitkinin gebelikte kullanımının zararlı olduğu ve düşüklere yol açabilecek olduğu söylenmektedir. Misk otu, çuha çiçeği, yakup otu, papatya gibi bileşikgiller familyasından diğer bitkilere karşı alerjisi olan kişiler tarafından kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Misk otu, kereviz ve havuç tüketiminde alerjik reaksiyon gösteren kişiler tarafından tüketilmemelidir. Bunlara ek olarak arı sütü, bal, polen gibi besinlere karşı alerjisi olan kişilerde de alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.

Görselin kaynağı: http://www.bitkiseltedaviuzmani.net


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?