Orta nemli bölgeleri seven ve kuraklığa karşı dayanıklı bir yapıya sahip olan karabaş otunun yaprakları uzun ve grimsi; çiçekleri pembe-mor renklerdedir. Ezildiği zaman, çok keskin ve hoş olmayan bir koku yayar. İlkbahar ve yaz aylarında çiçek verir.
Karabaş otu nasıl kullanılır?
Karabaş otu, kozmetik sanayisinde parfüm ve sabun yapımında kullanılır. Çiçekleri dökülmeye başladığı zaman toplanan bitki gövdelerinden elde edilen yağ, hem kremlerde hem de pek çok cilt hastalığının tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir. Kas gevşetici ve rahatlatıcı etkisiyle de masaj yağı olarak değerlendirilir. İçeriğinde yirmiden fazla antibakteriyel madde bulunan karabaş otu, çay şeklinde hazırlanarak da tüketilebilmektedir. Bunun için, bitkinin altı-yedi adet çiçeği ve yeşil yaprakları bir fincana koyulur. Ardından üzerine kaynamış su ilave edilir. Bu şekilde beş dakika boyunca demlenmesi sağlanan karabaş otu çayı, günde üç kez yemeklerden sonra içilirse, yemekle birlikte alınan toksin maddelerin ve yağların vücuttan atılmasını sağlamaktadır.
Karabaş otunun faydaları nelerdir?
-Tıpkı çörek otu ve biberiye gibi antioksidan etkisiyle vücudu kansere karşı korur. Bileşimindeki geraniol maddesi, özellikle; prostat, pankreas, beyin, bağırsak ve meme kanserinde görülen tümörlerin büyümesini engeller.
-Dolaşım sistemini aktive eder. Kan damarlarını genişletir ve kanı sulandırır.
-İçeriğinde bulunan cineole; sakinleştirici, tansiyon düşürücü, mikrop kırıcı ve alerji önleyici niteliktedir.
-Mide ve bağırsak spazmlarını rahatlatır. Uykusuzluğu giderir.
-Sigara içme ihtiyacı duyulduğunda, bir yudum karabaş çayı içilmesi, sigaraya duyulan isteği ortadan kaldırır.
-İdrar yolu enfeksiyonları ve egzama üzerinde iyileştirici etkileri gözlenmektedir. Yaraların tedavi sürecini hızlandırır.
-Aşırı gerginlik ve depresyona karşı faydalıdır.
-Beyin fonksiyonlarını geliştirir. Vücuda enerji ve zindelik kazandırır.
Karabaş otu tüketirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Bilinçli kullanıldığı takdirde herhangi bir yan etkiye neden olmayan karabaş otu, yüksek miktarda tüketildiğinde; mide bulantısı, baş dönmesi ve kusmaya yol açabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, bitkinin on beş günlük kür şeklinde uygulanması ve bu sürenin sonunda on beş gün boyunca kullanımına ara verilmesidir. Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların bu bitkiyi tüketmesi uzmanlarca tavsiye edilmez. Karabaş otu kullanıldıktan sonra aşırı miktarda terleme oluşursa, hemen ılık bir duş alınmalıdır. Sürekli tüketiminden sakınılması gereken karabaş otu, düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin doktora danışmadan başvurmaması gereken bir bitkidir.
Yorumlar
0