Limon

Yazı Kabusa Çeviren Kaşıntılara Son: Sivrisinek Isırıklarına Ne İyi Gelir?

Favorilerime
Ekle

Yazın en büyük kabusu bir anda ortaya çıkan ve geceleri bizi uykusuz bırakan sivrisinekler. Kaşındıran, acıtan, iz bırakan sivrisinek ısırıkları günlerce canımızı sıkabiliyor, o çok sevdiğimiz yaz mevsiminden bizi soğutabiliyor.

Sivrisinek ısırıkları neden kaşınır sorusunun cevabı ise aslında çok basit. Sivrisinekler kanımızı daha iyi emebilmek için kanın pıhtılaşmasını engelleyen özel bir sıvı salgılıyorlar. Bu salgı da cildimizde alerjik reaksiyona sebep olarak kaşıntı, kızarıklık gibi sonuçlara yol açabiliyor.

Ama size güzel bir haberimiz var. Gece sivrisineklerin saldırısına uğradıysanız, sabah uyandığınızda kaşınmaya başladıysanız ve "Sivrisinek ısırıklarına ne iyi gelir?" diye sorup duruyorsanız size kesin çarelerin elinizin altında olduğunu söyleyebiliriz.

Zira evdeki doğal malzemelerle sivrisinek ısırıklarının yarattığı bu olumsuz etkilerden kolayca ve kısa sürede kurtulabilirsiniz.

İçindekiler

  • Sivrisinek ısırığı belirtileri nedir?

null

Sivrisinek ısırığına karşı vücudun tepkisi kişiden kişiye değişebilir ve herkes aynı belirtileri göstermeyebilir. Ancak, genellikle sivrisinek ısırığına maruz kalan kişilerde aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  • Kızarıklık: Sivrisinek ısırığı bölgesinde hafiften şiddetliye kadar değişen bir kızarıklık meydana gelir. İsırılan yerde cilt renginde değişiklik olabilir.
  • Kaşıntı: Sivrisinek ısırığı genellikle kaşıntıya neden olur. Kaşıntı, ısırılan bölgenin etrafında yaygınlaşabilir ve rahatsızlık verebilir.
  • Kabarıklık: İsirildiği yerde şişlik ve kabarıklık oluşabilir. Bu şişlik, sivrisinek ısırığına verilen cilt tepkisinin bir sonucu olabilir.
  • Ağrı: Bazı durumlarda, sivrisinek ısırığı ağrılı olabilir, ancak genellikle kaşıntı daha belirgindir.
  • İzler: Şiddetli ısırıklar veya alerjik reaksiyonlar durumunda, sivrisinek ısırığı iz bırakabilir. Bu izler genellikle kabarık veya kızarıktır ve kaşıntılı olabilir.
  • Alerjik reaksiyonlar: Bazı insanlar sivrisinek ısırığına karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu durumda, ısırılan bölgede daha ciddi şişlik, kızarıklık, kaşıntı ve hatta nefes alma güçlüğü gibi belirtiler görülebilir. Bu durumda hemen doktora görünülmesi şarttır.
  • Sivrisinek ısırığı neden kaşınır?

Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir

Sivrisinek ısırığı sırasında, sivrisineğin tükürüğü cilde enjekte edilir ve bu tükürük içindeki proteinler cilde nüfuz eder. Bu proteinler, vücudun bağışıklık sistemi tarafından yabancı bir madde olarak algılanır ve bağışıklık sistemi ısırık bölgesine beyaz kan hücreleri ve histamin gibi kimyasallar gönderir. Histamin, cildin kaşınma, şişme ve kızarıklık gibi inflamatuar tepkilere yol açan kan damarlarını genişletir. Bu nedenle, sivrisinek ısırığı sonrası ciltteki kaşıntı ve şişlik oluşur.

  • Sivrisinek ısırıklarına ne iyi gelir, nasıl geçer?

Limon

Sivrisinek ısırıklarının yol açtığı kaşıntı, kaşıntının beraberinde getirdiği acı ve şişmelere çare olacak çok basit doğal malzemeler var. Hepsini bir kenara not edin, çünkü yaz boyunca size çok lazım olacaklar.

  • Limon

Sivrisinek ısırıklarının ortaya çıkardığı alerjik reaksiyonu durdurmanın en etkili yolu limondan geçiyor. Sivrisinek ısırığının olduğu bölgeye ikiye kesilmiş limonun sulu tarafını sürün. Kaşıntının kısa sürede geçtiğini göreceksiniz.

  • Sirke

Diğer bir etkili yöntem ise diğer bir asidik madde olan sirkede gizli. Özellikle elma sirkesi konu sivrisinek ısırıkları olduğunda oldukça etkili. Elma sirkesini pamuğa damlatarak ısırıkların üzerine uygulayabilirsiniz.

  • Bal

Antibakteriyel etkiye sahip bal da böyle durumlarda en büyük yardımcınız olacak. Kaşınan bölgeye uygulayacağınız bir miktar bal, hem kaşıntıyı hem de şişkinliği şıp diye alacak.

  • Tuz-karbonat-su karışımı

Bir çay bardağı suyun içine birer çay kaşığı tuz ve karbonat karıştırın ve bu karışımı kaşınan bölgeye bir saat aralıklarla sürün. Kaşıntı ve acının hafiflediğini hissedeceksiniz.

  • Çay poşeti

Eğer sivrisinek ısırığının olduğu bölgede şişkinlik oluşmaya başlamışsa soğutulmuş çay poşetlerini bölgenin üzerine uygulayabilirsiniz. Çay poşeti bölgeyi nemlendirecek ve kaşıntıyı alacaktır.

  • Aloe vera

Binbir mucizeye sahip bitki aloe vera sivrisinek kaşıntılarına da çok iyi geliyor. Aloe vera bitkisinin içinden çıkan sıvıyı kaşınan bölgeye sürebilirsiniz.

  • Fesleğen

Sivrisinek ısırığının oluşturduğu kaşıntıdan kurtulmanın diğer bir yolu ise taze fesleğen yapraklarını ezmek ve o bölgeye uygulamak. Taze nane ve adaçayının da aynı işlevi gördüğü söyleniyor.

  • Buz

Sivrisinek ısırığı çok tazeyken bölgeye uygulayacağınız buz kompresi hem şişmeyi önleyecek hem de kaşıntıyı geçirecektir.

  • Diş macunu

Sivrisinek ısırığı olduğu bölgeye çok küçük bir parça diş macunu sürerek ve bunu derinize iyice yedirerek de kaşıntılardan kısa sürede kurtulabilirsiniz.

Son bir not ile bitirelim; eğer yukarıdaki malzemelere karşı hassasiyetiniz ya da alerjiniz varsa kullanmamaya özen göstermelisiniz.

  • Sivrisinek ısırıkları kaç günde geçer?

Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir

Sivrisinek ısırıklarının iyileşme süresi genellikle kişiden kişiye değişir ve ısırığın şiddetine, kişinin cilt tipine ve bağışıklık sistemine bağlıdır. Tipik olarak, hafif sivrisinek ısırıkları genellikle 12-36 saat içinde geçerken, daha yoğun kaşıntı ve şişlik yaşayanlar için iyileşme süresi daha uzun olabilir.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

Lila0128 Haziran 2018 20:39
Çok teşekkürler
Yanıtla
Duygu Arslan 29 Haziran 2018 09:33
Yanıtla
İlham verebildiysek ne mutlu bize. :)

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?