sakiz-lekesi-nasil-cikar-28-one-cikan

Aslında Sandığınızdan Çok Daha Kolay: Sakız Lekesi Nasıl Çıkar?

Favorilerime
Ekle

"Benim başıma asla gelmez" demeyin, "Yok artık" diye düşünmeyin. Sakızdır, ne yazık ki herhangi bir yerde karşınıza çıkabilir, siz hiç farkına bile varmamışken giysilerinize, koltuğunuza, ayakkabınıza ve hatta saçınıza yapışabilir.

Özellikle küçük bir kardeşiniz ya da çocuğunuz varsa bu durum kaçınılmaz bile olabilir.

Bir yapıştı mı çıkmak nedir bilmeyen bu sakızlardan, o sakızların ardında bıraktığı lekelerden kurtulmak da öyle pek kolay değildir hani...

Yapışan sakızdan kurtulma yöntemlerini bilmek, sakız lekesi nasıl çıkar farklı alternatifleri keşfetmek gerekir bazen.

İşte tam o noktada da devreye bu yöntemler giriyor.

Küçük bir not: Sakızın yapıştığı alan yün, ipek ya da şifon gibi hassas ve zorlu kumaşlardansa çok daha dikkatli olmaya, kumaşın dokusuna zarar verecek yöntemleri uygulamamaya, hatta doğrudan kumaşın kullanım talimatlarında yazan şekilde temizlik yapmaya özen göstermelisiniz. Siz zaten yaparsınız ama biz de yeniden hatırlatmış olalım.

Giysilerden, mobilyalardan ya da saçtan: Buz ile yapışan sakız lekesi nasıl çıkar?

Sakız ister pantolonunuza, ister saçınıza ister de halıya ya da koltuğa yapışmış olsun, fark etmez. Lekesinden önce kendisinden kurtulmak gerekir. İşte tam da bu noktada devreye hemen hepimizin buzluğunda yer alan o buz küpleri girer.

Yapışan sakızı çıkarmak için sakızı zorla çıkarmaya çalışmak yerine, buz küplerini alın ve bir buzdolabı poşetinin içine yerleştirip sakızın yapıştığı tüm alanın üzerine bu buzları koyun. Sakız soğumaya başladıkça o yapışkanlığını kaybedecek ve bir kalıp halinde yapıştığı yerden kolayca çıkacaktır.

Peki ya ardında kalan lekeler: Limon ve tuz ile sakız lekesi nasıl çıkar?

Limon ve tuz kullanarak hem sakızın kendisinden hem de sakızın yapıştığı yerde kalan o çirkin izden kurtulabilirsiniz.

Eğer sakızdan tamamen kurtulmak istiyorsanız önce sakızı yapıştığı yerde biraz bekletip katılaşmasını sağlayın. Ardından yarım limonla hafifçe suyunu sıkıp kazır gibi yaparak sakızdan kurtulun.

Eğer sakızın ardında bıraktığı lekeden kurtulmak istiyorsanız sakızı çıkardıktan sonra kalan lekeli alana, alanın genişliğine göre bolca tuz dökün. Ardından yarım limonun suyunu sıkarak, bu limonla lekeli bölgeyi zarif hareketlerle ovun. Bu işlemin ardından lekenin kurumasına fırsat vermeden, giysinizi çamaşır makinesine atıp her zamanki gibi talimatlarına uygun olarak yıkayın.

Eğer söz konusu alan bir giysi değil de koltuk ya da ayakkabıysa onları da yine her zaman temizlediğiniz şekilde temizleyerek son aşamayı tamamlayabilirsiniz. Ancak dikkat, limon suyu ve tuzun lekeli alanda kuruyup kalmasına izin vermemeli, bu aşamadan sonra elinizi çabuk tutmalısınız.

Uğraştığınıza değecek: Ütü ve kağıt ile zorlu sakız lekesi nasıl çıkar?

Eğer bir türlü çıkmayacağından endişelendiğiniz bir sakız söz konusuysa onunla fazlaca uğraşıp daha fazla yayılmasına neden olmak yerine, biraz bekleyin soğusun. O arada siz de ütünüzü ve temiz, beyaz bir A-4 kağıdı hazır edin. Ardından sakızın üzerine bu kağıdı örtün ve kağıdın üzerinden sıcak ütüyle birkaç kez geçin. Kağıdı kaldırdığınızda sakız kumaştan ayrılıp kağıda geçmiş olacaktır.

Eğer sakızın birazı kağıda geçtiyse ama hala yapıştığı kumaşta da kalan bir parça varsa başka temiz bir A-4 kağıt alıp yine aynı işlemi uygulayabilirsiniz.

Sakızdan kurtulduğunuza göre geçelim sakızdan kalan o lekenin nasıl çıkacağına?

Ütünün sıcaklığı kumaş üzerinden henüz tamamen gitmemişken sakız lekesinin üzerine biraz sıvı bulaşık deterjanı (elde yıkama için kullanılanlardan) koyun ve hafifçe çitileyin. Ardından ılık suyla güzelce durulayın ve son olarak hemen çamaşır makinesine atıp her zamanki gibi yıkayın. Çıktığında sakız lekesinden eser kalmadığını göreceksiniz.

Peki ya halı: Halıya yapışan sakız lekesi nasıl çıkar?

Sakız halınıza yapıştıysa ve halının dokusunu bozmadan sakızdan kurtulmak istiyorsanız, sakızın üzerine biraz beyaz sirke dökün ve sünger gibi yumuşak dokulu bir bezle hafifçe ovalayarak sakızı çıkarın. Sakızın büyük kısmı çıkıp da lekesi kaldığında, elde yıkamaya uygun sıvı bulaşık deterjanını biraz temiz suyla karıştırıp lekenin üzerine dökün ve yine zarif hareketlerle ovalayın. Son olarak temiz suyla hem sirke hem de deterjan artıklarını halınızdan tamamen uzaklaştırın ve halıyı kurumaya bırakın.

Leke mi, o da ne: Diş fırçasıyla sakız lekesi nasıl çıkar?

Sakızı buz küpleriyle soğutup katılaştırdıktan ve sakızın büyük çoğunluğundan kurtulduktan sonra kalan lekeleri temizlemek için kullanmadığınız ama temiz olan bir diş fırçasından yardım alabilirsiniz. Diş fırçasıyla zarifçe ovarak soğuk halde olan ama kumaştan bir türlü çıkmayan lekelerden kolayca kurtulduğunuzu göreceksiniz.

Eğer hala leke kalıyorsa biraz karbonat döküp yine diş fırçasıyla hafifçe ovalayabilirsiniz. Sadece bu aşamada kumaşa zarar verecek sert hareketlerden uzak durmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Daha kolayı olamazdı: Terlikten, ayakkabıdan sakız nasıl çıkar?

Eğer yolda yürürken talihsiz bir şekilde bir sakıza bastıysanız ve o ayakkabınızın ya da terliğinizin altında uzayıp gidiyorsa mümkünse hemen biraz kum olan bir zemin bulun ve bu zeminin üzerinde bir süre ayağınızı sürterek yürüyün. Bu sayede ayakkabı ya da terliğinizin tabanındaki sakızı katılaştırabilir, kum taneleri sayesinde aşındırarak adeta kazıyormuş gibi sakızı oradan çıkarabilirsiniz.

Eğer kumlu bir yer bulacak kadar şanslı değilseniz aşağıdaki yönteme de bir göz atın deriz.

Sert zeminlerde oldukça etkili: Koli bandıyla sakız çıkarma

wikihow

wikihow

Eğer sakız sert dokulu ayakkabı, zemin ya da kot gibi kumaşlarla hazırlanmış giysilerinize yapıştıysa, o sakızı çıkarmak için ondan daha yapışkan bir madde kullanabilirsiniz.

Yapışan sakızın biraz kuruyup katılaşmasını bekleyin, ardından zemine, ayakkabınıza ya da giysinize karar vermeyecek şekilde sakızın üzerine koli bandını yapıştırıverin. Ardından da hızla çekin. İşte bu kadar!

Ancak yukarıdaki diğer yöntemleri uygulayabiliyorsanız bu yöntemi denemeyin deriz, zira bandı sadece sakıza değil de yanlışlıkla geniş bir alana yapıştırırsanız giysinizin kumaşı deforme olabilir, zemin ya da ayakkabınızın dokusunda, renginde, deseninde değişiklikler meydana getirebilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?