Doğaya olan ilgimiz arttıkça her geçen gün daha farklı bitkilerle de tanışıyoruz aslında.
Öyle ki bugüne dek adını bile hiç duymadığımız nasıl güzel bitkiler, onlardan yararlanabileceğimiz ne kadar çok alan varmış gördükçe, öğrendikçe şaşırıyoruz.
Eğer siz de doğaldan yana olanlardansanız, kış boyu evinizden ıhlamurları, balları, zencefilleri eksik etmiyorsanız, doğaya yüzümüzü döndükçe kazançlı çıkacağımızın bilincindeyseniz yaklaşın böyle.
Bugün sizi bugüne dek belki de hiç bilmediğiniz ilginç bir bitkiyle tanıştıracağız; kırkkilit otu ile. Kırkkilit otunun faydalarını, kullanımını, kırkkilit otu çayının yapılışını öğrenince, onu tüm yönleriyle tanıyınca çok seveceksiniz, eminiz.
Buyursunlar...
Kırkkilit otu nedir?

Kırkkilit otu, belki herkesin bilmediği ama bilenin de vazgeçemediği şifalı bitkilerden biri desek yanlış olmaz. Ülkemizin birçok yerinde, yol kenarlarında dahi kolaylıkla yetişen, sulak toprakları seven bir bitki kendisi.
Kırkkilit otu, farklı yörelerde atkuyruğu otu, zemberek otu, kuş kuyruğu otu, çamotu gibi değişik isimlerle de anılabiliyor. Küçük, sivri uçlu yaprakları biberiye benzeri birçok bitkiyi andırsa da kendine has yeşil tonu ve daha iri olması nedeniyle kolayca ayırt ediliyor.
Dünya üzerinde birçok türü bulunan kırkkilit otunun ülkemizde 7 türü olduğu biliniyor. Faydalarıysa onu özellikle son zamanlarda oldukça popüler hale getirmeye başladı, bizden söylemesi.
"Faydası neymiş ki?" diyenleri hemen aşağı doğru alalım.
Kırkkilit otu faydaları nelerdir?
Kemik sağlığına olumlu etkilerde bulunuyor
Kemikle ilgili yaşanan sorunlara çözüm olabiliyor
Eklem ağrılarına da iyi geliyor
Saç ve tırnak sağlığını destekliyor
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Birçok kanser türüne yakalanma riskini de azaltıyor
Böbreklere iyi geliyor
Ödem ve şişliğe iyi geliyor
Romatizma ağrılarına da iyi geliyor
Kansızlığa olumlu etkileri bulunuyor
Ağız ve diş sağlığını koruyor
Böbreklerde ve midede yaşanan sorunların çözümünü hızlandırabiliyor
Kırkkilit otu çayı nasıl yapılır?
Kırkkilit otunun en yaygın kullanım şekli çayını yapıp içmek. Güvenilir aktarlardan temin edebileceğiniz kuru ya da taze kırkkilit otu ile evde ellerinizle çay hazırlayabilirsiniz. Nasıl yapılır diyenler için hemen tarifimizi de vermiş olalım:
Kırkkilit otu çayı tarifi için gerekli malzemeler:
Kırkkilit otu çayı nasıl yapılır?
Suyu kaynatın ve bir bardağın içine alın. Kaynattığınız bu suyun içine kırkkilit otunu ekleyin ve demlenmeye bırakın. Eğer kuru kırkkilit otu kullanıyorsanız 10 dakika kadar demlendirmeniz yeterli olacaktır. Ancak taze kırkkilit otu kullanıyorsanız bu süreyi 20 dakikaya çıkarmanız daha doğru ve etkili sonuçlar almanızı sağlayacaktır, bizden söylemesi.
Kırkkilit otu çayıyla ilgili daha detaylı bilgi ve tarif için sizi kırkkilit otu çayı yazımıza da alabiliriz.
Bu çayı en fazla 2 ya da 3 hafta süreyle her gün 1 bardak kadar içebilirsiniz ancak ölçüyü asla kaçırmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde aşağıda saydığımız birçok ciddi yan etkiyle karşılaşabilirsiniz, aman diyelim.
Eğer saçlarınızı güçlendirmek için kullanmak istiyorsanız kırkkilit otu çayını içmek bir yana, dilerseniz bu çayı soğutup şampuanınızın içine ekleyerek de kullanabilir, faydalarını daha hızlı bir şekilde görmeye başlayabilirsiniz.
Kırkkilit otunun zararları nelerdir?
Kırkkilit otunun faydalarını, kullanımını saydık ama zararlarından da söz etmeden bitirmek olmazdı. Öncelikle kırkkilit otunu da tabii ki tüm bitkiler hatta tüm yiyecek ve içecekler gibi ölçülü bir şekilde kullanmak büyük önem taşıyor, bu zaten cepte.
İkinci olarak böbrekleriyle ilgili bir rahatsızlığı bulunanların, böbrek yetmezliği yaşayanların kesinlikle kullanmaması gerekiyor. Aynı şekilde hamilelik dönemindeki kadınlara, emziren annelere de asla önerilmiyor.
Bunlar dışında potasyum değeri düşük insanların, kan sulandırıcı ilaçlar kullananların, özel bir tedavi gerektiren ciddi, kronik bir rahatsızlığı bulunanların da kullanmaması gerekiyor.
Sözün kısası, yukarıda saydığımız durumlardan herhangi biri bile size yoksa, siz yine de bir bitkiyi, fayda görmek amacıyla kullanmaya başlamadan önce aile hekiminize ya da ilgili alanda uzman doktorlarınıza danışın, onların önerilerinin aksine bir adım atmayın. Kendinize fayda sağlamak isterken bilmeden zarar vermiş olmayın, aman diyelim.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.
Yorumlar
0