tavada-kestane

Kışı Doya Doya Yaşamak İsteyen Herkes Bilmeli: Evde Kestane Nasıl Pişirilir?

Favorilerime
Ekle

Kış mevsimi gelince yanmaya başlayan sobaların vazgeçilmez bir ritüeli vardır. Üzerine kestaneleri bir bir çizip koymak, kabuğu çıtır çıtır olana kadar pişirmek... Dışarıdaki soğuğa, yağışlara inat sıcacık olmaya başlayan evlerin en büyük mutluluklarından biridir işte o kestanelerin kavruk kokusu. Henüz sıcacıkken ellerimiz yana yana soymaya çalışır, içindeki hazineye ulaştığımızda da mutlu mutlu yerdik hep.

Hele sokakları saran o hafif yanık koku yok mu? İşte o koku duyulmaya başladığında şehre kış mevsimi ulaşmış demektir. Her köşe başında bizi selamlayan kestaneciler, pazarlarda karşımıza çıkan kestaneler gelmeye başladığına göre şimdi onu afiyetle tüketme zamanıdır! Aslında birbirinden pratik yöntemleri var kestane pişirmenin. Evde rahatlıkla yapabileceğiniz bu yöntemlerle gelmiş geçmiş en lezzetli geleneği sürdürelim beraber.

Buyursunlar.

Kestane pişirmeden önce bilmeniz gereken püf noktaları

Tıpkı diğer sebze ve meyvelerde olduğu gibi kestanede de tazelik mühim. Kestaneniz ne kadar taze olursa o kadar kolay pişer ve lezzetli olur. Bu nedenle kestaneyi tam mevsiminde tüketmek önemli. Alırken kabuğunun sert olmasına ve dış görüntüsünde çok fazla ağ olmamasına özen gösterin. Eğer kabuğu çok inceyse, farklı ve acı acı bir kokusu varsa almamaya özen gösterin. Bu şekildeki kestaneler yeterince taze olmadıkları için beklediğiniz lezzeti bunlardan alamayabilirsiniz.

Kestanenin taze olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu da kestanenin kabuğuna bir bıçak ya da keskin bir aletle çizik atıp içine bakmak. Rengi ve iç kabuğu yenebilecek durumlara uygunsa alın. Alırken bunlara özen gösterirseniz lezzetli mi lezzetli kestaneler pişireceğinize eminiz.

Kestaneleri pişirmeden önce mutlaka çizik atın ve suyun içine birkaç saat kadar bekletin. Bunu yaptıktan sonra ya da bunu yapmaya vaktinizin olmadığı durumlar için ise bu yöntemleri deneyebilirsiniz.

Kestane suda nasıl haşlanır?

Kestanelerin içlerinin yumuşacık olmasını istiyorsanız, o kavruk lezzet olmasa da olur diyenlerdenseniz sizi suda haşlama yöntemine alalım. Tazecik kestanelerinizi seçtiniz. Bıçak, falçata ya da keskin bir aletle üzerine çizikler attınız. Suyun içine atın ve oda sıcaklığında birkaç saat dinlendirin. Vaktiniz yoksa suyu ilave edin, üzerine 2 adet kesme şeker ekleyin. Orta ateşte kestanelerin dış kabukları soyulacak kıvama gelene kadar yaklaşık 20-30 dakika kadar güzelce haşlayın.

Kestaneleri daha fazla haşlarsanız formları ve lezzetleri bozulur. Dilediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Bu nedenle suyun içinde tam olarak haşlandıklarını düşündüğünüz anda kestaneleri süzdürün. Fazla sularını süzdükten sonra oda sıcaklığında birkaç dakika dinlendirerek soyun ve afiyetle tüketin.

Not: Haşlamalık ve kebap yapmalık olarak iki farklı tür bulunuyor. Haşlamalık olanlar daha iri, kebap olacak olanlar daha minik. Aklınızda bulunsun.

Fırında kestane kebap nasıl yapılır?

Evde sobanız yoksa fırınınız var. İşte o kavruk tadı yakalamak için ihtiyacınız olan yöntemi anlatıyoruz. Öncelikle yine kestanelerinizi güzelce çizin. Suyun içinde en az 15 dakika bekletin. Ardından fazla suyunu süzdürün ve bir kağıt havlu yardımıyla kestanelerinizi kurulayın. Yağlı kağıt serili bir fırın tepsisinin üzerine kestanelerinizi aktarın.

200 derecede önceden ısıtılmış fırında kabukları hafif siyahlaşana kadar ve kokusu çıkana kadar yaklaşık 20-30 dakika arası pişirin. Kabuklarının ayrılmaya başladığını göreceksiniz. Bu duruma geldiğinde fırından alın ve oda sıcaklığında bir süre dinlendirip hemen soyma işlemine geçerek afiyet tüketin.

Tarifi için şöyle alalım sizi: Kestane kebap tarifi

Tavada kestane nasıl pişirilir?

tavada-kestane

Vaktiniz yok ve kestaneleri suda bekletemediniz. Hiç sorun değil. Demir döküm ya da kalın tabanlı bir tavanın içine çizilmiş kestaneleri alın. Her 250 gram için 1 çay bardağı kadar su koyun. Sularını çekip yavaş yavaş kavrulmaya başlamalarını sağlayın. Bu sırada yanmaması ve yapışmaması için belli aralıklarla güzelce karıştırın.

Ardından suyunu güzelce çekip, dış kabuğunun rengi değişene ve kabukları ayrılana kadar pişirmeye devam edin. Piştikten sonra ocaktan alın. Birkaç dakika dinlendirdikten sonra kabuklarını soyarak afiyetle tüketin.

Fırın torbasında kestane nasıl pişirilir?

www.youtube.com

www.youtube.com

Bir diğer yöntem ise kestanelerinin içinin yumuşacık kalmasını sağlayan yöntemlerden biri. Bu yöntemde yine çizikler atılıyor, suyun içinde 10-15 dakika kadar bekleyen kestaneler fırın poşetinin içine konup 180 derecede 30 dakika kadar pişirin. Pişirmeden önce fırın poşetinin üzerine delikler açmayı da unutmayın. Çıkardıktan sonra yumuşacık, kabukları kolay soyulan kestaneleriniz hazır.

Kestane kabukları en kolay nasıl soyulur?

soyulmus-kestane

Kestanelerin kabuklarını çok kolay bir şekilde soymak için mutlaka ama mutlaka öncesinde suyun içinde bekletmeye özen gösterin. Beklettikten sonra pişirme aşamasına geçin. Pişirme aşamasında sonra bir havluya sararak birkaç dakika dinlendirebilir ve o şekilde soyabilirsiniz. Öncesinde suyun içinde bekletmek ve kabuklarının üzerine sağlam çizikler atarak pişirmek kolay soymanız için zaten yeterli yöntemler. Taze olmadığı durumlarda zor soyma gibi durumlar yaşamanız mümkün.

Şimdi yumuşacık pişmiş kestaneleri pişirme zamanı! Buyursunlar.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

3

Uğur Damar19 Aralık 2023 12:16
Bnien haşlama yaptım ama fazla haşlandılar kötü oldu keike 20dkdan sonra kontrol edin gibi birşeyler yazsaydınız iyi olurdu.
Yanıtla
Yemek.com 21 Aralık 2023 09:48
Yanıtla
Her ocakta haşlama süresi değişebilir, bu sebeple dakika yazmıyoruz.
Sevgi Kaba Velioğlu26 Aralık 2017 16:47
KESTANELERİ ÇİZDİKTEN SONRA 15 DAKİKA ILIK TUZLU SUDA BEKLETİYORUM , YAĞLI KAĞIT SERİLİ FIRINDA KONTROLLÜ OLARAK KÖZLEDİKTEN SONRA NEMLİ BİR HAVLUYA SARIP ÇOK BASTIRMADAN KABUKLARININ KOLAY SOYULMASI İÇİN ELİMLE SIKIŞTIRIYORUM İNANILMAZ KOLAY SOYULUYOR :)
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?