Daha önce size bir ay boyunca her sabah boş mideye su içen kadının karşılaştığı durumları anlatmış, bu garip Japon deneyinin sonuçlarına hep birlikte şaşırıp kalmıştık.
Bu kez de sırada kayınvalidesinden öğrendiği ilginç bir yöntemi paylaşan Yemek Editörü Meghan Splawn var. Mesleğinden de anlayacağınız üzere kendisi yemeğin geniş dünyasıyla oldukça içli dışlı biri aslında. Ancak gelin görün ki kayınvalidesinden öğrendiği bu yöntem, daha önce hiçbir yerde karşısına çıkmamış.
Peki, bu yöntem ne mi dediniz? Hadi sözü uzatmadan başlayalım anlatmaya...
Bir garip kayınvalide ritüeli: Kahveyi pişirmeden önce içine bir miktar karbonat atmak
thekitchnMeghan Splawn'ın kayınvalidesinden gördüğü garip yöntem çok basit bir işlemden ibaret aslında: Filtre kahveyi demlemeden önce toz halindeki kahvenin üzerine bir tutam karbonat atmak ve ardından demlenmeye bırakmak.
Meghan, bunu ilk gördüğünde tıpkı sizin gibi epey bir şaşırmış haliyle. Kayınvalidesine neden böyle bir şey yaptığını sorduğunda da "midemi rahatlatıyor ve kahveyi daha kolay sindirilebilir bir hale getiriyor" cevabını almış.
Sebebi belli: Kahvenin asidik özelliği hassas mideler için çok zararlı
Meghan, kayınvalidesinin uyguladığı bu yöntemin ne kadar işe yarar olduğunu araştırmaya başladığında ilk karşısına çıkan şey, kahvenin asidik özelliği oluyor. Kahveye demlenirken ayrı bir parlaklık sağlayan, hatta kahvenin hoş bir tat almasında önemli rolü olan bu asidik özelliğin o kadar da masum olmadığını öğrenmesiyse uzun sürmüyor.
Çünkü kaliteli bir kahve çekirdeği için bu özellikler büyük bir artı sağlayabilirken, özellikle aşırı koyu renkte, fazla kavrulmuş ve ucuz çekirdeklerde bu asidik özellik, büyük zararlar verebiliyor. Bu zarardan en çok etkilenenlerse hassas bir mideye sahip olanlar ve günde bir bardaktan fazla kahve içenler oluyor.
Mideyi rahatlatmak için karbonat işe yarar mı: Kahvenin asidik özelliği, karbonat gibi bir alkali sayesinde dengeleniyor
altonbrownKahvenin asidik özelliği, karbonat sayesinde gerçekten etkisiz hale gelebiliyor. Çünkü karbonat, bazik özellikler gösterdiğinden bir alkali sayılıyor. Bu da karbonatın asiditeyi azaltmak, dengelemek için kullanılabileceği anlamına geliyor. Yani, Meghan'ın kayınvalidesi aslında pek de yanlış bir şey yapmıyor.
Peki, tadında bir değişiklik olur mu: Karbonat, kahvenin tadında pek fark edilebilir bir değişiklik yapmıyor
jamieoliverBir sürahi dolusu filtre kahve için 1/4 çay kaşığından fazla olmayacak şekilde karbonat kullanmak yeterli oluyor. Bu kadarcık karbonat, elbette kahvenin tadında köklü bir değişikliğe sebep olmuyor, hatta varlığıyla yokluğu arasındaki fark, tat açısından pek fark edilemiyor.
Ancak, sert kahveler içmeyi seviyorsanız karbonatın kahvenin sertliğini azalttığını ve üzerinde bir parça köpük oluşmasına neden olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Geldik en önemli kısma: Türk kahvesi yaparken karbonat kullanılır mı?
foolprooflivingBuraya kadar anlattıklarımız filtre kahve için geçerliydi, peki ya söz konusu bizim misler gibi Türk kahvemiz olunca ne oluyor?
Belki daha önce duymuş, hatta bizzat uygulamışsınızdır, Türk kahvesi yaparken içine bir tutam karbonat koyanlar da hiç az değil. Üstelik çoğu insan bunu sadece kahve daha bol köpüklü olsun diye yapıyor.
Elbette biz, daha köpüklü bir kahve yapmak istiyorsanız içine bir tutam karbonat koyun demeyeceğiz ama karbonat konulan kahvenin asidik özelliklerinin azaldığını, bu sayede içiminin daha yumuşak bir hal aldığını da tekrar etmeden geçmeyelim.
Eğer siz de daha önce yaptığınız kahvelerin içine karbonat koyduysanız aldığınız sonucu bizimle paylaşmayı unutmayın. :)
Küçük bir not: Karbonat, kahvenizin daha yumuşak içimli ya da daha bol köpüklü olmasına ön ayak olabilir ama siz yine de güzel bir kahve içmek istiyorsanız kaliteli bir çekirdek seçin ve karbonat dahil, hiçbir ek malzeme kullanmadan misler gibi kahvelerinizi yapın. Yine de karbonat kullanacaksanız asla fazla kullanmamaya, mümkünse öncesinde mutlaka doktorunuza sormaya özen gösterin. Sağlık bu, ihmale de şakaya da gelmez.
Kaynak: thekitchn
Yorumlar
1