Sha Yao adındaki bir genç kız... Hayatını alzheimer ve benzeri rahatsızlıklara sahip insanlara iyilik yapmaya adıyor.
Başarılı da oluyor.
Tasarladığı bu akıllı denilebilecek tepsiye Eatwell adını veriyor. Hayatlarını olumsuz yönde etkileyen fiziki özelliklere sahip insanlar için büyük mutluluk! Onların tek isteğinin herkes gibi yeme-içme, oyun oynama, tv seyretme olduğunu düşünürsek, kendi başlarına yemek yediklerinde yaşayacakları mutluluğu tahmin ediyorsunuz değil mi?
Tüm fiziksel olumsuzluklara meydan okuyor
Eatwell, alzheimer gibi zihinsel bozulmaları tetikleyen hastalıklar başta olmak üzere, hastalıkları fiziki yapılarını etkileyen insanların ihtiyaçları düşünülerek hazırlanmış 20 özelliğe sahip.
Bu özelliklerin tümü hastalıkları nedeniyle elleri titreyen, dolu su bardağını dikkatli bir şekilde masaya bırakamayacak kadar hareketleri hızlı ve keskin olan insanlar için yediklerini, içtiklerini dökmemek ve tabağındaki tüm yemekleri tek başlarına sadece bir kaşık kullanarak yemelerine dayanıyor.
Tüm bu gereçlerin durduğu tepsinin köşelerinde önlük görevi görecek örtü ya da peçete geçirebileceğiniz delikler mevcut. Böylece dökülen yiyecekler bu örtü üzerinde toplanıyor.
Ayrıca tamamen sosyal sorumluluk ve insani bir yaklaşımla üretimini gerçekleştiren Yao, bu tasarımla 2014 Stanford Design Challenge’da en büyük ödülün sahibi oldu.
Aynı zamanda Sha Yao’nun da büyükannesi bir alzheimer hastası
Büyükannesine alzheimer teşhisi konulduğunda Sha, bu tür hastalıkların tedavisi gerçekleşen rehabilitasyon merkezlerine yakından ilgi duymaya başlamış. En büyük sorun, hastaların yemek yerken yaşadığı sıkıntılar olduğunu görmeleri üzerine, ilk önce büyükannesi daha sonra da tüm hastalar için bu cici tasarımı yapmış.
Yemek setinde kullanılan canlı ve parlak renkler Boston Üniversitesi’nin araştırma sonuçlarına dayanarak hazırlanmış. Yapılan araştırmada zihinsel bozukluk yaşayan bireyler, canlı renklere sahip kaplar kullanıldığında %24 daha fazla besin ve %84 daha fazla sıvı tüketiyorlarmış.
Yorumlar
0